U ime obitelji

Timošenko preko Sedlara poručila: ‘Hvala što ste s nama dragi Hrvati! Živjela Ukrajina, živjela Hrvatska!’

Timošenko preko Sedlara poručila: ‘Hvala što ste s nama dragi Hrvati! Živjela Ukrajina, živjela Hrvatska!’

Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka, iz ratnog je Kijeva poslala poruku Hrvatskoj. Proslijedila ju je svom dobrom prijatelju, režiseru Jakovu Sedlaru koji je još 2010. godine o njoj snimio dokumentarni film “Julija”. Sedlar kaže kako se s njom svakodnevno čuje, da je ona dobro, hrabra kao i obično i nije joj ni na kraj pameti napuštati glavni grad svoje zemlje u kojem se vode žestoke borbe, prenosi Jutarnji list.

Iako je u ukrajinskom parlamentu oporba vladajućoj stranci predsjednika Volodimira Zelenskog, svi ukrajinski političari trenutno su ujedinjeni oko borbe za opstanak svoje domovine, pa je tako i Timošenko uvjerena da će Ukrajina uskoro doživjeti mir i slobodu za koju se ona godinama bori i zbog čega je i provela neko vrijeme u zatvoru za vrijeme vladavine bivšeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Podrška ukrajinskom narodu potrebna je kao nikada prije

– Dragi moji hrvatski prijatelji! Pozdravljam vas sve koji ste se do sada okupili da podržite Ukrajince i Ukrajinu. Stvarno nam je potrebna vaša podrška sada. Ukrajina prolazi kroz vrlo teško i tragično razdoblje. Ruska Federacija, njena vojska, puca na našu djecu, muškarce i žene. Ubijaju Ukrajinu pred cijelim civiliziranim svijetom – rekla je u uvodu Timošenko dodavši kako je podrška ukrajinskom narodu potrebna kao nikada prije. Navela je i što bi svijet trebao napraviti u ovoj krizi.

– Prvo, moramo isključiti Rusku Federaciju, koja baca bombe i rakete na miroljubivu Ukrajinu, iz Ujedinjenih naroda, isključiti iz Vijeća sigurnosti UN-a i odmah donijeti odluku o raspoređivanju mirovnog kontingenta UN-a u Ukrajini. To nam je jedina šansa da obranimo svoju zemlju. Tražimo zatvaranje našeg neba od neprijateljskih aviona i raketa. Zato što te bombe padaju na škole, kuće, vrtiće, bolnice i crkve. Zapravo, na neovisni demokratski narod Ukrajine. To je UN-u vrlo lako učiniti – kazala je Timošenko u emotivnom obraćanju.

Još jednom se zahvalila Hrvatskoj.

– Vaša podrška i solidarnost su nam jako važni. Želim vam zahvaliti što ste sada zajedno s nama, dragi naši Hrvati! Također, cijenim posebnu potporu i čvrst stav vašeg premijera i mog dobrog prijatelja Andreja Plenkovića, za njegovu snažnu potporu Ukrajini na međunarodnoj razini.

> Sedlar prenio apel Julije Timošenko i najavio podršku hrvatskih umjetnika Ukrajini
> Skup podrške umjetnika Ukrajini: U Histrionskom domu u 19 sati prikazuje se film Jakova Sedlara “Julija”

Poziva cijeli svijet na zajedništvo protiv zla kako bi u njezinoj zemlji što prije opet zavladao mir.

– Ako imamo tu vjeru da smo zajedno, vjerujte da se borimo ne samo za našu domovinu, nego i za cijelu Europu. Borit ćemo se, izdržati i pobijedit ćemo. Svijet će tada postati jači i slobodniji jer će obraniti Ukrajinu i pravo na našu slobodu. Jer on je za Ukrajinu. Zajedno smo jači, dragi moji prijatelji Hrvati. Živjela Ukrajina, živjela Hrvatska! – kazala je u dirljivoj poruci Timošenko.

Film Jakova Sedlara o Juliji Timošenko

Ako u politici želite da se nešto kaže, tražite muškarca, no ako želite da se nešto učini, tražite ženu, rečenica je nekadašnje britanske premijerke Margareth Thatcher kojim započinje dokumentarni film Jakova i Dominika Sedlara “Yulia” o ukrajinskoj premijerki i ikoni Narančaste revolucije Juliji Timošenko koji je u ponedjeljak u 19 sati prikazan u Histrionskom domu, prenosi Večernji list.

> Zašto Hrvatska nije među 8 država koje traže primanje Ukrajine u EU po brzom postupku?

Bila je to dirljiva večer posvećena Ukrajini i patnji kroz koju prolazi njen narod. Počela intoniranjem ukrajinske himne koju ovih dana pjevaju tisuće glasova, kako na samom bojištu tako i u čitavoj Europi i svijetu.

Glumački prvaci Mia Begović i Joško Ševo izrecitirali su pak nekoliko dirljivih pjesama ukrajinskog pjesnika Tarasa Ševčenka kao i pjesmu o Putinu koju je na Facebooku nedavno objavio novinar i pjesnik Mario Mihaljević.

Film “Yulia” o životu ukrajinske premijerke dirnulo je sve one koji su ga pogledali. Jakov Sedlar kazao je kako je u planu i realizacija igranog filma, čiji je scenarij napisao Hrvoje Hitrec.

Njeno ime nalazi se na ruskoj listi za odstrel

“Nas nekoliko se okupilo kako bismo poslali poruku podrške i mira. Juliju poznajem godinama i u kontaktu smo od početak agresije, čujemo se gotovo svaki dan pa sam ju zamolio da snimi poruku i pristala je. Drago mi je da smo dobili njenu poruku za Hrvatsku- kaže Sedlar koji je prijatelj s Julijom Timošenko otkako je prije desetak godina u njenoj rezidenciji u Kijevu s njom snimao intervjue za dokumentarac.

-Ona je još uvijek u Kijevu iako joj je život ugrožen. Živi na relaciji Parlamenta i svoje kuće, Ona je trenutno šefica opozicije u Ukrajini pa je neprestano u akciji. Njeno ime nalazi se na ruskoj listi za odstrel i prijeti joj opasnost da je se eliminira ako Rusi uđu u Kijev. Ona je bila simbol otpora ruskim pretenzijama. Brinem se zbog toga za nju i nadam se da ćemo se nakon ovog cirkus ponovno naći kod nje i uživati. Ona, muž i kći zaista su divni ljudi i žao mi je da im se to događa. Ukrajina je velika zemlja koja je imala nesretnu povijest – ispričao je Sedlar.