Skandalozna liječnička pogreška: Izvršili pobačaj na pogrešnoj pacijentici bez prethodne provjere identiteta
28. rujna 2019.

Policija je početkom ovog tjedna pokrenula istragu o slučaju koji se dogodio 7. kolovoza u Južnoj Koreji. Liječnik je izvršio pobačaj na pogrešnoj pacijentici bez prethodne provjere identiteta. Neidentificirana žena bila je trudna šest tjedana kad je otišla u ordinaciju primiti “vitaminski dodatak prehrani” po preporuci liječnika. Niti liječnik, niti medicinska sestra nisu identificirali ženu, nego su joj dali anestetik te obavili pobačaj.

Klinika kojoj nije objavljeno ime nalazi se u Gangseuu, dijelu koji pripada glavnom gradu Seulu.

Nesretnoj pacijentici podrijetlom iz Vijetnama potvrđena je trudnoća na dan incidenta. Tada su joj propisali hranjivu injekciju u drugom dijelu klinike. Nakon očitog miješanja podataka o pacijentima, medicinska sestra joj je ubrizgala anesteziju bez utvrđivanja identiteta.

Dok je pacijentica bila u nesvjesnom stanju, liječnik je izvršio pobačaj. Nije jasno koja je metoda pobačaja korištena, ali pretpostavlja se kako je u pitanju kirurška metoda jer je žena dobila anestetik.

Sutradan se žena vratila u bolnicu nakon što je uočila krvavi iscjedak, što je pokazalo kako je njezino nerođeno dijete pobačeno. Policijska stanica Gangseo priopćila je u ponedjeljak da su liječnik i medicinska sestra pod istragom zbog sumnje u profesionalnu nepažnju koja je rezultirala ozljedom.

‘Liječnik i medicinska sestra priznali su svoju krivnju’

Pobačaj je u Južnoj Koreji nezakonit prema sadašnjim zakonima koji bi se trebali promijeniti do 31. prosinca 2020. godine.

Žene koje izvrše pobačaj može se novčano kazniti i zatvoriti, a liječnici koji obavljaju postupak također se mogu suočiti s zatvorom – s iznimkama za trudnoće zbog silovanja ili incesta ili ako trudnoća prijeti majčinom životu, prenosi Daily Mail.

Prema podacima državnog ministarstva zdravlja, procjenjuje se da se u Južnoj Koreji prošle godine izvršilo oko 50 tisuća pobačaja, ali vjerovatno je kako je brojka izvršenih pobačaja puno veća – čak milijun.

Trenutno se razmatra dekriminalizacija pobačaja, jer su rijetki slučajevi u kojima je pobačaj doista sudski kažnjen.

U Južnoj Koreji događale su se slične pogrješke, međutim, Kraljevsko učilište opstetričara i ginekologa priopćilo je kako je miješanje identiteta “rijetko”.

Kineski liječnik discipliniran je 2013. godine jer je nakon pregleda pogrešno rekao ženi da nije trudna, nakon čega je otišla na rendgen i uzela lijekove štetne po zdravlje ploda. Pacijentica je poslije odlučila prekinuti trudnoću zbog mogućih negativnih učinaka na fetus uzrokovanih rendgenom i lijekovima koje je uzimala.

Slučaj koji je potresao Irsku

Skandalozan slučaj potresao je i Irsku u ožujku ove godine kada je savršeno zdravo dijete pobačeno u Nacionalnoj klinici u Dublinu zbog pogrešno dijagnosticirane “fatalne abnormalnosti fetusa”.

Roditeljima je prilikom pregleda u 15. tjednu trudnoće pogrešno rečeno kako njihovo dijete ima Edwardsov sindrom, ozbiljno genetsko stanje. Roditelji su bili izloženi pritisku da izvrše pobačaj te su kasnije, po riječima odvjetnika, ‘potpuno psihički uništeni’ kada se nakon ispitivanja utvrdilo kako je njihovo pobačeno dijete u stvari zdravo.

Profesor Fergal Malone iz Kraljevskog koledža kirurga u Irskoj rekao je da bi slučaj trebao potkopati povjerenje javnosti u prenatalne „testove“.

U Irskoj je pobačaj dopušten tijekom prvih dvanaest tjedana trudnoće, kasniji pobačaj je dozvoljen ako je ugroženo zdravlje žene ili u slučaju kobne abnormalnosti fetusa.

Kako se vrši pobačaj?

Postoje dvije glavne vrste pobačaja. Medicinski pobačaj poznat je kao tzv. “pilula za pobačaj”. Pilule sadrže hormone koji uzrokuju propadanje sluznice maternice, čime dolazi do gubitka djeteta.

Kirurški pobačaj uključuje zahvat uklanjanja djeteta pod anestetikom. Čini se pomoću vakuuma do 15. tjedna trudnoće ili nakon toga pomoću posebnih instrumenata koji se uvode u maternicu kako bi se uklonilo dijete, javlja Daily Mail.

Pobačaj u Hrvatskoj

Prema sadašnjem zakonu koji je na snazi još od 1978. godine i nije se mijenjao, pobačaj se može obaviti na zahtjev do 10. tjedana nakon začeća, a nakon toga u posebnim okolnostima.

Nakon proteklih deset tjedana trudnoće, pobačaj mora odobriti Prvostupanjska komisija, koja se sastoji od ginekologa, drugog liječnika i socijalnog radnika ili registrirane medicinske sestre. Povjerenstvo može odobriti pobačaj ako je medicinski nužno spasiti život ili očuvati zdravlje, bilo tijekom trudnoće ili poroda ili nakon poroda; ako bi se dijete vjerojatno rodilo s ozbiljnim kongenitalnim poremećajem; ili kada je trudnoća rezultat kaznenog djela, uključujući silovanje i incest.

Posljednjih godina u tijeku je rasprava o pravu na prigovor savjesti. Po njemu svaki ginekolog/primalja/medicinski djelatnik ima ustavno pravo odbiti izvršavanje pobačaja ili sudjelovanje u postupku.

U zaštitu života nerođenih od 2015. godine u Hrvatskoj se održava i Hod za život – miroljubivi hod građana u znak potpore svakom djetetu – rođenom i nerođenom, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji. Cilj Hoda za život je skretanje pozornosti na poštivanje svakoga ljudskog života – od začeća do prirodne smrti.

Izvor: narod.hr/Daily Mail

Foto: GettyImages

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža