U ime obitelji

Sjajna vijest iz bolnice u Petrovoj: U dva dana četiri žene rodile 10 djece!

Sjajna vijest iz bolnice u Petrovoj: U dva dana četiri žene rodile 10 djece!

Gotovo nevjerojatna priča dolazi iz zagrebačke bolnice u Petrovoj! U samo dva dana četiri su žene na svijet donijele – desetero djece, devet djevojčica i jednog dječaka. Rođena su dva para blizanaca i dvije trojke. Inače, trojke se u Europi rađaju u omjeru 1:8.000. Ohrabrujuću priču na kraju godine u kojoj je u Hrvatskoj rođeno najmanje djece u posljednjih nekoliko desetljeća, donosi za HRT Ruža Ištuk.

Reproduktor videozapisa

Marija, Cvita i Diva na svijet su stigle prije dva dana.

– Kada sam čula da nosim trojke, ispočetka je bio šok. Ne brinem se ništa, stvarno, ni za cure ni za sebe, super je sve. Tata je presretan, svaki dan nam je tu. Jedva čeka da izađemo, doma je sve spremno, tako da jedva čekamo šou, rekla je Dijana Dujić Zadro.

> Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete
> Dr. sc. Monika Balija: Mjeru roditelj odgojitelj trebalo bi donijeti na razini cijele Hrvatske
> Čudan prilog Nove TV: Novinarka na rast broja stanovnika pita ‘Kad je dosta?’ i čudi se majci troje djece

U ovoj intenzivnoj samo djevojčice, Dijanine i još jedne trojke. Sreća je to, ali i organizacijski i liječnički izazov.

– Zahtjevno je voditi tu trudnoću, zahtjevan je i sam čin porođaja, objašnjava Mato Pavić, specijalist ginekologije.

– Najmanja djevojčica ima 1 kg, a najveća negdje 1.790 kg. One moraju biti prvo potpuno stabilno, na sobnom zraku normalno disati, moraju uspostaviti normalnu prehranu i sve. Ako bude sve onako kako mi priželjkujemo i očekujemo, možda za jedno mjesec dana, otprilike mogli bi očekivati njihov otpust, rekla je Sonja Anić Jurica, subspecijalistica neonatologije.

> Veliko Mandžukićevo srce: Donirao za palčiće u Petrovoj
> Koje su mjere populacijske politike dale rezultate u drugim zemljama
> Mediji serviraju priču da ljudi ne žele djecu, no statistike pokazuju da smo nesretni jer ih nemamo koliko bismo htjeli

Uz dvije trojke u Petrovoj su se rodili i dva para blizanaca. Dijani Filipović je ovo osma trudnoća, uz Kaju i Lucu ima još sedmero djece.

– Lijepa reakcija i djece i nas i evo svi jedva čekaju da dođemo. Stvarno su dobre, malo ova Kaja više pažnje traži, ali odlične su za blizanke, rekla je Filipović.

U samo dva dana 4 su majke rodile desetero djece 9 djevojčica i jednog dječaka. To se, kažu, ne događa često.

– Ako gledamo blizanačku trudnoću, to je dakle jedna trudnoća blizanačka na 50-100 porođaja, ako gledamo troplodne trudnoće, one su naravno još rjeđe i iznose negdje jedan na 8000 porođaja, dodao je Pavić.

Veselja u Petrovoj ne nedostaje. U ovoj se godini ukupno rodilo šest trojki i 107 blizanaca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt