U ime obitelji

Tomašević o prodaji Plinare, Dolenec poručila roditeljima-odgojiteljima da ‘već sad imaju pravo tražiti posao i upisati djecu u vrtić’

Tomašević o prodaji Plinare, Dolenec poručila roditeljima-odgojiteljima da ‘već sad imaju pravo tražiti posao i upisati djecu u vrtić’

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je komentirao moguću prodaju Gradske plinare i istaknuo kako su sve opcije oko prodaje otvorene. U tijeku je pak priprema dubinske analize stanja u toj gradskoj tvrtki koja bi trebala biti završena u svibnju.

‘Sve su opcije otvorene, rade se pripreme za dubinsku analizu, koje će biti gotova tek u svibnju i nakon toga ćemo sjesti s koalicijskim partnerima da vidimo koje su najbolje opcije u ovoj situaciji u kojoj se nalazi Plinara Opskrba’, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare govoreći o mogućnosti da se proda samo Plinara Opskrba, javlja HRT.

>Dobrović oštro o prodaji Plinare: Ovo je još jedan pokazatelj neobično slabe kapacitiranosti zagrebačke vlasti

Istaknuo je kako postoji nekoliko stotina milijuna kuna duga nastalog zbog odluka bivše uprave i globalnih okolnosti, te istaknuo da mu je prioritet da se ne ugrozi Zagrebački Holding.

Prodaju Gradske plinare nedavno je za Narod.hr komentirao Slaven Dobrović, predsjednik Kluba gradskih zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

‘Pitanje gradske plinare je još jedan u nizu od pokazatelja neobično slabe kapacitiranosti nove političke opcije na vlasti u Gradu Zagrebu za upravljanje složenim sustavima’, kazao je  Dobrović.

Podsjetio je da je ‘još uvijek nejasno u kojoj mjeri je nalog o prekidu svih poslovnih aktivnosti u Gradu i gradskim poduzećima, od dolaska na vlast u lipnju 2021. kumovala poslovnom fijasku s kašnjenjem u ugovaranju plina za ovu zimsku sezonu. Jer, poznato je a se još u srpnju i kolovozu, dakle definitivno za ove vlasti mogla ugovoriti isporuka plina po znatno povoljnijim cijenama od onih po kojima je Gradska plinara Zagreb – opskrba kasnije kupovala plin za građane i pritom dospjela u velike gubitke’.

‘Svaljivanje sve krivice na prethodnu gradsku garnituru na vlasti baš i nije uvjerljivo’, poručio je i napomenuo da će se Domovinski pokret oštro protiviti ovakvom ‘skandaloznom pristupu rješavanja akutnih gradskih problema’.

Što s terasama?

Tomašević je u utorak komentirao i uklanjanje terasa ugostiteljskih objekata na račun parkirnih mjesta.

S Udrugom ugostitelja se stalno komunicira zbog epidemiološke situaciju koja utječe na rad ugostitelja.

‘Zato toleriramo dosta stvari koje ne bismo trebali. Što se tiče vatrogasnih puteva, tu je jasan dogovor napravljen, trebaju biti pet i pol metara od svake strane ulice. Našli smo rješenje i dali određeni rok koji ističe ovaj tjedan kako bi svi bili zadovoljni, rekao je gradonačelnik.

Vezano za upis djece s autizmom u škole, rekao je da se još istražuje što se dogodilo u školi u Svetoj Klari, te poručio da će svako dijete biti upisano u školu.

Ponovio je problem Centra za autizam gdje u istoj ustanovi borave stariji od 21 godine i djeca. Tražimo da se razdvoji financiranje iz proračuna za osobe starije od 21 godine, od obrazovanja djece što je u nadležnosti Ministarstva obrazovanja, poručio je Tomašević.

Dolenec o mjestima u vrtićima

Dogradonačelnica Danijela Dolenec osvrnula se na činjenicu da 1. svibnja stupaju na snagu izmjene vezane uz korisnike mjere roditelj-odgojitelj te istaknula da slobodnih mjesta u vrtićima ima u svim gradskim četvrtima, ukupno oko 380 slobodnih mjesta u gradskim vrtićima.

‘Žene imaju pravo tražiti posao već sada i upisati djecu u vrtić’, poručila je.

Udruga U ime obitelji: Mjera je bila uspješna

Podsjetimo, udruga U ime obitelji provela je do sad jedino ispitivanje stavova korisnika mjere ‘Roditelj odgojitelj’ u sklopu projekta ‘Roditelj odgojitelj – uspješna demografska mjera za Zagreb i Hrvatsku?’.

‘Analiza odgovora roditelja odgojitelja potvrdila je da je ova mjera iznimno uspješna u demografskom smislu, jer se u samo pet godina broj trećerođene djece u Zagrebu povećao za 23,8 % u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje’, naglasila je dr. Markić.

>Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete

‘Isto tako, iz odgovora ispitanika vidi se da je nakon uključivanja u Mjeru, za što je preduvjet bio da roditelji imaju najmanje 3 djece – čak  39,5 % ispitanika dobilo barem još jedno dijete, a da je čak 11,2 % ispitanika dobilo još troje ili više djeceČak 42,5 % ispitanika navelo je da su planirali imati još djece uz pretpostavku sigurnosti i stabilnosti Mjere’, rekla je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji na konferenciji za medije ispred poglavarstva Grada Zagreba.