U ime obitelji

U ime obitelji – izazivanjem drame i kaosa nakon dokidanja primjene Obiteljskog zakona skreće se pozornost s nerada, neučinkovitosti i loše pripremljenosti

U ime obitelji – izazivanjem drame i kaosa nakon dokidanja primjene Obiteljskog zakona skreće se pozornost s nerada, neučinkovitosti i loše pripremljenosti

Udruga „U ime obitelji“ održala je konferenciju za medije o suspenziji Obiteljskoga zakona na kojoj su sudjelovale članice pravnoga tima Udruge „U ime obitelji“ Ivana Popović i Ivana Semov i voditelj pravnoga tima odvjetnik Krešimir Planinić.

“Obiteljski zakon je iznimno važan i dotiče svakoga od nas te je presedan, kako ispravno govore, da se dokinula njegova primjena u fazi kada je bio već u par mjeseci primjene. Udruga U ime obitelji je jedan je od podnositelja ocjene ustavnosti te su svi prigovori i primjedbe koje su iznesene u više od 50 članaka pokazali disfunkcionalnost tog zakona”, rekao je voditelj pravnog tima Udruge U ime obitelji, Krešimir Planinić.

Istaknuo je svi građani od vlasti traže pravnu izvjesnost, sigurnost, dosljednost te da interes djeteta bude u fokusu, što je u ovom slučaju izostalo.

“Pokušaj predstavnika javne vlasti, prvenstveno ministrice Milanke Opačić da sada izazivanjem drame i kaosa nakon dokidanja primjene ovog Obiteljskog zakona skrene pozornost s nerada, neučinkovitosti i loše pripremljenosti Obiteljskog zakona, samo je pokazatelj daljnje politike neslušanja ove Vlade”, ocijenio je Planinić istaknuvši kako se nada da će ovo ipak imati odjeka u životima svih nas na način da će Vlada poslušati odvjetnike praktičare, suce i drugu stručnu javnost koja je upozoravala mjesecima prije donošenja zakona.

Voditelj pravnoga tima „U ime obitelji“ zamolio je medije da saznaju koliko su građani Hrvatske platili donošenje Obiteljskog zakona koji je u potpunosti pod suspenzijom te je dodao: „Pročitao sam jedan komentar koji ovaj Obiteljski zakon uspoređuje s vrijednošću jednog čitavog broda, no da je taj brod ova Vlada potopila. To je svakako na tragu istine. Ući u implementaciju, pisanje tako iznimno značajnog zakona s izglednim štetama to je doista nevjerojatno. Nevjerojatna je i činjenica da sama ministrica u svojim komentarima kaže da postoje pojedine neustavnosti zakona. S takvim neustavnostima daje se zakon na usvajanje”, naglasio je Planinić rekavši kako suspenzijom ovog zakona svatko tko je rastavljen, bit će rastavljen, tko je posvojen, to će i ostati.

“Postupci u tijeku nastavit će se po Obiteljskom zakonu iz 2003. godine koji ima 90 posto instituta koje sadrži ovaj Obiteljski zakon, no samo ga je trebalo doraditi kako se upozoravalo prije”, ustvrdio je te dodao kako nema govora o tome kako će nastupiti kaos.

Na novinarsko pitanje je li Udruzi „U ime obitelji“ bilo sporno posvajanje djece izvanbračne zajednice, pojasnio je kako postoji više od 50 prigovora na suspendirani Obiteljski zakon – od toga da ne postoji mogućnost utvrđivanje majčinstva sudskim putem te da nema odredbe što je znači punoljetnost uopće u zakonu.

“Pravo na roditeljsku skrb ima pravna osoba, što je predviđena jedna novotarija, kako je to moguće?”, upitao je Planinić te dodao: “Koja je to psihologija te koje je to upućivanje na nevažnost roditelja i njihove uloge u odgajanju djeteta?”.