Sever: ‘Nedjelja treba biti neradna neovisno o Stožeru’
26. svibnja 2020.

Nedjelja treba biti neradna neovisno o Stožeru civilne zaštite, rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 uoči današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj će Vlada predstaviti treći paket mjera za očuvanje radnih mjesta i pomoći gospodarstvu zbog koronavirusa.

– Vrlo jasno se zauzimamo i ova Vlada ima dovoljno vremena nedjelju u trgovini pretvoriti u neradni dan, rekao je Sever, dodajući da se i sada pokazalo da ljudi sve što im treba mogu nabaviti od ponedjeljka do subote. Pozvao je da se zakon izmijeni po hitnom postupku kako bi se nedjelja učinila neradnom.

Sever smatra da mjere za očuvanje radnih mjesta treba proširiti na druge djelatnosti. Spomenuo je primjer Siscije koja ima veliki problem s materijalom, nedostaje im tkanine iz Italije.

– Bit će problem kroz cijelog niza drugih koji ne pripadaju niti turizmu, niti ugostiteljstvu, a niti prijevozu, rekao je Sever.

Sever je rekao i da su se sredstva mogla pravednije rasporediti.

– To je išlo poput letaka pa tko uhvati, njemu dobro. Tako u ovom slučaju, bez obzira ima li tko pravo, ima li tko potrebu, svi su dobivali, rekao je Sever.

Upozorio je da treba najviše pomoći malim poduzetnicima koji, kako je rekao, uvijek ostanu prikraćeni te im država mora prići s posebnom pozornošću.

– Mali i mikro poduzetnici, obrtnici su oni koji najviše stradavaju. Veliki su vrlo često izvlačili novce ranije kroz dobit i dividendu, pri tome su galamili da im je država skupa, onda su se prvi javili u red kad im je državna pomoć trebala, čak ni ne očekuju da to treba vratiti, poručio je Sever.

Sever je rekao i da Vlada ne bi smjela podleći ucjenama i strašenju od strane poslodavaca da će krenuti val otpuštanja nakon što mjere prestanu.

“Ispada da socijaldemokracija, koja bi trebala biti naslonjena na radnike smanjuje radnička prava”

Izjasnio se protiv mijenjanja Zakona o radu i rekao da su to iskustvo s SDP-om dobili u dva navrata, kad je zakon bio fleksibiliziran 2003. te 2013. i 2014. godine.

– Ispada da nekakva lijeva opcija, socijaldemokracija, koja bi trebala biti naslonjena na radnike, da ta opcija upravo i liberalizira i Zakon o radu i smanjuje radnička prava, rekao je Sever, dodajući da je taj zakon dovoljno fleksibilan, a možda i previše.

Rekao je da bolje ne najavljuje ni desna opcija.

Izvor: narod.hr/HRT

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža