Što će se dogoditi kad se pandemija završi i škole otvore? Stručnjaci uvjereni: ‘Roditelji će sada uvidjeti prednosti obrazovanja kod kuće’
28. ožujka 2020.

Pandemija koronavirusa prisilila je roditelje diljem Sjedinjenih Država da se okrenu školovanju kod kuće kao jedinom načinu obrazovanja svoje djece.

Prošli tjedan, 19. ožujka gotovo sve države odlučile su zatvoriti svoje škole.

“U kombinaciji s mjerama karantene, najmanje 104.000 javnih i privatnih škola je zatvoreno, što je pogodilo najmanje 47,9 milijuna učenika “, navodi Education Week.

LifeSiteNews se obratio udruženju Home School Legal Defense Association (HSLDA), američkoj organizaciji koja se gotovo četiri desetljeća bori za prava roditelja na obrazovanje svoje djece od kuće.

“Imali smo razne upite roditelja o tome kako djecu podučavati kod kuće te žonglirati radeći vlastiti posao od kuće s djecom koja paralelno uče“, rekla je Sandra Kim iz udruge.

Pravo roditelja da preuzme odgovornost za razvoj vlastite djece i prenošenje vrijednosti

Općom deklaracijom o ljudskim pravima je određeno da roditelji imaju pravo prvenstva u izboru obrazovanja vlastite djece.

“Pravo roditelja da usmjeravaju odgoj vlastite djece je osnovno pravo zaštićeno u svim glavnim međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima”, tvrdi Robert Clarke, direktor zagovaranja za Europu, za ADF International.

“Apsolutno je moguće započeti školovanje u kući sredinom godine ili u bilo koje vrijeme”, naglasio je Draper Warren iz udruge Seton Home Study School, podupiratelja roditelja u katoličkom odgoju djece pri školovanju kod kuće.

Iako je obrazovanje kod kuće legalno u svih 50 američkih država, svaka država ima svoje dodatne zakone koji se odnose na mogućnost školovanja djece.

Prednosti obrazovanja kod kuće

Mnogi roditelji tijekom pandemije nemaju alternativu s obzirom na to da se većina škola u zemlji zatvorila. Izbjegavanje bolesti, međutim, nije jedini argument da se djeca školuju iz kuće. Warren je istaknuo tri prednosti obrazovanja vlastite djece.

“Iznenađujuće, mnoge obitelji se zalažu za školovanje od kuće zbog socijalizacije. U školskom okruženju ponekad se može potaknuti ideja da biste trebali biti prijatelji samo s osobama vlastite dobi, što može potaknuti generacijski jaz i poteškoće u komunikaciji s onima različite dobi.”

Drugo, program je prilagođen individualnim potrebama učenika. “Javne škole podučavaju učenike istim tempom, dok se od kuće program prilagođava potrebama i znanju djeteta.”

Kim je u tom kontekstu rekla: “Ako je dijete više zainteresirano za recimo životinje ili istraživanje svemira, tada je to moguće potpuno istražiti tako što ćete te teme sa svojim djetetom čitati, istraživati i raspravljati kroz nekoliko školskih predmeta.”

Konačno, Warren, koji je i sam školovan u kući, spomenuo je “vjerske i moralne” razloge.

„Obrazovanje kod kuće omogućava roditeljima da religiju učine istinski čvrstim i vodećim principom. Također omogućava roditeljima da izbjegnu neke štetnije filozofije koje se u javnim školama guraju u školski program”, naveo je Warren misleći na nastojanja LGBT zajednice da se tzv. ‘rodna idologija’ implementira u školstvo.

Što će se dogoditi kad se epidemija koronavirusa završi i škole ponovo otvore?

“Mislim da će biti zanimljivo vidjeti kakve će zaključke roditelji donijeti nakon što dobiju priliku eksperimentirati s onim što bi učenje od kuće moglo donijet za njihovu obitelj”, rekla je Kim.

Warren je optimističan.

“Očekujem da će ovo iskustvo imati dugoročne posljedice na cijelo područje obrazovanja”, rekao je i dodao: “Mislim da će tijekom ovog probnog razdoblja, određeni dio obitelji steći veliko iskustvo i željeti ga provoditi i dalje”.

Podsjetimo, zbog posljedica koronavirusa i radi izbjegavanja velikog broja oboljelih i umrlih od zaraze, Vlada Republike Hrvatske odlučila je da se nastava u osnovnim i srednjim školama više neće odvijati u prostorijama škola, odnosno da se nastavlja putem televizije i interneta iz vlastitog doma. Za učenike će se nastava do najmanje 19. travnja odvijati kod kuće.

No, osim u ovoj izvanrednoj situaciji, roditelji u Hrvatskoj nemaju mogućnost odabira obrazovanja djece kod kuće.

Izvor: narod.hr/Lifesitenews

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža