Podupiremo izjašnjavanje o referendumu iako nam je zapriječeno da u njemu sudjelujemo
1. lipnja 2015.

U ime obitelji: Pozivamo svoje podupiratelje i sve građane da svojim potpisom zatraže raspisivanje referenduma protiv novog zakona o referendumu  i  istovremeno žalimo  što je naša udruga spriječena da aktivnim sudjelovanjem u prikupljanju potpisa doprinese većem uspjehu ove inicijative.

Udruga U ime obitelji poziva sve svoje volontere i podupiratelje da se u sljedeća dva tjedna (od danas, subote 30. svibnja do subote 13. lipnja) svojim potpisom priključe inicijativi „ZA REFERENDUM“ kako bi se, barem dijelom, spriječili štetni učinci novopredloženog zakona o referendumu.

„Novi zakon o referendumu koji predlaže vlada Zorana Milanovića ima samo jedan cilj – spriječiti buduće građanske referendume i bilo bi ga najbolje u cijelosti odbaciti“, izjavio je Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima udruge „U ime obitelji“ koja je  uspjela organizirati do sada jedini građanski referendumu u povijesti hrvatske države osiguravajući ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

Građani mogu dati svoj potpis za dva referendumska pitanja – jedno traži da se potpisi birača za raspisivanje referenduma mogu datina svakom mjestu gdje je dozvoljeno javno okupljanje, umjesto u uredima državne uprave, a drugo da se broj potrebnih potpisa smanji na 200 000 umjesto sadašnjih 10%.

Podsjećamo da je ministar Bauk, manipulirajući ovim postotkom, nakon što je U ime obitelji prikupila više od 380 000 potpisa za promjenu izbornog sustava, tvrdio kako 10% birača u RH iznosi 420 000 potisa, nekoliko dana kasnije 375 000, pri čemu je poznato da u Hrvatskoj živi 3,5 milijuna punoljetnih osoba.

Ovo referendumsko izjašnjavanje iznimno je važno za sve građane u Republici Hrvatskoj. Stupi li na snagu novi Zakon o referendumugrađanski referendum kao korektiv vlasti više neće postojati. 

Upravo zbog važnosti sprječavanja ovog zakona, jako nam je žao da udruzi U ime obitelji, kao udruzi koja se zalaže za demokratizaciju hrvatskog društva,  nije dozvoljeno da svojim organizacijskim iskustvom i volonterskim radom doprinese uspjehu ovog referendumskog izjašnjavanja. Naime, U ime obitelji je već surađivala i volontiranjem poduprla, više od bilo koje druge udruge, referendume protiv prodaje autocesta i outsorcinga, a dio sindikata je podupro referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava. Iako smo sindikate obavijestili o spremnosti da na poticaj prof. Podolnjaka sudjelujemo u prikupljanju potpisa protiv promjene zakona o referendumu, u zadnji tren su nam g. Mijat Stanić i Željko Stipić, predstavnici dva od 15 sindikata koji organiziraju ovo referendumsko izjašnjavanje, prenijeli kako nam ne mogu dozvoliti da sudjelujemo u organizacijskom odboru s još 7 drugih udruga, jer  Centar za mirovne studije i još 6 udruga, članova Platforme 112, uvjetuje  da se U ime obitelji isključi iz organizacije i sudjelovanja u prikupljanju potpisa.

 

 

Iako ovakvu ideološku isključivost i stvaranje podjela na temama oko kojih postoji suglasje smatramo vrlo štetnom, sve svoje snage usredotočili smo na informiranje i mobiliziranje građana kroz podružnice i mrežu U ime obitelji–  da svojim potpisom podupru inicijativu „ZA REFERENDUM“  aktivno se uključujući gdje god im je to omogućeno.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža