U ime obitelji

Sretan Međunarodni dan obitelji: Zašto nam je ona važna?

Sretan Međunarodni dan obitelji: Zašto nam je ona važna?

Međunarodni dan obitelji obilježava se svake godine u svibnju. Ustanovila ga je i preporučila Skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine. UN je kao odgovor na promjenu socijalne i gospodarske strukture koje utječe na strukturu i stabilnost obitelji širom svijeta 1994. godinu proglasio Međunarodnom godinom obitelji. Iste je godine proslavljen i prvi Međunarodni dan obitelji 15. svibnja, ustanovljen 1993., također od UN-a.

Naša obitelj naš je početak i kraj, temeljni kamen, oslonac, snaga i sigurnost. Bez obitelji smo izgubljeni, nepotpuni. Roditelji, ponekad i šira obitelj, igraju ključnu ulogu u životu djeteta jer dijete uči od roditelja i bližnjih te slijedi njihov primjer, piše Glas Koncila.

Razvoj djeteta ovisi o roditeljima, kako fizički tako i psihički. Svaka minuta koju roditelji ulože u odgoj svojega djeteta dobro je utrošena minuta. Djetetu se treba posvetiti, s njim treba raditi, razgovarati i biti tu za njega kada god mu je to potrebno. To nije uvijek lako, posebno u situacijama kada su roditelji prezaposleni, često i zbog toga da bi svojemu djetetu osigurali sve potrebno za normalan život i sretno djetinjstvo. Često ta prezaposlenost stvara novi problem, a to je manjak vremena koje roditelji provode s djetetom, pa se dijete može osjećati usamljeno i zanemareno. Dijete treba pažnju i vrijeme roditelja, jer bez toga teško može izrasti u sretnu i ispunjenu osobu koja će onda, kad odraste, svojoj djeci i bližnjima znati pokloniti ljubav i pažnju.

Važno je dijete ispravno odgajati od prvoga dana, jer kada se jednom zastrani, teško je ispraviti pogrješan odgoj. Ponekad, kada je to moguće, veliku ulogu u odgoju djeteta imaju i bake i djedovi, kao i sva bliža rodbina. Velika obitelj uvijek je poseban blagoslov koji treba cijeniti. Time je i odgoj djeteta olakšan jer mu uvijek netko može posvetiti dio svojega vremena i naučiti ga različitim stvarima, čime dijete može dobiti više različitih znanja i pogleda na svijet.

Također, roditelji i šira obitelj tu su da bi dijete u svakom trenutku štitili od lošega utjecaja “izvana”. Ipak, u tom treba pronaći mjeru jer ni držanje djeteta “pod staklenim zvonom” nije ispravan način budući da će se prije ili kasnije u životu susresti s nekim negativnim utjecajima i problemima s kojima se onda ne će znati nositi. Zato je potrebno biti uz dijete, provoditi vrijeme s njim te imati dovoljno volje i strpljenja.

 Izvor: narod.hr/Glas Koncila