U ime obitelji

Rodna ideologija: Umjesto pojmova majčino mlijeko i trudnica, predlažu se pojmovi ‘ljudsko mlijeko’ i ‘trudni ljudi’

Rodna ideologija: Umjesto pojmova majčino mlijeko i trudnica, predlažu se pojmovi ‘ljudsko mlijeko’ i ‘trudni ljudi’

Akademija za medicinu dojenja izdala je smjernice koje predlažu korištenje rodno neutralnih pojmova.

Umjesto “dojenja na grudima i majčinog mlijeka”, predlažu pojmove kao što su “ekspresija, pumpanje”, “hranjenje ljudskim mlijekom”, s sve s ciljem promicanja “uključivosti”. Predloženi “rodno uključeni pojmovi” za “dojenje” uključuju i pojmove kao što su “očevo mlijeko” piše WashingtonTimes.

“Jezik ima moć. Jezik koji koristimo trebao bi biti što je moguće inkluzivniji. U radu s pacijentima najbolje je pitati ih kako se izjašnjavaju.”, rekla je dr. Laura Kair, jedna od autorica i medicinska direktorica za liječenje novorođenčadi u Dječjoj bolnici UC Davis, u priopćenju.

U priopćenju se također poziva na buduće studije koje bi uključivale šire rodne kategorije i uključivale informacije o hormonskim terapijama i operacijama za transrodne pacijente.

I Bidenova administracija naklonjenija je pojmovima kao što su “trudni ljudi”, umjesto  “trudnice”. Doktorica Rochelle Walensky, koja vodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, rekla je u četvrtak da uprava sada preporučuje cjepiva protiv koronavirusa “svim trudnicama ili ljudima koji razmišljaju o trudnoći“.

Uprava je u lipnju bila ismijavana jer je u svom prijedlogu proračuna za 2022. koristila “trudni ljudi” ili “ljudi koji rađaju” što su komentatori kritizirali.

Akademija je također rekla da njezina sposobnost korištenja “rodno uključenog jezika” može biti ograničena u drugim zemljama, ali da ne negira njihovo “priznanje i podršku različitosti i složenosti”.
Izvor: narod.hr/Washington Times