Švedska: Učiteljica otpuštena jer se djetetu odbijala obraćati rodno neutralnom zamjenicom
16. veljače 2022.

Švedska učiteljica otpuštena je jer je odbila nazvati “nebinarnog, odnosno rodno neutralnog, učenika” imenom “Saga” rodno neutralnom zamjenicom – piše remix.

Mlada transrodna osoba, zajedno sa svojim roditeljima, osam je mjeseci tražila učiteljicu da mu se obraća s “hen”, što je nova švedska zamjenica koja nije ni muškog ni ženskog roda, a prihvaćena je u švedskom školskom rječniku još 2015. godine.

Zamjenica “hen” nije u širokoj upotrebi u Švedskoj, no Saga, što nije pravo ime učenika već ga švedski tisak tako imenuje, htio je da ga učiteljica oslovljava tom zamjenicom. Naime, zamjenica “hen” mu je pomogla u rješavanju psiholoških problema koji su se pojavili zbog nesigurnosti u svoj rodni identitet.

Učiteljica je odbila to učiniti, naglasivši da je kršćanske vjeroispovijesti i braneći “jezik bez ideologije u školskom sustavu”.

Švedski pučki pravobranitelj preuzeo je slučaj i rekao da je riječ o ozbiljnom obliku uznemiravanja i diskriminacije protiv kojih se treba boriti.

U priopćenju navodi “da se učiteljica, protivno izričitoj želji učenika, namjerno suzdržavala od upotrebe zamjenice s kojom se učenik identificira, što je ozbiljan oblik uznemiravanja i nešto što ravnatelj mora odmah zaustaviti. U školi bi se svi učenici trebali osjećati sigurno i poštovano, a ne diskriminirano.”

Unatoč obećanju ravnatelja, učenik je više od jednog semestra nazivan pogrešnom zamjenicom

Škola, koja nije djelovala dovoljno brzo, morat će platiti odštetu od 15.000 eura tinejdžeru, što je prvi slučaj u Švedskoj. Učiteljica je dobila otkaz.

“Sagu je maltretirala i diskriminirala njegova učiteljica, koja je odbila upotrebljavati rodno neutralnu zamjenicu”, navodi pučki pravobranitelj za diskriminaciju u svojoj presudi.

“Pravda je zadovoljena. Nijedno drugo dijete nikada ne bi trebalo proći ono što je Saga morala proći”, kaže Sagina majka.

“Unatoč obećanju ravnatelja da će razgovarati s učiteljicom, učenik je više od jednog polugodišta nazivan pogrešnom zamjenicom”, navodi se u priopćenju pravobranitelja za diskriminaciju.

Clas Lundstedt, službenik za medije iz pravobraniteljeva ureda za diskriminaciju, smatra da bi odluka mogla utjecati na slične slučajeve u budućnosti.

Izvor: narod.hr/rmx.news

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža