U ime obitelji

Svjedočanstvo Melisse Ohden, žene koja je 1977. preživjela pobačaj

Svjedočanstvo Melisse Ohden, žene koja je 1977. preživjela pobačaj

“Odrastajući u Storm Lakeu u Iowi, oduvijek sam znala da sam posvojena. Moja sestra, Tammy, koja je četiri godine starija od mene, također je posvojena”, kaže Melissa Ohden, žena koja je kao nedonošče preživjela abortus.

“To je bila normalna stvar u našem domu. Zapravo je za nas divno iznenađenje bilo kada je naša majka, koja je patila od hormonalnog poremećaja, doznala da je trudna s našim malim bratom, neposredno prije mojeg sedmog rođendana. Tammy i ja bile smo tipične sestre, pa smo se često i svađale. Prilikom jedne od takvih oštrijih svađa sam, dok sam bila četrnaestogodišnjakinja, doznala strašnu istinu o svojem rođenju. Mene su moji roditelji barem željeli, izletjelo je Tammy. Kada sam je pitala što pod time misli, rekla je da pitam mamu i tatu.”

“Kada mi se majka te večeri vratila s posla, shvatila sam da je to tema o kojoj ne bi željela razgovarati. No nakon dugog nagovaranja priznala mi je da je moja biološka majka, trudna sa mnom, otišla na pobačaj koji sam preživjela. Moji roditelji nikada nisu željeli da to doznam.”

To je saznanje ostavilo dubok trag na Melissu Ohden, prenosi Redbook. Oboljela je od bulimije i okrenula se seksu i alkoholu. Tijekom života dolazila je do novih saznanja o neuspjelom pobačaju koji joj je presudno odredio život.

Njezini biološki roditelji bili su zaručeni kad joj je majka zatrudnjela. Njezina majka (Melissina baka) nije odobravala vezu s Melissinim biološkim ocem, i natjerala je kćerku na pobačaj. Svi su, uključujući liječnike, mislili da je plod star 20 tjedana, dok je trudnoća zapravo prekinuta u 31. tjednu. I prije samog abortusa, činilo se da Melissa neće preživjeti – prije induciranog pobačaja, majka joj je pet dana ležala u bolnici, priključena na drip, i mislilo se da će dijete umrijeti u maternici.

Kada je Melissa izašla iz majčinog tijela živa, doktor je bio šokiran. Njezina baka zahtijevala je da je se ostavi da umre, no medicinske sestre su je odvele u nadi da će joj spasiti život, a Melissina majka je po izlasku iz bolnice bila uvjerena da je pobačaj uspio.

Melissa je, iako su mislili da će cijeli život imati problema sa zdravljem, do pete godine dostigla drugu djecu u razvoju. 2007. godine je, pogreškom bolnice, otkrila identitet svojih roditelja, a s 36 godina i sve pojedinosti neuspjelog pobačaja – na posvajanje su je dale medicinske sestre, krivotvorivši potpis njezine majke. Danas je u kontaktu s majkom, dok joj je otac umro šest mjeseci nakon što mu se javila pismom, možda uvjeren da se radi o kakvoj neslanoj šali.

Danas svjedoči o svojem životu kako bi proširila svijest o tome što pobačaj, kao nešto što mnogi uzimaju zdravo za gotovo, zapravo znači i koje sve mogu biti njegove posljedice.

Izvor: narod.hr/redbookmag.com

Foto: snimka zaslona