Radujemo se jer ovu nedjelju 180 tisuća trgovaca ostaje doma
3. svibnja 2020.

Radnici u Hrvatskoj koji rade u trgovinama, njih 180 000, većinom žena, danas imaju slobodan dan u tjednu koji mogu provesti sa svojim obiteljima.

Prva faza relaksacije restriktivnih mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa dopušta rad svim trgovinama, osim onima u šoping centrima, no s ciljem suzbijanja zaraze, rad nedjeljom i blagdanima nije dopušten. Odluka Stožera omogućila je da svi vidimo kako je neradna nedjelja moguća uz organizaciju i planiranje te kako svi možemo biti solidarni s trgovcima kako bi i oni mogli provesti ovaj dan s obitelji.

Za razliku od većine država unutar EU, hrvatski radnici moraju raditi i sedmi dan u tjednu koji je plaćen tek nekoliko kuna više. Većina trgovačkih lanaca želi neradnu nedjelju na način da bude jednako regulirana za sve.

“Većinom su trgovci protiv rada nedjeljom, odnosno za regulaciju rada nedjeljom. Većina trgovaca je za to da se jednakopravno organizira rad i da on bude jednim dijelom ograničen. Većina trgovaca želi regulaciju rada nedjeljom jer trenutno svaki trgovac odlučuje o tome kako će platiti taj rad”, kazao je Drago Munjiza, izvršni direktor trgovačkog lanca Lonia.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić naglašava da je danas zbog pravne praznine praktički moguće da trgovine rade od 0 do 24 sata 365 dana u godini.

“U maloprodaji radi više od 75 posto žena ili više od 82 tisuće žena. Imate situaciju da suprug radi u Konzumu, a žena u Sparu i kad oboje rade nedjeljom nepomirljivo je to s njihovim obiteljskim životom. Žene koje sada rade u trgovini strepe i za svoje i zdravlje članova obitelji. Žalile su nam se prije odluke Stožera da su radile po 9, 10 i 11 sati svaki drugi dan i kad dođu kući mrtve su umorne, a i one imaju djecu kojima treba pomoći sa zadaćom”, govori Štulić dodajući da pozdravljaju odluku Stožera o radu u dvije smjene i da su ljudi slobodni nedjeljom.

Nada se kada sve ovo prođe da će Sabor izmjenama Zakona o trgovini urediti da se ne radi nedjeljom i blagdanom. Prijedlog Saveza za nedjelju bio je da poslodavac odabere pet radnih nedjelja u godini, no svjesni su da to može biti i 8 ili 10 nedjelja, te da se točno definiraju izuzeci za trgovine koje mogu raditi. Prema podacima koje su proslijedili nadležnim ministarstvima rad nedjeljom uz neke izuzetke brane Njemačka, Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Norveška, Luksemburg… Tu su još i države koje su poput Norveške propisale koliko se nedjelja može raditi godišnje.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske poručio je kako je neradna nedjelja pitanje interesa društva te mora imati prednost nad interesom profita, a od Vlade su zatražili da u saborsku proceduru hitno uputi izmjene Zakona o trgovini te njihovo donošenje prije parlamentarnih izbora.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža