U ime obitelji

Roditelji odgojitelji: Dolenec smatra da su ‘kompenzacijskim mjerama’ ispoštovali presudu i očekuje da će oduka biti proglašena zakonitom

Roditelji odgojitelji: Dolenec smatra da su ‘kompenzacijskim mjerama’ ispoštovali presudu i očekuje da će oduka biti proglašena zakonitom

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića (Možemo), Danijela Dolenec, je komentirala Hrvatsku udrugu roditelja odgojitelja koja je zatražila od Visokog upravnog suda da utvrdi zakonitost odluke zagrebačke Gradske skupštine iz rujna kojom se smanjuju naknade za roditelje odgojitelje, poručivši kako smatra da su ispoštovali ono što je bila inicijalna presuda Visokog upravnog suda i da će ovoga puta odluka sigurno biti proglašena zakonitom.

HURO zatražio utvrđivanje zakonitosti nove odluke

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) zatražila je u ponedjeljak od Visokog upravnog suda da utvrdi zakonitost odluke zagrebačke Gradske skupštine iz rujna kojom se smanjuju naknade za roditelje odgojitelje.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) Ana Marija Berbić Lacko rekla je na konferenciji za novinare ispred zagrebačke Gradske uprave da od suda očekuju brzu reakciju kako od 1. travnja iduće godine ne bi nastala šteta za korisnike mjere roditelj-odgojitelj.

“Očekujemo brzu i pravednu reakciju Suda, a u slučaju odbijanja spremni smo ići na Ustavni sud koji također onda ima rok za spriječiti nastanak štete s 1. travnjem”, poručila je Berbić Lacko.

> U ime obitelji: Tomašević ignorira Odluku Suda praznim obećanjima o izgradnji vrtića

Naime, prema odluci Gradske skupštine naknada od travnja pada s 5000 kuna na iznos minimalne plaće, odnosno 4250 kuna, a od 1. lipnja na 50 posto tog iznosa, odnosno 2100 kuna. Berbić Lacko je napomenula da bi korisnici s djecom starijom od sedam godina s 1. rujnom ostali i bez tog iznosa.

Rekla je kako su Visoki upravni sud obavijestili da gradska vlast nije ponudila odgovarajuće kompenzacijske mjere jer ni jedna ne garantiraju vrtićko mjesto za djecu ni radno mjesto za zaposlenje roditelja.

“Buduća izgradnja vrtića čak 2026. godine koju spominje gradonačelnik Tomislav Tomašević ne može biti nadomjestak za gubitak prava na novčanu naknadu jer djeca trebaju mjesto i u jaslicama i u vrtiću odmah”, poručila je predsjednica HURO-a.

Dr. Markić: Ruglo koje je iznijela Dolenec nema veze s kompenzacijskim mjerama Suda oko mjere roditelj odgojitelj

”Tomaševićeva vlast još je jednom pokazala nebrigu za 20.000 djece u Zagrebu o kojoj se brine 5.200 obitelji. Ponovno su omalovažili Visoki upravni sud. I de facto nisu ponudili nikakve kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje kojima žele oduzeti financijska, stečena prava ignorirajući njihova legitimna očekivanja”, komentirala je za Narod.hr dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji. Dr. Markić je reagira na današnju konferenciju za medije na kojoj je Danijela Dolenec (Možemo), zamjenica ekstremno lijevog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića iznijela mjere koje je nazvala kompenzacijskima, samo jedan dan prije ponavljanja pokušaja de facto ukidanja demografske mjere roditelj odgojitelj. Sve se ovo događa nakon što je Visoki upravni sud prije samo dva mjeseca, 5. srpnja ukinuo Tomaševiću odluku o ukidanju mjere.

> Berbić Lacko o mjeri roditelj odgojitelj: ‘Grad opet nije ponudio kompenzacijske mjere i namjerava donijeti nezakonitu odluku’

”Možemo je prekopirao četiri programa za prekvalifikaciju i samozapošljavanje Zavoda za zapošljavanje i Otvorenog pučkog učilišta – glumeći da tako nešto kompenziraju roditeljima odgojiteljima. Kakvu bi to prekvalifikaciju trebale žene s fakultetima koje su odlučile određeno vrijeme biti kod kuće i brinuti se o svojoj obitelji? Kako bi se to žene s malom djecom bez mjesta u vrtiću trebale ”prekvalificirati”? Tko će im čuvati djecu? I zašto još uvijek, ni nakon godinu dana od neuspješnog pokušaja ukidanja ove učinkovite demografske mjere – dogradonačelnica ne zna strukturu korisnika mjere?”, pita se dr. Markić.

”Tomaševiću je prioritet obračun s obiteljima s djecom”

”A na uvodnu tezu gđe Dolenec da su glavna kompenzacijska mjera – vrtići – čovjek bi se nasmijao da se ne radi o zakidanju 20.000 djece, od toga 6,000 vrtićke dobi. U Zagrebu je mjesto u vrtiću zatražilo, a nije ga dobilo 3.500 djece. A da 6.000 djece roditelja odgojitelja vrtićke dobi uopće nije apliciralo. Gđa Dolenec se hvali da će do kraja godine biti završena 2 vrtića – za 7 skupina, dakle ukupno najviše za 150 djece. Dakle, problem današnjeg manjka 3.500 odnosno 9.500 mjesta u vrtićima Možemo će riješiti otvaranjem 150 novih mjesta do kraja godine i najavom priručnih lokacija u mjesnim zajednicama i tko zna gdje s tko zna kojim odgajateljima, pedagozima, psiholozima…

> Puno praznih obećanja, bez ikakvih konkretnih mjera za roditelje 20 tisuća djece u Zagrebu

Da sažmem – Tomaševićevu je odluku o ukidanju mjere roditelj odgojitelj Visoki upravni sud proglasio nezakonitom. Ni sva pomoć profesionalnih agencija za PR ne može pobiti tu pravnu činjenicu. A VUS je naveo primjere kompenzacijskih mjera – koje s danas iznesenim ruglom gđe Dolenec – nemaju nikakve veze.

Tako je Visoku upravni sud iznio primjere kompenzacijskih mjera – ‘promjenu pravne naravi pomoći za roditelja odgojitelja na način da to postane socijalna, neoporeziva, naknada uz uspostavu dohodovnih razreda. Nadalje, postoji mogućnost produljenja trajanja pomoći za novorođeno dijete do 18. godine života, kao univerzalne pomoći, usporedive s dječjim doplatkom’ itd.”, izjavila je dr. Markić.

”Uvjerili smo se da je Tomaševiću prioritet obračun s obiteljima s djecom – od pokušaja ukidanja mjere roditelj odgojitelj do smanjenja izdvajanja za novorođenčad u Zagrebu – sad doznajemo da si je umislio da se može postaviti iznad zakona i suda. Pa, morat ćemo ga još jednom osporiti”, zaključuje direktorica udruge U ime obitelji.

Podsjetimo, Dolenec je iznijela na konferenciji za novinare puno praznih obećanja, a bez ikakvih konkretnih kompenzacijskih mjera za roditelje 20 tisuća djece u Zagrebu.

Što je Dolenec predstavila kao ‘kompenzacijske mjere’?

”Glavna kompenzacijska mjera je ubrzana izgradnja vrtićkih kapaciteta. Prošla gradska vlast donijela je mjeru kojom je zabranila upis djece korisnika mjera u vrtiće. Mjera roditelj odgojitelj ove godine košta 530 milijuna kuna”, započela je Dolenec, pa iznijela dvije mjere za edukaciju korisnika.

”Prvi program odnosi se na obrazovanje gdje ćemo s Pučkim otvorenim učilištem osigurati prekvalifikacije i novo osposobljavanje, a ovom mjerom omogućujemo upis svim korisnicima u bilo koji program osposobljavanja uz sufinanciranje dvije trećine od strane grada”, rekla je.

”Druga mjera dolazi u sklopu Plavog ureda, također je riječ o edukaciji kako pokrenuti vlastiti posao. Nudimo edukaciju i mentoriranje jedan na jedan, kako bi lakše pokrenuli vlastiti posao, ako se za to odluče”, ustvrdila je Dolenec.

Drugi dio kompenzacijskih mjera odnosi se na potpore. Ideja je da se putem HZZ-a omogući potpora za samozapošljavanje iako korisnici još uvijek imaju naknadu iz mjere.

”Potpora očuvanja obrtničke djelatnosti je posljednja potpora koju nudimo”, rekla je Dolenec i dodala da će se u ovoj mjeri omogućiti dodatno bodovanje za korisnike mjere roditelj odgojitelj kao i to da će iznos mjere biti veći ako ste korisnik mjere.

”Nizom ovih specifičnih i targetiranih mjera omogućit ćemo da korisnicima ove mjere lakšu prilagodbu i povratak na tržište rada”, rekla je Dolenec.

Što je Visoki upravni sud naveo o kompenzacijskim mjerama?

U točki 167. Odluke Visokoga upravnog suda stoji: ”Moguće kompenzacijske mjere ovise o ciljevima koji su se novom mjerom željeli postići. Dugoročno smanjivanje financijskog opterećenja Grada Zagreba moguće je postići zaustavljanjem priljeva novih korisnika mjere (što je i učinjeno novelom Odluke/18. iz kolovoza 2021.).

Brže postizanje istog cilja moguće je, primjerice, promjenom pravne naravi pomoći za roditelja odgojitelja na način da to postane socijalna, neoporeziva, naknada uz uspostavu dohodovnih razreda. Nadalje, postoji mogućnost produljenja trajanja pomoći za novorođeno dijete do 18. godine života, kao univerzalne pomoći, usporedive s dječjim doplatkom. Postojala je (i postoji) mogućnost postepenog uvođenja nove mjere odnosno modifikacije postojeće mjere na način da razdoblje prilagodbe traje dulje vrijeme, a u kojem će se razdoblju postepeno (svake godine ili u drugim intervalima) smanjivati prava određenoj skupini korisnika (roditelja odgojitelja), bilo u trajanju, bilo u visini novčane pomoći (ili oboje) ili pak propisati jedinstven trenutak stupanja na snagu nove mjere, koji bi u tom slučaju trebao biti bitno kasniji od onoga koji je određen osporavanom Odlukom.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr