Roditelji odgojitelji ponovno na meti: Tomaševićeva zamjenica održat će konferenciju oko izmjene mjere
29. srpnja 2022.

Za petak, 29. srpnja, najavljena je konferencija zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, Danijele Dolenec, oko izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

Podsjetimo, peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu ukinulo je izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koje je ranije donio Grad Zagreb, ocijenivši da osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti.

> GI ‘U djeci je budućnost’ prijavila prijetnje i vrijeđanje; Lovrić o presudi: ‘Tomašević zamagljuje istinu’
> Odvjetnik Novosel o presudi: Zašto Grad nije smio ukinuti mjeru roditelj odgojitelj?

Presudu Visokog upravnog suda u cijelosti pročitajte u nastavku:

“Neovisno o tome što nije postojala niti postoji obveza Grada Zagreba da zadrži ranije donesenu mjeru u neizmijenjenom obliku, pri testu razmjernosti nove mjere s ciljem koji se novom mjerom želio postići Sud ne smije ispustiti iz vida posljedice osporavane Odluke koje nastupaju za njene adresate”, navodi se, između ostalog, u presudi, kojom je u utorak Visoki upravni sud u Zagrebu odlučio da ekstremno lijevi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije smio ukinuti prava korisnicima mjere roditelj odgojitelj.

> Polemika Barić-Staničić o Tomaševićevim obavezama prema roditeljima odgojiteljima
> Dr. sc. Stjepan Šterc za Narod.hr: Vlasti u Zagrebu, u ideološkoj suženosti, teško je prihvatiti kako jedino djeca donose budućnost, radnu snagu i razvoj

Sud je vratio mjeru ponovno na snagu, jer su zaključili da je odluka o smanjenju prava koju je skupština izglasovala u prosincu nezakonita.

Kvaziretroaktivnost

Peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu ukinulo je izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koje je donio Grad Zagreb, ocijenivši da osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti.

“Ukida se odluka o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja od 9. prosinca 2021. godine. Test razmjernosti pokazuje da je donositelj osporavane odluke propustio uspostaviti ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporavane odluke“, istaknula je Sanja Otočan, predsjednica Vijeća za ocjenu zakonitosti općih akata.

Sutkinja je tijekom izlaganja presude kazala da je to novčana pomoć, no nije zakonska kategorija. Tomašević je predao prilikom osporavanja prava roditelja odgojitelja da će izgraditi dvadesetak vrtića, te da će osigurati zaposlenje roditelja.

“Promatrajući ukupnost naprijed navedenih promjena uvedenih osporavanom Odlukom, odnosno učinke Odluke koji se protežu na osobe koje su prije stupanja na snagu osporavane Odluke pravomoćnim upravnim aktima ostvarile status roditelja odgojitelja i pripadajuću novčanu pomoć u maksimalnom trajanju do navršene petnaeste godine života djeteta, Sud smatra da je donositelj osporavane Odluke propustio uspostaviti ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporavane Odluke. Ovakav zaključak ovaj Sud temelji, prije svega, na ocjeni da je razdoblje koje je adresatima osporavane Odluke ostavljeno za prilagodbu novonastalim okolnostima prekratko odnosno da je ukupnošću posljedica koje su nastale osporavanom Odlukom i trajanjem razdoblja prilagodbe novoj mjeri adresatima osporavane Odluke nametnut prekomjeran teret”, ističe se dalje u presudi.

> Odvjetnik Novosel: “Ako Tomašević bilo što dalje bude poduzimao, čekat će ga ista odluka”

> Dr. sc. Monika Balija: Mjeru roditelj odgojitelj trebalo bi donijeti na razini cijele Hrvatske

Brže postizanje istog cilja

“Taj je teret, prema mišljenju Suda, bilo moguće svesti u prihvatljive okvire uvođenjem određenih kompenzacijskih mjera koje bi ublažile negativne posljedice osporavane Odluke za njene adresate, a koje mjere su u konkretnom slučaju izostale. Moguće kompenzacijske mjere ovise o ciljevima koji su se novom mjerom željeli postići. Dugoročno smanjivanje financijskog opterećenja Grada Zagreba moguće je postići zaustavljanjem priljeva novih korisnika mjere (što je i učinjeno novelom Odluke/18. iz kolovoza 2021.). Brže postizanje istog cilja moguće je, primjerice, promjenom pravne naravi pomoći za roditelja odgojitelja na način da to postane socijalna, neoporeziva, naknada uz uspostavu dohodovnih razreda.”

“Nadalje, postoji mogućnost produljenja trajanja pomoći za novorođeno dijete do 18. godine života, kao univerzalne pomoći, usporedive s dječjim doplatkom. Postojala je (i postoji) mogućnost postepenog uvođenja nove mjere odnosno modifikacije postojeće mjere na način da razdoblje prilagodbe traje dulje vrijeme, a u kojem će se razdoblju postepeno (svake godine ili u drugim intervalima) smanjivati prava određenoj skupini korisnika (roditelja odgojitelja), bilo u trajanju, bilo u visini novčane pomoći (ili oboje) ili pak propisati jedinstven trenutak stupanja na snagu nove mjere, koji bi u tom slučaju trebao biti bitno kasniji od onoga koji je određen osporavanom Odlukom”, navodi Sud.

“Slijedom svega iznesenoga, Sud je na temelju članka 86. stavka 3. ZUS-a, odlučio kao u točki I. izreke”, što znači – “ukida se Odluka o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja”.

> Dr. Markić: ‘Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića koji mora otići’
> Prva reakcija Tomislava Tomaševića: Razočarani smo, no imamo manevarskog prostora

Ništa nisu ponudili

Ana Marija Barbić Lacko iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja kazala je da je Visoki upravni sud rekao upravo ono na što su iz udruge upozoravali.

“Oni nisu izgradili niti jedan vrtić, oni nisu osigurali niti jedno dodatno mjesto u vrtićima, nisu ponudili kompenzacijske mjere, niti išta glede zapošljavanja”, naglasila je.

Odvjetnik Krešimir Planinić sa svojim pravnim timom pripremio je Zahtjev Visokom upravnom sudu za zakonitost općih akata vezanih za ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Povodom toga, za Narod.hr je komentirao izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji tvrdi da je mjera roditelj odgojitelj nepravedna, iako je sud pravomoćno stopirao njegovo ukidanje iste.

“Bio je to timski rad, smjer je bio jasan kad smo vidjeli primjerenu mjeru, ali opet niste sto posto sigurni. Smatram da je doprinos svemu donijela i situacija s vrtićima. Prezentirali su krivo oko upisa, gradnje vrtića, a od toga ništa”, komentirao je odvjetnik Krešimir Planinić.

Dr. Markić: ‘Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića koji mora otići’

”Presretni smo svi. Ova odluka znači da će 5800 obitelji u gradu Zagrebu nakon osam mjeseci, nakon Božića koji je bio upropašten, nakon Uskrsa koji nisu mogli slaviti… moći nastaviti brinuti se o preko 20 tisuća djece. Među našim roditeljima odgojiteljima, deset posto je roditelja koji imaju barem jedno teško bolesno dijete. Ti će se ljudi sada moći nastaviti brinuti na dobar način o svojoj djeci i živjeti normalan život”, kazala je Markić.

>Prva reakcija Tomislava Tomaševića: Razočarani smo, no imamo manevarskog prostora
>Pobjeda roditelja odgojitelja: Sud srušio Tomaševićevu odluku o ukidanju ove mjere!

Poručila je da je ”ovo pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža