SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini: Koče zakon koji bi osigurao neradnu ili pošteno plaćenu nedjelju
2. travnja 2018.

Udruga U ime obitelji oglasila se povodom Vladinog odbijanja prijedloga o plaćenom radu nedjeljom, ali i povodom odbijanja stavljanja njihovog prijedloga izmjena Zakona na dnevni red godinu dana, iako je saborski odbor to zakonski dužan napraviti. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

“Ni HDZ ni SDP ne žele pravedno regulirati rad nedjeljom te stati na kraj velikoj društvenoj nepravdi koju rad nedjeljom predstavlja za više od 180 000 zaposlenih u trgovinama, od čega su više od 100 000 žene. Radnici su u Hrvatskoj u mnogo lošijem položaju nego u drugim državama EU koje nam premijer Plenković često daje za primjer.

Udruga U ime obitelji podnijela je Hrvatskom saboru prije godinu dana 27. ožujka 2017., prijedlog izmjenama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne želeraditi nedjeljom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto većunaknadu.

Prijedlog je blokiran od strane saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo čiji predsjedavajući je u vrijeme njegova podnošenja bio g. Mrsić, a trenutno je to G. Maras koji također zanemaruje Poslovnik Sabora prema kojemu je dužan Prijedlog U ime obitelji dati na razmatranje Odboru – hoće li ili neće biti upućen u saborsku proceduru.

Na sjednici održanoj 29. ožujka 2018., Vlada je odbacila i jedan drugi prijedlog za izmjene Zakona o radu, GLAS-a i HSU-a, kojim se, između ostalog, predložilo povećanje plaće za nedjeljni rad od 30 posto te novčana kazna za poslodavce koji se toga ne pridržavaju.

Odbacujući navedeni prijedlog, Vlada je između ostalog istaknula kako “smatra da važeći Zakon o radu predstavlja bolje zakonsko rješenje”. Upravo suprotno takvom stajalištu Vlade, sadašnje zakonsko uređenje koje radniku ne nudi izbor o tome hoće li ili neće raditi nedjeljom te omogućuje da radnik za svoj nedjeljni rad bude plaćen samo jednu kunu – izrabljuje radnike u Hrvatskoj te ide na ruku poslodavcima, napose vlasnicima trgovačkih lanaca i trgovačkih centara koji u državama iz kojih dolaze – poštuju daleko viši standard za zaštitu radnika.

Vladino stajalište kako je trenutno zakonsko uređenje rada nedjeljom dobro, kao i ignoriranje te blokiranje Prijedloga U ime obitelji od strane predstavnika opozicije u Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, očiti je dokaz da SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini pokazujući potpunu socijalnu neosjetljivost, dodatno otežavajući ionako težak položaj zaposlenih u trgovinama.”

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža