Štulić za Narod.hr: ‘Blagdan nikako ne može biti dan tjednog odmora’
29. travnja 2020.

Nakon što je Stožer civilne zaštite donio odredbu po kojoj je rad trgovinama nedjeljom i blagdanima zabranjen, javila nam se čitateljica koja je zaposlenica Spara u Primorsko-goranskoj županiji.

Ona navodi kako će radnicima 1. svibnja, praznik rada, koji je neradni dan, poslodavac računati kao slobodan dan. Nadalje, u nedjelju, 3. svibnja, imat će inventuru te će im tako biti onemogućeno da vrijeme provedu s obitelji.

Zlatica Štulić: ‘Blagdan mora biti plaćen i uračunava se u 40 sati tjedne satnice’

Je li to u skladu sa zakonom i krše li se time prava radnika upitali smo Zlaticu Štulić, predsjednicu Sindikata trgovine Hrvatske.

Blagdan nikako ne može biti dan tjednog odmora. On mora biti plaćen i uračunava se u 40 sati tjedne satnice“ – kaže nam Štulić te dodaje:

„Mi uvijek kažemo radnicima da mogu fotografirati raspored pa nam poslati. Već ima problema s 1. svibnjem, neki poslodavci žele da se na taj dan radi, što je potpuno nezakonito. Po zakonu o blagdanima svaki poslodavac mora radniku državni praznik odnosno blagdan platiti kao da je radio tih 7, 8 sati. Dakle, to ne može biti dan tjednog odmora za taj tjedan.“

Što se tiče inventure, gđa Štulić kaže nam da ju je moguće odrađivati u nedjelju pod uvjetom da u sljedećem tjednu radnici imaju još jedan dan tjednog odmora.

„Ako poslodavac odredi inventuru u nedjelju, mora radniku osigurati dan tjednog odmora u sljedećem tjednu. Ti sati inventure se moraju evidentirati, moraju se povećano platiti i radnik mora dobiti dodatan slobodni dan za tu nedjelju.“ – poručila je za Narod.hr Zlatica Štulić.

Pisali smo Sparu

S Narod.hr-a također smo uputili pitanja trgovini Spar.

„Od naših čitatelja dobili smo informaciju da trgovina Spar u Primorsko-goranskoj županiji svojim radnicima 1. svibnja, kada je državni praznik, računa kao slobodan dan. Također, u nedjelju, 3. svibnja, kada je zabranjeno raditi, Spar u Selcu i Rijeci će imati inventuru te tako svojim radnicima onemogućiti da imaju slobodnu nedjelju.

Molila bih Vas da odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Jesu li ove informacije točne?
2. Ukoliko su točne, možete li odgovoriti zašto Spar svojim radnicima državni praznik broji kao slobodan dan te im onemogućava slobodnu nedjelju?
3. Jesu li ovakvi postupci u skladu sa zakonom?“ – upitali smo Spar.

Odgovore još uvijek očekujemo.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža