U ime obitelji

Švicarac mijenja spol da bi otišao u mirovinu godinu dana ranije

Švicarac mijenja spol da bi otišao u mirovinu godinu dana ranije

Čovjek u Švicarskoj iskoristio je  administrativnu rupu i službeno promijenio spol da bi godinu dana ranije otišao u mirovinu, prenosi Remix News.

Nova pravila o pravnoj promjeni spola uvedena 1. siječnja omogućavaju svakom stanovniku Švicarske s “intimnim uvjerenjem” da ne pripada spolu  u kojem je upisan u matičnu knjigu da za samo 75 švicarskih franaka (72 €) osim imena primijeni i spol.

Trebalo je samo četiri dana da se sustav iskoristi, a švicarski dnevnik Luzerner Zeitung izvijestio je da se muškarac iz Luzerna prijavio za promjenu spola da bi mogao primati državnu mirovinu kao žena jer je u Švicarskoj dob za umirovljenje za žene od 64 godine, tj. godinu dana ranije od muškaraca.

Iako postoje propisi koji bi pojedince trebali spriječiti da podnose “očigledno uvredljive” prijave, u stvarnosti “nema obveze” državnih službenika da “provjere intimno uvjerenje dotičnih osoba”, a iskrenost podnositelja zahtjeva je, pretpostavlja se, u skladu s načelom dobre vjere.

Zloupotrebljavanje sustava u vlastitu korist

Politika je pokrenula dodatna pitanja o tome kako bi pojedinci u budućnosti mogli zloupotrijebiti sustav u vlastitu korist, a kritičari su upozoravali da bi muškarci mogli iskoristiti rupu u zakonu da bi izbjegli obvezni poziv za državnu službu.

Korisnik društvenih mreža sugerirao je da ništa ne sprječava muškarca da se prijavi za promjenu spola u dobi od 17 godina da bi izbjegao vojni rok. “S 30 godina se vratiš i promijeniš ime u muško i to je to”, napisao je jedan korisnik, “sve po cijeni od 150 švicarskih franaka”.

Transrodni aktivisti taj su scenarij nazvali “nerealnim”. Alecs Recher iz Transgender Network Switzerland  istaknuo je “što bi to konkretno značilo za dotične osobe: morali bi javno istupiti svojoj obitelji, na svom radnom mjestu, socijalnom osiguranju te reći da bi željeli promijeniti spol”, ali nije mogao poreći da takav potez nije moguć.

Zapravo, Michel Montini iz Federalnog ureda za pravosuđe priznao je još u studenom prošle godine da postoje nedostaci u procesu, da se “ljudi mogu proglasiti ženama neposredno prije umirovljenja i otići godinu dana ranije u mirovinu”.

“Samac koji se izjasni kao žena može, na primjer, primati mirovinu sa 64 godine”, dodao je Montini.

Pitanje transrodnih osoba i promjena spola nije ograničeno samo na mirovine, već je i vruća tema kada je riječ o sportu. U zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, biološki muškarci koji su promijenili spol sve se češće natječu u ženskim sportskim timovima, obaraju rekorde i crpe novac od stipendija od bioloških žena.

Izvor: narod.hr/rmx.news