U ime obitelji

Dr. sc. Mato Palić: ‘Zabrana rada nedjeljom je u skladu s Ustavom’

Dr. sc. Mato Palić: ‘Zabrana rada nedjeljom je u skladu s Ustavom’

“Odluka kojom je ograničena poduzetnička sloboda (čitaj zabrana rada nedjeljom za sve osim nekih u djelatnosti trgovine) je u skladu s Ustavom RH. Postoji legitiman cilj i mjera prolazi test razmjernosti. U političke i razne druge komponente ne želim ulaziti.”, piše na svom Facebook profilu ustavni stručnjak dr. sc. Mato Palić komentirajući zabranu rada nedjeljom za trgovine.

Udruga U ime obitelji pozivala da se radnicima omogući neradna nedjelja i blagdani

Podsjetimo, danas je počela prva faza relaksacije mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa. Dopušta se rad svim trgovinama, osim onima u šoping centrima, a i trgovine koje su do sada mogle raditi, od sada smiju imati radno vrijeme do 21 sat, uz obaveznu pauzu od sat vremena za čišćenje i dezinfekciju. Rad nedjeljom i blagdanima neće biti dopušten.

Udruga U ime obitelji godinama poziva poslodavce velikih trgovačkih lanaca, kao i poslodavce svih nenužnih djelatnosti u Hrvatskoj, da omoguće svojim zaposlenicima da nedjelje i blagdane mogu provesti sa svojim obiteljima, a ne na radnom mjestu, a isto je učinila i uoči Uskrsa u travnju.

“U ime obitelji je zajedno sa sindikatima i Savezom za nedjelju opetovano isticala da je dio od 180.000 radnika u trgovinama, koji ionako imaju radni tjedan od 6 dana, prisiljavano raditi nedjeljom, uz nisku ili nikakvu naknadu. Promijenjeni način života, uzrokovan epidemijom, potvrdio je da se građani mogu organizirati i odlaziti u trgovinu u vremenu radnog tjedna, te da rad nedjeljom i blagdanom, čak i u ekstremnim uvjetima, nije neophodan za funkcioniranje trgovina i opskrbu stanovništva.

Izvor: narod.hr