U Francuskoj se priprema zabrana djelovanja udruga za život, sprema li se Hrvatskoj isto?
9. prosinca 2016.

Francuska Skupština je u prvom čitanju usvojila zakon koji ima za cilj kazniti s dvije godina zatvora i 30.000 eura one koji odvraćaju žene od pobačaja. S obzirom da  su odredbe zakona primjenjive vrlo široko, izgledno je da će se različite udruge i inicijative za život biti kazneno procesuirane ukoliko zakon bude konačno izglasan. Prema sadašnjem tekstu, bit će kazneno sankcionirani svi oni koji “vrše, bilo kojim sredstvom, moralne i psihološke pritiske, prijetnje ili bilo koji drugi čin zastrašivanja ljudi koji traže informacije o dobrovoljnom prekidu trudnoće, medicinskog i ne-medicinsko osoblja, žena koje su došle [u zdravstvenu ustanovu] na dobrovoljni prekid trudnoće, ili rođake tih žena.”

U Hrvatskoj pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić se barem 3 godine zalaže da hrvatske udruge i inicijative za život, poput udruge Betlehem i 40 dana za život, budu okarakterizirane kao one koje krše zakon i “vrše moralne i psihološke pritiske” na žene.

U 2014., pravobraniteljica je javno prozivala internetski portal “Klinika za pobačaje” (www.klinikazapobacaje.com), koji se bavi zaštitom trudnica. Na navedenom se portalu nalazi tvrdnja da je pobačaj ubojstvo nevinog ljudskog bića, kao i iscrpno objašnjenje procesa pobačaja i njegovih posljedica. Iznošenje tih i drugih sadržaja pravobraniteljica smatra “protuzakonitim”, tvrdeći da “nisu u skladu s pravnim poretkom Republike Hrvatske”. Pravobraniteljica je pozvala Ministarstvo uprave i Ministarstvo zdravlja da  “u  okviru  svojih nadležnosti poduzmu odlučne i žurne radnje kojima bi se spriječilo daljnje protuzakonito djelovanje organizacija civilnog društva [udruge Betlehem i portala “Klinika za pobačaje”] u  području  reproduktivnog  zdravlja  žena” (Dodatak Izvješća o radu za Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova 2014., str. 45.).

U 2015., Pravobraniteljica je zaprimila pritužbu, kako navodi u svojem Izvješću o radu (str. 252-253), udruge CESI i grupe pro-choice liječnika u kojoj tvrde dainicijativa 40 dana za život “vrši pritisak na liječnike/ce koji/e vrše pobačaje i pacijentice koje odluče pobaciti”. Pravobraniteljica se zatim sastala s podnositeljima pritužbe i s njima razgovarala o mogućnosti uvođenja “tampon zone” ispred bolnica te inicirala sastanak s predstavnicima Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstva zdravstva, na kojem je MUP ustvrdio da “nema namjeru poduzimati dodatne mjere [uvoditi tampon zone] pored onih koje se već poduzimaju u postojećim zakonskim okvirima iz razloga što podaci kojima resorno Ministarstvo raspolaže u vidu broja prijava ne potvrđuju tvrdnje o uznemiravanju liječnika/ca ili pacijentica.” Ima li smisla da se Pravobraniteljica, čiji se rad financira novcima poreznih obveznika, bavi uvođenjem tampon zona ispred bolnica protiv miroljubivih molitelja koji trudnicama pružaju ljubav i podršku, neka čitatelji prosude sami…

U 2016., Pravobraniteljica je pokrenula istragu nad postupanjem Vukovarske bolnice prema molitvenoj inicijativi 40 dana za život te najavila da će na temelju istrage Ministarstvu zdravstva “uputiti preporuku da izradi naputak/uputu o postupanju zdravstvenih ustanova prema aktivističkim inicijativama unutar i u okolici prostora zdravstvenih ustanova.”

Izvor: narod.hr

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža