Rodna ideologija u Kaliforniji: Djevojčica iz škole došla u strahu da će se pretvoriti u dječaka
28. kolovoza 2017.

Ljutiti roditelji banuli su na sastanak upravnog odbora jedne kalifornijske ugovorne škole u ponedjeljak 21. kolovoza, nakon što je jedna od učiteljica svojim učenicima predškolske dobi čitala slikovnice o “transrodnosti” kako bi iskazala podršku rodno disforičnom djetetu u razredu. Roditelji kažu kako je rodno disforični dječak na satu također obukao žensku odjeću kako bi izgledao više kao djevojčica u svojoj gesti „otkrivanja roda.”

Roditelji nisu bili prethodno obaviješteni o razgovoru o psihološkom stanju ovog učenika te su o tome doznali tek kada su se njihova zbunjena djeca tog dana vratila kući.
„Predškolci su došli kući vrlo zbunjeni oko toga može li se ili ne odabrati vlastiti “rod”, jesu li ili nisu stvarno rođeni kao dječak ili djevojčica,” rekla je za CBS News Karen England iz konzervativne kalifornijske organizacije Capitol Resource Institute.

„Moja je kći došla kući plačući i tresući se, toliko uplašena da bi se mogla pretvoriti u dječaka”, rekao je jedan roditelj na javnom sastanku školskog odbora.

Akademija Rocklin mreža je povezanih ugovornih škola (engl. charter schools) u kalifornijskom gradu Rocklinu. Riječ je o javnim školama koje najčešće vode neprofitne institucije, privatne tvrtke ili školski odbori sastavljeni od lokalnih voditelja i roditelja. Sastanci odbora ugovornih škola moraju biti javni, budući da su u potpunosti financirani novcem poreznih obveznika.

Za razliku od sadržaja spolnog odgoja, škole nisu obvezne obavijestiti roditelje o nastavnim temama povezanima s tzv. “rodnim identitetom”, rekli su predstavnici škole. Drugi nastavnici stali su u obranu svoje kolegice i njezinog iznenadnog književnog kutka o “transrodnosti”, a profesorica sedmih razreda Kelly Bryson usprotivila se „zabranjenim knjigama ili popisima knjiga ili selektivnoj literaturi” za školarce.

Iako roditelji na koje se ovo negativno odrazilo odlučno tvrde kako su njihova djeca premala da bi se s njima razgovaralo o “transrodnosti” ili da bi ih se zbunjivalo oko središnjeg aspekta njihove osobe, zagovornici “transrodnosti” ne slažu se, tvrdeći kako je predškolska dob prikladno vrijeme da se djeci počne govoriti kako je njihov biološki spol beznačajan.

„Većina ljudi ima osjećaj vlastitog rodnog identiteta u dobi od 3 ili 4 godine,” rekla je “transrodna žena” Jo Michael i voditeljica pravnih poslova u LGBT organizaciji Equality California za Foxovu radio-stanicu. „Drugi učenici zaista trebaju imati priliku uključiti se i čuti to od transrodnog učenika.”

Slična situacija nedavno se dogodila i u saveznoj državi Minnesoti, gdje su roditelji predškolca za kojeg su tvrdili da je transrodan tužili jednu uglednu ugovornu školu. Roditelji su počeli prebacivati svoju djecu iz javne škole Nova Classical Academy nakon što su mališani počeli dolaziti kući s izjavama: „Mama, mislim da možeš birati hoćeš li biti dečko ili curica,” izvjestila je američka medijska web stranica The Daily Signal. Nagodba postignuta ovog mjeseca zatvorila je kanal komunikacije između škole i roditelja o tome što će njihova djeca učiti o spolu:

Nagodba postignuta ovog mjeseca, nakon 16 mjeseci parničenja, od škole zahtijeva da sve uniforme budu dostupne učenicima obaju spolova, da škola plaća LGBT organizacije kako bi „podučavale nastavničko osoblje“ politički korektnom ponašanju svake tri godine te da „ne usvaja nikakvu rodnu politiku koja bi omogućila roditeljima da se izuzmu iz zahtjeva politike o rodnoj uključivosti na temelju prigovora vjere ili savjesti.“ Odvjetnik i dopisnik za The Federalist koji je pregledao nagodbu rekao je kako se čini da je njome školi zabranjeno čak i da obavijesti roditelje o svojim politikama vezanim uz spol.

Ove su priče tek vrh ledenjaka, sudovi i aktivisti nastoje od svih javnih, privatnih, a naposljetku i od roditelja koji svoju djecu školuju kod kuće (tzv. homeschooling) zahtijevati da uče djecu ovu destabilizirajuću i lažnu ideju da je njihov spol promjenjiv. U Kanadi, koja je po ovom pitanju odmakla dalje nego Sjedinjene Države, trans-ludilo već je klasificiralo učenja najvećih svjetskih religija (kao i osnovne znanstvene činjenice) kao kažnjivi govor mržnje.

U u nekim školama u zapadnoj kanadskoj pokrajini Alberti djecu se podučava o “transrodnosti” pomoću lika zvanog Genderbread Person, što je spoj riječi gender – „rod“ i Gingerbread Man – „Čovječuljak od medenjaka“, koji je ujedno vrsta keksa i lik iz bajke. Genderbread Person uči djecu da su “rodni identitet”, “izražavanje roda”, biološki spol i seksualna orijentacija četiri odvojene stvarnosti koje čine osobu.

U jednoj školi u Edmontonu organizirano je čitanje priča koje su vodili drag queens – muškarci odjeveni u žene, koji su svakom djetetu dali „drag queen ime“ na temelju djetetovog datuma rođenja.

Sudeći prema objavama na Twitteru, ovakvim događajima nedostaje medijske pozornosti u Kanadi, a roditelji koji se protive tome da se njihovu malu djecu bez njihova znanja upoznaje s pojmovima kao što su “transrodnost”, “transvestizam” i “transseksualnost”, s mukom se bore za pravo glasa.

Prema članku objavljenom 19. kolovoza u dnevnim novinama Calgary Sun najvećeg grada Alberte, Calgaryja, Udruga nastavnika Alberte (engl. Alberta Teachers Association, ATA) ima politiku prema kojoj nastavnici nemaju pravo odati seksualnu orijentaciju ili “rodni identitet” učenika roditeljima ili kolegama bez izričitog dopuštenja tog učenika ili učenice. Naveden je slučaj u kojem su roditelji tek nakon gotovo godinu dana otkrili da su se nastavnici njihovoj autističnoj kćeri predpubertetske dobi obraćali u muškom rodu i zvali je muškim imenom. Tek kada je djevojčica počela izražavati suicidalne misli, škola je napokon odlučila obavijestiti roditelje.

Na Sveučilištu Alberte 2004. godine osnovan je i ljetni kamp zvan Camp fYrefly. Prema definiciji na njihovoj web stranici, riječ je o „jedinom kanadskom kampu za razvijanje liderskih vještina za lezbijke, homoseksualce, biseksualce, transrodne, ‘dvo-duhovne’ interseksualne, queer, preispitujuće i druge ujedinjene mlade.“ Sudeći prema tweetovima zabrinutih građana, model ovog kampa slijede i radionice o transrodnosti i povezanim temama koje u školama Alberte organizira kanadski Gay-heteroseksualni savez (engl. Gay-Straight Alliance, GSA), a roditelji ne moraju biti obaviješteni o ovakvim radionicama.
„Djeca u vrtiću izložena transrodnoj propagandi? Želite li da vaši 5-godišnjaci uče o tome?“ na Twitteru piše Liz Wheeler, @Liz_Wheeler.

Jeff Martin, @jamohio9719, dodaje: „Ovo dokazuje da postoji jaz između sustava javnog obrazovanja i običnih građana koji su prisiljeni plaćati za sve to.“

Joy Pullmann izvršna je urednica online časopisa The Federalist i autorica knjige „Obrazovna invazija: Borba protiv roditelja za kontrolu nad američkom djecom kroz nastavni plan i program“ (engl. The Education Invasion: How Common Core Fights Parents for Control of American Kids) u nakladi Encounter Books.

Istanbulska konvencija, čiju ratifikaciju premijer Plenković želi nametnuti Hrvatskoj, predviđa implementaciju koncepta “roda” i rodne ideologije u škole, pod krinkom borbe protiv nasilja nad ženama. Da je nametanje rodne ideologije u školama sastavni dio Istanbulske konvencije jasno je vidljivo u čl. 14. u kojem se traži da države koje su je ratificirale poduzmu “kada je to primjereno, potrebne korake kako bi nastavne materijale o pitanjima kao što su (…) nestereotipne rodne uloge (…) prilagođeno razvojnim sposobnostima učenika, uključile u redovni nastavni plan i program i na svim razinama obrazovanja”.

Izvor: narod.hr

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža