Reakcije na presudu o mjeri RO; Miliša: ‘Tomašević mandat troši u borbi protiv prava obitelji i djece’
7. srpnja 2022.

Sudsko vijeće ocijenilo je retroaktivno ukidanje mjere roditelj odgojitelj (RO) nezakonitom odlukom jer su korisnici konkretne mjere imali legitimna očekivanja utemeljena na pravomoćnim upravnim aktima. Sporno je i što roditelji odgojitelji nisu dobili dovoljno vremena da bi se prilagodili novonastalom stanju. Prije donošenja presude neki suci su zatražili mišljenja profesora s tri pravna fakulteta.

Odmah nakon objave odluke Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO), Građanska inicijativa “U djeci je budućnost” i udruga U ime obitelji izrazile su svoje zadovoljstvo pozitivnom odlukom Visokog upravnog suda.

> Odvjetnik Novosel: “Ako Tomašević bilo što dalje bude poduzimao, čekat će ga ista odluka”
> Pobjeda roditelja odgojitelja: Sud srušio Tomaševićevu odluku o ukidanju te mjere!
> Dr. Markić: ‘Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića koji mora otići’

“U dokumentima koji su predani Sudu dokazano je da je mjera uspješna. Ovo je timski rad i vjerujemo koristan za dobrobit svih obitelji i djece u Gradu Zagrebu. Provedenom analizom i dobivenim odgovorima roditelja odgojitelja potvrđeno je da je ova mjera iznimno uspješna u demografskom smislu, jer se u samo pet godina broj trećerođene djece u Zagrebu povećao za 23.8 posto u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje. Prihvaćanje mjere roditelj odgojitelj vidimo kao ključnu mjere demografske, socijalne i razvojne politike Grada Zagreba i predlažemo je u provedbi na razini cijele Hrvatske”, kazali su u svom priopćenju.

Slijedi nova pravna bitka

S druge strane je gradonačelnik Zagreba najavio daljnju pravnu bitku.

“Razočarani smo da je Visoki upravni sud donio takvu odluku i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni. Mi ne možemo dozvoliti da nam je dobar dio proračuna zamrznut idućih deset godina. Taj iznos koji se daje roditeljima odgajateljima dostatan je za gradnju novih dvanaest vrtića. Mi ne odustajemo od toga da gradimo vrtiće i ne odustajemo od revidiranja ove mjere”, izjavio je Tomašević.

Sociologinja dr. sc. Inga Tomić-Koludrović, znanstvena savjetnica na Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar”, područni centar Split, kazala je za Novi list da ne smatra mjeru negativnom za prava žena u društvu.

“Prema svim istraživanjima, za razvoj djece je važno da što prije uđu u sustav vrtićke skrbi. Istraživanja pokazuju da je Hrvatska dosta nisko, pogotovo po obuhvatu do treće godine života. Međutim, mjeru istovremeno treba gledati kao jednu od rijetkih šansi da majke imaju prihod, da budu na određeni način zaposlene. Neke majke, koje su bez šanse da imaju plaćeni rad izvan kuće, na ovaj način su došle do naknade za rad u kući. Ono o čemu treba razmišljati jer da je većina kućanskog rada neplaćena i u 90 posto slučajeva ide na teret žena.

Kada se analizira slobodno vrijeme, istraživanja pokazuju da žene imaju znatno manje slobodnog vremena u odnosu na muškarce, upravo zato jer su opterećene kućanskim poslovima, a pogotovo malom djecom. Meni je ta mjera bila mjera koja je konačno plaćala i priznavala ženama rad, koji inače obavljaju u kućanstvu bez naknade. Upravo stoga navedena mjera nije protiv emancipacija žena”, govori dr. sc. Tomić-Koludrović.

Istovremeno, zaštita djece od seksualnog zlostavljanja nije njegova briga

Mjeru odobrava i Zlatko Miliša, redoviti profesor u trajnom zvanju Sveučilišta u Osijeku, Filozofski fakultet u Osijeku i dopredsjednik Matičinog odbora za kineziologiju, logopediju i pedagogiju Hrvatske.

“Gospodin gradonačelnik Tomašević me doista fascinira sa svojom izjavom u kojoj on pronalazi opravdanje za kršenje važećih zakona. Već sada zasigurno tvrdim da će on biti upamćen kao gradonačelnik koji je svoju prvu godinu mandata potrošio u borbi protiv prava obitelji i djece. Obitelji koje imaju veći broj članova, nešto je na što bi se trebali ugledati drugi gradovi, on bi po svojoj ideološkoj zadojenosti ukinuo.

Kada bi se mene pitalo postoji li nekompetentniji, ne gradonačelnik, nego načelnik općine u Hrvatskoj, do bi doista po mom uvjerenju bio gospodin Tomašević. On iz svog aktivizma nije izišao ni u jednom trenutku. Zadnja crta obrane po svaku državu su djeca i obitelj, a on sa svojim mjerama ide protiv zaštite djece. Te njegove prozirne priče o izgradnji vrtića su toliko iritirajuće.

Istovremeno, zaštita djece od seksualnog zlostavljanja nije njegova briga. Potrudio se da se iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koja je u Europi brendirana, rastjeraju stručnjaci”, kazao je poznati sociolog i pedagog.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novi list

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža