Što predsjednički kandidati kažu o Hodu za život?
11. prosinca 2019.

Analizirali smo kakvo je stajalište pojedinih predsjedničkih kandidata o Hodu za život.

 Kolinda Grabar Kitarović bila pozvana na ovogodišnji Hod za život

Kandidatkinja HDZ-a, Kolinda Grabar Kitarović bila je pozvana na ovogodišnji Hod za život (2019.), no nije se odazvala. Ipak, dan uoči Hoda za život primila je predstavnike Hoda za život, tj. predstavnike pojedinih gradova u kojima se Hod održao.

Zoran Milanović: To pitanje smo riješili prije puno desetljeća u onom mraku socijalizma

Zoran Milanović o Hodu za život i homoseksualnoj povorci govorio je u nedavnom intervjuu za N1 televiziju. U nastavku prenosimo taj dio intervjua.

Škoro je najavio da bi, postane li predsjednik, sudjelovao u Hodu za život koji se protivi pravu na pobačaj. – rekao je voditelj.

Škoro je… Bože dragi. Neka ide. Mi smo to bolno pitanje u kojem žena treba podršku riješili prije puno desetljeća u onom mraku socijalizma, kada nije bilo jogurta, ali je bilo sklonosti množenju, jer je broj Hrvata, Srba i Slovenaca tada narastao više nego ikada.

Biste li Vi onda ako postanete predsjednik sudjelovali u povorci ponosa?

Nisam odlazio na povorku ponosa, ali sam mijenjao zakone u tom delikatnom području. Znali smo tko je diskriminirana skupina i kome treba dati ruke. Nakon tih izmjena, mi smo na ljestvici Amnesty Internationala i još jednoj ljestvici bili iznad Njemačke, bez formalne legalizacije istospolnog braka. To je nekakva, po meni, gesta časti.

To ste napravili kao reakciju ne referendum o braku.

Ne, to je bio naš program, a to smo nakon referenduma o braku uspjeli provesti. Nisam išao na Pride jer ne volim drugima krasti šou i muku njihovog rada – ni košarkašima, ni nogometašima, ni borcima za prava te društvene skupine. Moja je supruga otišla, a ja sam smatrao da moja podrška u tom pogledu nije više potrebna.

Miroslav Škoro: Na poziv organizatora, sudjelovat ću

Škoro je u intervjuu za N1 izjavio da će biti biti “prvi hrvatski predsjednik koji će sudjelovati u tom Hodu za život, naravno ako me organizatori pozovu”.

Škoro je bio pozvan da nastupi na ovogodišnjem Hodu za život u Osijeku ili snimi video podrške, no to nije učinio.

Mislav Kolakušić: Svjetonazorska pitanja nisu ključna pitanja

Dražen Dizdar, šef izbornog stožera Mislava Kolakušića, u Studiju Večernjeg lista bio je upitan o Hodu za život.

Dizdar je rekao da ni Kolakušić ni on ne razmišljaju o Hodu za život.

“To je pitanje koje će vječito izazivati prijepor i nikad neće postojati suglasje između pojedinih ljudi. Svjetonazorska pitanja nisu političke teme kojima se mi želimo baviti. To je dio naše političke agende, to je dio našeg političkog programa. Svjetonazorska pitanja nisu ključna pitanja, nisu esencijalna pitanja, nisu pitanja koja tište najveći broj hrvatskih građana. Mi se bavimo isključivo egzistencijalnim pitanjima.” – rekao je Kolakušićev predstavnik.

Nedjeljko Babić: Sudjelovao bih

Kandidata Nedjeljka Babića novinarka RTL-a upitala je bi li sudjelovao u Hodu za život, na što je on odgovorio potvrdno.

RTL: “Biste li sudjelovali u Hodu za život?”

Nedjeljko Babić: “Sudjelovao bih.”

Dalija Orešković

Predsjednica stranke Start i kandidatkinja za predsjednicu Dalija Orešković, ove je godine komentirala Hod za život, rekavši da oni koji se pozivaju na njega “podržavaju najgori oblik fašizma”.

“Oni koji se pozivaju na Hod za život podržavaju najgori oblik totalitarizma, fašizma i one koji zapravo Hrvatsku žele pretvoriti u nekakvu ustašku tvorevinu i u nasljeđe jednog režima s kojim Hrvatska nema nikakve veze”, ustvrdila je Orešković, komentirajući Hod za život u Rijeci.

Foto: epa, snimka zaslona, facebook, Hod za život; fotomontaža: narod.hr

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža