Jeste li znali da je HNB izdao kovanicu s prikazom nerođenog djeteta?
31. srpnja 2022.

Povodom otvaranja Pelješkog mosta i povezivanja hrvatskog teritorija, Hrvatska narodna banka u utorak je u optjecaj pustila novu prigodnu kovanicu od 25 kuna.

Osim nedavne kovanice od 25 kuna za kojom su mnogi pohrlili, poznato je još 18 različitih kovanica od 25 kuna. No, ipak je jedna od njih posebno privukla pozornost javnosti.

HNB je 2000. godine povodom novog milenija izdao kovanicu s prikazom nerođenog djeteta.

Foto: HNB

Posebnost kovanice s prikazom nerođenog djeteta

Motiv na licu: Unutar jezgre kovanog novca prikaz je fetusa kao univerzalnog simbola ljudskog života koji je središnjica tisućljeća koje završava i novog tisućljeća koje započinje, a što je simbolizirano prikazom niza zraka unutar jezgre prstena kovanog novca. Unutar donjega središnjeg dijela prstena kovanog novca istaknuta je godina »2000.«.

Motiv na naličju: U središnjem dijelu jezgre kovanog novca nalazi se brojčana oznaka nominalne vrijednosti »25«. Kroz konture brojaka vidi se kuna zlatica okrenuta nadesno, a njezino je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku nominalne vrijednosti. U donjem središnjem dijelu prstena kovanog novca smješten je grb Republike Hrvatske. Na kružnu površinu prstena, lijevo od grba, položena je grančica lovora u cvatu, a desno grančica hrasta lužnjaka s plodovima. U gornjoj kružnoj površini prstena istaknut je natpis »REPUBLIKA HRVATSKA«.

Kovanica koja je puštena 2000. godine posebna je jer je unutar jezgre prikazano nerođeno dijete kao univerzalni simbol ljudskog života, koji je središnjica tisućljeća koje završava i novog tisućljeća, a to je simbolizirano prikazom niza zraka na jezgri i prstenu. U donjem srednjem dijelu prstena istaknuta je godina “2000.”

Povodom obilježavanje jubileja 2000. godine izdano je 300 tisuća komada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža