Dr. Željka Markić: Ne treba nam porez na nekretnine, već snižavanje PDV-a
28. kolovoza 2017.

“Sigurno je da porez na nekretnine nije u interesu općeg dobra – njegovo bi uvođenje oslabilo ekonomsku poziciju građana i obitelji. Povijesno gledano, zbog komunističkog režima – za većinu Hrvata su stan ili kuća koju imaju – jedina ušteđevina. Dok su u slobodnim državama Europe građani svoju ušteđevini ulagali u mirovinske fondove, dionice ili druge oblike štednje – Hrvati to nisu mogli”, ističe dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji komentirajući Plenkovićevu najavu odgode uvođenja poreza na nekretnine.

> Plenković: Odgoda poreza na nekretnine najmudrije rješenje

Komentar dr. Željke Markić prenosimo u cijelosti:

“Ne treba nam porez na nekretnine, već snižavanje PDV-a

Jako mi je drago da je premijer Plenković najavio odustajanje od uvođenja poreza na nakretnine sa 1.1.2018.

Ipak, zabrinjava činjenica da Vlada nije unaprijed analizirala i argumentima poduprla uvođenje još jednog poreza, koji se tiče gotovo 90 % hrvatskih građana. Očekujem da se poreznim i svim drugim reformama – obrazovanja ili zdravstvenog sustava – pristupa na ozbiljan način te da se potporu nas, građana, osigura temeljem argumenata.

Sigurno je da porez na nekretnine nije u interesu općeg dobra – njegovo bi uvođenje oslabilo ekonomsku poziciju građana i obitelji. Povijesno gledano, zbog komunističkog režima – za većinu Hrvata su stan ili kuća koju imaju – jedina ušteđevina. Dok su u slobodnim državama Europe građani svoju ušteđevini ulagali u mirovinske fondove, dionice ili druge oblike štednje – Hrvati to nisu mogli. Tako posljedice planskog, od komunističke partije kontroliranog gospodarstva te ograničavanja privatnog vlasništva – osjećamo još i danas.

Zbog toga većina Hrvata ima danas, a imat će i u budućnosti, mnogo niže mirovine od drugih Europljana. Predsjednik Tuđman je kroz povlašteni otkup društvenih stanova – po cijeni koja je bila više desetaka puta niža od tržišne – vizionarski ojačao ekonomsku neovisnost milijuna Hrvata omogućujući da “društveno” vlasništvo prijeđe u privatno vlasništvo građana koji su te stanove i kuće i zaradili. Tu ekonomsku sigurnost koju hrvatskim obiteljima pruža vlasništvo stana ili kuće – treba dalje jačati, a ne slabiti.

Ako Vlada želi Hrvatsku uspoređivati sa drugim zemljama – treba to činiti u svim segmentima, a ne samo u porezima. Tako bi bilo dobro da se g. Plenković usredotoči na izjednačavanje Hrvatske sa drugim zemljama u visini plaća, mirovina (koje bi trebale odgovarati dugogodišnjim izdvajanjima zaposlenih), stopi zaposlenosti, stopi PDV-a.

Da, bilo bi odlično da Vlada snizi PDV, a da uštedi na rasipanju našeg novca kroz, recimo, financiranje privatnih poslovnih projekata poput Agrokora ili raznih “kulturnih” projekata, poput Pupovčevih Novosti, koje ne promiču srpsku kulturu, već sustavno, financirani državnim novcem, huškaju na mržnju prema Hrvatima.

Vrijeme je da se našim novcem, koji kroz brojne poreze uplaćujemo u državni proračun – počne upravljati štedljivo i ekonomično, odgovorno i u interesu općeg dobra.

Jer, ako Vlada onim što već sada ima na raspolaganju ne upravlja kako valja – pa tko bi joj razuman kroz nove poreze, davao još više novaca?”, zaključuje dr. Željka Markić.

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža