U ime obitelji

GI Narod odlučuje: omogućite dopisno i elektroničko glasovanje na izborima

GI Narod odlučuje: omogućite dopisno i elektroničko glasovanje na izborima

Građanska inicijativa Narod odlučuje uputila je zahtjev predstavnicima državnih vlasti, Saboru, Vladi, Predsjedniku Republike, te članovima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, da se na sljedećim parlamentarnim izborima omoguće biračima da glasaju dopisno i elektronički. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Omogućavanje što lakšeg ostvarenja biračkog prava osnovna je zadaća svake demokratske vlasti. U tu svrhu, u Europskoj uniji je dopisno glasovanje moguće u 19 od 27 država članica: Italiji, Austriji, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Francuskoj, Portugalu, Slovačkoj, Rumunjskoj, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj i odnedavno u Poljskoj, a u procesu njegova uvođenja su i Češka i Latvija. Republika Hrvatska ima sve potrebne infrastrukturne preduvjete za učinkovitu provedbu oba navedena načina glasovanja – to je dokazala i organizacija mnogih djelatnosti u državi za vrijeme aktualne pandemije Covid-19.

Ako se prema najavama iz vladajuće koalicije, sljedeći parlamentarni izbori održe u srpnju ove godine, za vrijeme pandemije, to će sigurno dodatno smanjiti izlaznost birača, a time i  demokratski legitimitet izabranih saborskih zastupnika, kao i Vlade. Suprotno tome, cilj bi trebao biti veća izlaznost birača, jači legitimitet Sabora i Vlade te zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske.

GI Narod odlučuje, čije je referendumske prijedloge za promjenu izbornog sustava, među kojima je i uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja, podržalo više od 400.000 građana, traži da se na ovogodišnjim parlamentarnim izborima svim državljanima Republike Hrvatske, bez obzira na mjesto prebivališta, omogući glasovanje dopisnim i elektroničkim putem.

Tvrtko Krpina,

član Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje”

Izvor: narod.hr