SAD: Arizona je zabranila pobačaj! Dopušten samo ako je život majke u opasnosti
11. travnja 2024.

Vrhovni sud Arizone donio je u utorak presudu kojom se u ovu američku država vraća zakon iz 1868. Riječ je o zakonu koji zabranjuje pobačaj u svim okolnostima osim u onima u kojima je život majke doveden u opasnost.

Nakon poništenja presude Roe protiv Wadea svaka od američkih država je slobodna donijeti zakon o zabrani pobačaja. Ranije odluku o zabrani pobačaja, osim u slučaju majčine životne opasnosti donijele su i neke druge američke države poput Alabame.

>Zaštita života: Alabama izglasovala zakon o potpunoj zabrani abortusa

Zabrana svakog pobačaja osim ako je život majke u opasnosti

Ovaj zakon zabranjuje svaki pobačaj od trenutka začeća, osim ako je život majke u opasnosti. Silovanje i incest ne smatraju se izuzecima. Zakon će stupiti na snagu za 14 dana.

Prema ovom zakonu svatko tko ženi sugerira na bilo koji način da pobaci dijete ili joj daje neke lijekove, supstance koje bi mogle dovesti do pobačaja, bi bio kazneno gonjen, prenosi Fox News.

>Teksas: Na snazi zabrana pobačaja nakon 6. tjedna trudnoće

Poništena ustavna zabrana prava na pobačaj

Suci smatraju da ništa ne stoji na putu primjeni ovog zakona jer je ustavna zaštita prava na pobačaj poništena 2022., dajući slobodu svakoj američkoj državi da donese svoj zakon o pobačaju.

Donald Trump u ponedjeljak je rekao da želi američkim državama dati odriješene ruke u donošenju zakona o pobačaju u slučaju svog povratka u Bijelu kuću. “Države će odlučiti… Što god odluče, to mora imati snagu zakona”, rekao je.

>Američka savezna država Alabama priznala da je nerođeno dijete osoba!

Biden je osudio zakon i iznio niz laži

Bidenova administracija objavila je priopćenje nakon presude u Arizoni i osudila odluku suda. “Ova je odluka rezultat ekstremnog programa republikanskih izabranih dužnosnika koji ustraju u oduzimanju ženskih sloboda”, napisali su u priopćenju za javnost.

Biden je iznio niz laži rekavši da ovaj zakon ne štiti žene ni kad je njihov život u opasnosti, što nije točno. Nije prvi put da Biden na ovaj način kritizira stroge zakone o pobačaju. ”Novi pravni okvir ne štiti žene čak ni kada je njihovo zdravlje u opasnosti ili u tragičnim slučajevima silovanja ili incesta”, rekao je Biden.

>Teksas: Broj pobačaja pao za čak 97% nakon poništenja presude Roe protiv Wadea

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža