‘U ime obitelji’ EU zastupnicima: Odbacite izvješće Noichl!
9. lipnja 2015.

Udruga ‘U ime obitelji uputila je otvoreno pismo hrvatskim europarlamentarcima u kojima ih poziva da danas, u utorak 9. lipnja, glasaju protiv ‘Izvješća Noichl’, kojim se otvoreno promiče redefinicija braka i obitelji i ozbiljno krši supsidijarnost na kojoj počiva Europska Unija.

Predmet: Glasajte PROTIV i u potpunosti odbacite “Izvješće o Strategiji EU-a za jednakost žena i muškaraca nakon 2015”, kao i podneseni Amandman 1

Poštovana zastupnice u Europskom parlamentu, poštovani zastupniče u Europskom parlamentu,

Sutra, u utorak, 9. lipnja 2015., glasat ćete u Europskom parlamentu o “Izvješću o Strategiji EU-a za jednakost žena i muškaraca nakon 2015.”, čija je izvjestiteljica Maria Noichl. “Izvješće Noichl” sadrži do sada najekstremnije stavove koji se skrivaju iza agende “spolno-rodne ravnopravnosti”, a izvan su nadležnosti i kompetencija Europske unije, tj. krše načelo supsidijarnosti.

U Izvješću se otvoreno promiče redefinicija braka i obitelji tvrdnjom da “se sastav i definicija obitelji s vremenom mijenjaju” te se stoga predlaže “proširenje područje primjene obiteljskog i radnog zakonodavstva u vezi s obiteljima s jednim roditeljem i roditeljstvima u okviru LGBT-brakova” (stavak 31.). Ovim stavkom se ponovno predlaže povreda temeljnog načela funkcioniranja Europske unije – supsidijarnosti, prema kojem svaka država članica ima suvereno pravo određivati i definirati brak, obitelj i obiteljske politike. Kršenje supsidijarnosti je u slučaju Republike Hrvatske dodatno pojačano jer je navedeni stavak 31. u hrvatskom prijevodu izmijenjen u odnosu na originalan tekst: “LGBT-brakovi” ne spominju se u engleskom i francuskom izvorniku, nego samo “LGBT roditeljstvo” (“LGBT parenting” / “les parents LGBT”). Prevoditelji su svojevoljno dopunili značenje tog članka u ionako lošem Izvješću, čime su dodatno pojačali povredu načela supsidijarnosti Europske unije i povrijedili suverenitet i Ustav Republike Hrvatske, koji u članku 64. određuje brak kao “životnu zajednicu žene i muškarca”.

Nadalje, u Izvješću se u stavku 2. “hitno poziva Vijeće da što je prije moguće postigne zajedničko stajalište o prijedlogu direktive Vijeća o provedbi načela o jednakom postupanju prema osobama, bez obzira na vjeru ili uvjerenje, invalidnost, dob, spol ili seksualnu orijentaciju, a koji je zaustavljen otkako ga je Parlament donio u travnju 2009”. Navedena direktiva, kad bi bila usvojena, teško bi i štetno ograničila temeljna građanska prava hrvatskih, ali i svih europskih građana – osobito slobodu da provode različite i ciljane profesionalne, gospodarske i uslužne djelatnosti, bez straha da će biti optuženi za diskriminaciju. Teške posljedice mogućeg usvajanja navedene direktive pokazuje i slučaj pekara u Sjevernoj Irskoj, obitelj McArthur, koja je u travnju 2015. bila pravomoćno osuđena za diskriminaciju, jer su odbili ispeći tortu na kojoj piše “Poduprite gay brak” te su morali platiti 500 funti globe. Zbog takvih slučajeva treba odbaciti i “Noichl Izvješće” i Direktivu o načelima jednakog postupanja kako se u Hrvatskoj i Europi ne bi ponavljali slični slučajevi diskriminacije građana, pravne nesigurnosti, kršenja temeljnog ljudskog prava na slobodu govora, savjesti i vjeroispovijesti, prava na slobodu poslovanja i prava na slobodu odgoja djece.

Imajući u vidu sve navedeno, sa žaljenjem konstatiramo da zastupnici europskih građana u Europskom parlamentu nisu pronašli kvalitetniji prijedlog amandmana na “Izvješće o Strategiji EU-a za jednakost žena i muškaraca nakon 2015”. Jedini podneseni prijedlog – Amandman 1, sadrži stavak kojim se potiče ratifikacija tzv. “Istanbulske konvencije”, koja nameće rodnu ideologiju i traži da se s njom usklade zakoni, javne i edukativne politike, školski udžbenici, kultura i sport (tzv. gender mainstreaming), te otvara mogućnost kršenja ljudskih prava.

Udruga U ime obitelji se protivi nametanju redefinicije braka i obitelji, nametanju jednoumlja i rodne ideologije te kršenju ljudskih prava i temeljnih načela Europske unije, kao i suvereniteta Republike Hrvatske. Stoga Vas pozivamo da sutra, u utorak 9. lipnja 2015., glasate PROTIV i u potpunosti odbacite “Izvješće o Strategiji EU-a za jednakost žena i muškaraca nakon 2015”, kao i podneseni Amandman 1.

S poštovanjem,

Dražen Vukotić,

predsjednik Udruge U ime obitelji

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža