Dr. Lepušić: “Pravo na priziv savjesti treba zabraniti!”
23. siječnja 2017.

Dr. Dubravko Lepušić, jedan od glavnih autora 4. modula spolnog odgoja, koji se još uvijek predaje u školama, održao je 16. siječnja predavanje na Filozofskom fakultetu na temu “Zdravstveni odgoj – odgovornost, zdravlje i prevencija“. Na predavanju je dr. Lepušić izjavio da priziv savjesti treba zabraniti, navodi Libela, jer “ne možete imati svoj privatni stav iznad pacijentovog prava”.Smatra da “kada se ženama negira pravo na autonomiju i dostojanstvo, onda su otvorena vrata za prisilu nad ženama, kažnjavanje različitih stilova života, odbijanje preporučenih zahvata i izbjegavanje dijagnostike”.

Suprotno Lepušićevim tvrdnjama, valja istaknuti da je pravo na priziv savjesti, odnosno pravo na slobodu savjesti, mišljenja i vjeroispovijesi temeljno ljudsko pravo, koje štite i jamče međunarodni i europski propisi poput: Opće deklaracije o ljudskim pravima (čl. 18 i 19), Europske konvencije za zaštitu ljudski prava i temeljnih sloboda (čl. 9.1.) i Međunarodnog pakta o političkim i građanskim pravim (čl. 18 i čl. 19 ). Uz navedene propise, pravo na priziv savjesti, odnosno na slobodu mišljenja i vjeroispovijedi, zaštićeno je Ustavom RH (čl. 38. i čl. 40.) te regulirano Zakonom o liječništvu (čl. 20.) i Kodeksom medicinske etike i deontologije (čl. 2.st. 15.). S druge strane, “pravo na autonomiju žene”, na koje se poziva dr. Lepušić, ne postoji ni u jednom međunarodnom propisu, kao što ne postoji ni “pravo na pobačaj” ili pobačaj kao “pacijentovo pravo”, kako to navodi dr. Lepušić. Djelovati u skladu sa svojom savjesti i odbijati činiti pobačaj nije tek subjektivni “privatni stav”, nego djelovanje u skladu sa štićenjem onoga što je moralno i objektivno dobro, a to je život koji počinje začećem.

Jedini propis koji u RH omogućuje pobačaj je Zakon o pobačaju, donesen 1978. za vrijeme komunističke vladavine, za koji je predan zahtjev za ocjenu ustavnosti, odnosno usklađenosti s člankom 21. Ustava koji jamči svakom ljudskom biću pravo na život.

Dr. Dubravko Lepušić jedan je od glavnih autora 4. modula Zdravstvenog odgoja, utemeljenog na radu Alfreda Kinseyja. Lepušić je ujedno i član političke strane Radnička fronta koja za sebe navodi da je “široka lijeva fronta otvorena za sve one koji su protiv kapitalističkog sistema i koji se žele boriti za radnička prava”. Radnička fronta zalaže se za pobačaj te su u tu svrhu organizirali neuspjeli prosvjed protiv inicijative 40 dana za život.

‘Neovisan’ stručnjak izašao u javnost kao političar: Pročitajte što je sve ginekolog Dubravko Lepušić rekao za ‘Novosti’!

‘Neovisan’ stručnjak izašao u javnost kao političar: Pročitajte što je sve ginekolog Dubravko Lepušić rekao za ‘Novosti’!

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža