Tomašević o presudi Vrhovnog suda oko zastava Hoda za život: To nas neće pokolebati
12. travnja 2024.

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu Županijskog suda koja je išla u korist Grada Zagreba u slučaju zastava Hoda za život i vratio predmet na ponovno suđenje, iz Grada Zagreba su poručili da ih to neće pokolebati da kao gradska vlast stoje ”u obrani prava žena zagarantiranih Ustavom”.

”Udruge U ime obitelji i Vigilare obavijestile su javnost da je Vrhovni sud ukinuo presudu Županijskog suda koja je išla u korist Grada Zagreba u slučaju zastava Hoda za život i vratio predmet na ponovno suđenje. Presudu će Grad moći detaljno komentirati kad je zaprimi.

”Navedena presuda Vrhovnog suda neće nas pokolebati u djelovanju da kao gradska vlast stojimo u obrani prava žena zagarantiranih Ustavom. Vjerujemo da ćemo na kraju dobiti ovu sudsku bitku protiv tužbe udruge U ime obitelji kao što smo je dobili i u slučaju mjere roditelj-odgojitelj”, izjavio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Detalje, kažu, nisu u mogućnosti komentirati jer Grad još nije zaprimio presudu niti njeno obrazloženje. Tomašević je ponovio svoj raniji stav da će na gradske jarbole moći biti izvješene zastave samo onih skupova koje podržava gradska vlast.

>Tomašević o zabrani zastava Hoda za život: Na jarbole samo zastave skupova koje mi podržavamo

Podsjetimo, Vrhovni sud ukinuo je presudu Županijskog suda u Zagrebu koji je ranije presudio kako odluka Grada Zagreba da na gradskim jarbolima ne podigne zastave Hoda za život nije diskriminatorna. Riječ je o tužbi koju su protiv gradskih vlasti podnijele udruge U ime obitelji i Vigilare zbog zabrane postavljanja zastava na gradske jarbole uoči Hoda za Život 2022. godine.

Naime, prvostupanjska presuda donesena je u siječnju na Županijskom sudu u Zagrebu od strane sutkinje Sanje Joke Umićević koja je odbila tužbeni zahtjev ovih udruga protiv Grada Zagreba.

Vrhovni sud je krajem ožujka ukinuo presudu Županijskog suda i predmet vratio na ponovno suđenje.

Nitko ne smije i neće biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi?

Podsjetimo uoči Hoda za život 2022. godine, Tomašević i njegovi suradnici su uskratili suglasnosti za postavljanje zastava za što je nadležni gradski ured već bio izdao odobrenje, dok su u istom razdoblju i u istoj situaciji dali naknadnu suglasnost za postavljanje zastava udruzi Zagreb pride uoči održavanja tzv. Povorke ponosa.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević tada je otvoreno izjavio kako ne misli stavljati zastave Hoda za život jer se ciljevi Hoda za život ne podudaraju s njegovim svjetonazorom iako bi trebao biti gradonačelnikom svih građana Zagreba.

”Ne slažem se sa ciljevima Hoda za život i kao gradonačelnik ne mogu biti pokrovitelj takvim događajima, što sam jasno govorio i za vrijeme kampanje.

Kao gradonačelnik, odlučujem kojim ću događajima biti pokrovitelj i pokroviteljstvo odobravam za one događaje koji su u skladu sa politikom gradske vlasti”, napisao je 2022. Tomašević.

Godinu dana ranije, po stupanju na vlast izjavio je pak ”da je Zagreb otvoren grad koji slavi sve razlike i nitko ne smije i neće biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi”.

Markić: Nemamo pravo pristupa istim procedurama i pravima kao i drugi gađani i manifestacije

“Svi mi koji se zalažemo za pravo na život nemamo pravo pristupa istim procedurama i pravima kao i drugi gađani i druge građanske manifestacije. Zbog svega navedenog podnijeli smo tužbu protiv trenutačne zagrebačke vlasti”, istaknula je ranije Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

Poručila je kako je “Hod za život, obitelj i Hrvatsku” rastući pokret koji se održava u više hrvatskih gradova te kako ni jedna druga gradska vlast nije Hod za život izložila diskriminatornim postupcima kao Tomašević i Možemo.

Hod za život 2024. u rekordnom broju gradova

Hod za život ove se godine održava u rekordnom broju gradova – njih 15.

Uz Zagreb, Osijek, Rijeku, Split, Varaždin, Sisak, Slavonski Brod, Vinkovce, Zadar, Knin, Ploče, Metković i Imotski ove godine će se hodati prvi put u Sinju i Opuzenu.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža