U ime obitelji

Sandra Benčić nekad predvodila kampanju protiv referenduma o braku, a sad bi Ustav mijenjala ulicom

Sandra Benčić nekad predvodila kampanju protiv referenduma o braku, a sad bi Ustav mijenjala ulicom

Homoseksualna povorka ove je godine bila usmjerena protiv ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene, što su podržali zastupnici izabrani na listi koalicije stranaka koju čine platforma Možemo, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad identificira kao zeleno-lijeva koalicija.

Na homoseksualnoj povorci pojavile su se saborske zastupnice Katarina Peović iz Radničke fronte, Sandra Benčić i zastupnik Tomislav Tomašević iz platforme Možemo.

Upravo je Sandra Benčić bila jedna od predvodnica kampanje protiv referenduma o braku i tu bitku izgubila s gotovo 30:70 posto. Te 2013. godine sve se odvilo uz vatrenu podršku SDP-a, Ive Josipovića i medija, a sad bi Ustav mijenjala ulicom.

>Nastupa li pučka pravobraniteljica kao glasnogovornica Sandre Benčić i CMS-a?

>(VIDEO) U žestokoj raspravi Magdalena Krpina Zdilar podsjetila Sandru Benčić: ‘Znanstvena je činjenica da život počinje začećem’

Sukob Benčić-Markić

„Smatram duboko problematičnim to što je Željka Markić, kao nositeljica inicijative za referendum o braku, postala dobrodošla gošća na javnoj televiziji“ rekla je aktivistica i pravnica Centra za mirovne studije Sandra Benčić 2015. godine.

Nakon ove duboko problematične izjave udruga U ime obitelji podnijela je kaznenu prijavu protiv Sandre Benčić zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju. Isto tako, pučkoj pravobraniteljici podnesena je prijava zbog poticanja na diskriminaciju. Na adresu udruge U ime obitelji stigao je odgovor pučke pravobraniteljice Lore Vidović koja je u svom obrazloženju odbacila tvrdnju kako se radi o govoru mržnje i poticanju na netrpeljivost.

Odbacivanje pravobraniteljica Vidović temeljila je na pravu na slobodu mišljenja i izražavanja misli, zajamčenu Ustavom RH i Konvencijom za ljudska prava. Iako u daljnjem obrazloženju svoje ocjene potvrđuje kako se Zakonom o diskriminaciji i samo poticanje na diskriminaciju smatra diskriminacijom, Vidović ne smatra kako je izjava Sandre Benčić diskriminatorna jer se oslanja na činjenicu kako su i Benčić i Markić javne osobe koje moraju biti svjesne da će zbog svog djelovanja i stavova biti podvrgnute kritici. Nekad neopravdanoj i pretjeranoj, ali ipak kritici.

> (FOTO) Zagreb: Na homoseksualnoj povorci Benčić, Peović, Hajduković, Milošević… 

Željka Markić komentirala je tada izjavu Sandre Benčić :”Naše su analize pokazale da je u kampanji protiv referenduma gotovo 90% medija navijalo za kampanju gospođe Benčić, “protiv”, a samo 10% medijskih izvješća iznosilo je argumente za brak – unatoč tome gotovo 70% birača izjasnilo se za brak kao zajednicu žene i muškarca. Gospođi Benčić očito niti to nije dosta – 100%, ideološka kontrola medija je karakteristika fašističkog i komunističkog sustava – zar gospođa Benčić želi vratiti hrvatsko društvo u ta, mračna vremena?“, izjavila je Željka Markić za Narod.hr.

Ovdje možete pogledati i debatu između Željke Markić, tada predstavnice Inicijative “U ime obitelji”, koja traži da se Ustavom definira da je brak zajednica isključivo muškarca i žene, i Sandre Benčić iz Centra za mirovne studije, inače zagovornicom homoseksualnih ‘brakova’.

Građani zaštitili brak kao zajednicu žene i muškarca te porazili SDP- ovu vlast

1.prosinca 2013., 23 godine od osamostaljenja Republike Hrvatske održan je prvi narodni referendum – referendum koji su pokrenuli i omogućili samo građani.

Protiv najdemokratskijeg načina izjašnjavanja birača – referenduma – o referendumskom pitanju „Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?“ – bili su tadašnji premijer Milanović i cijela njegova vlada sa svim ministrima, s njima povezane tzv. civilne udruge, tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović koji se, suprotno demokratskoj praksi i smjernicama Venecijanske komisije, pojavio na naslovnici Jutarnjeg lista uz naslov:“Ja ću glasati protiv, a vi?“, a gotovo 90 % medijskih izvješća bilo je protiv referenduma i prava birača da u demokratskom ozračju odlučuju o tako važnom pitanju kao što su brak, obitelj, posvajanje i podizanje djece.

Unatoč mučnoj atmosferi punoj političkog i medijskog pritiska, zastrašivanja i etiketiranja, 66% birača izjasnilo se ZA ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

Referendum o braku ne samo da je zaštitio brak kao temelj obitelji, osnovne stanice svakog društva, već je razotkrio i suženi prostor demokratskih sloboda – nametanje ideologije zloupotrebom političke vlasti, političku pristranost i neprofesionalnost velikog dijela medija, financijsku i političku povezanost SDP-a i HNS-a sa tzv. organizacijama civilnog društva, nepravedan izborni sustav koji oduzima vlast građanima i prebacuje je u ruke političkih stranaka, širenje mržnje, etiketiranje i ušutkavanje neistomišljenika medijskim kampanjama blaćenja koje vode „tolerantni“ glasnogovornici mnogih udruga za ljudska prava i od HND-a nagrađivani novinari…

Izvor: narod.hr