U ime obitelji

Radna skupina jednoglasno: Potrebno je donijeti novi Obiteljski zakon

Radna skupina jednoglasno: Potrebno je donijeti novi Obiteljski zakon

Radna skupina za analizu i ocjenu dosadašnjih učinaka i iskustava u primjeni Obiteljskog zakona u ponedjeljak je jednoglasno zaključila da treba donijeti novi Obiteljski zakon budući je sadašnji, kako se navodi, napisan teško, nečitko i nerazumljivo.

Nakon temeljite analize, radna skupina je mišljenja da su u sadašnjem Obiteljskom zakonu mnogi pravni instituti nedorađeni radi čega postoje velike teškoće i problemi u njegovoj primjeni, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Postojeće kontradiktornosti izazivaju velike poteškoće u njegovoj primjeni, a sve se to prelama preko leđa građana, mišljenja su stručnjaci iz radne skupine koji su zaključili da je navedene poteškoće nemoguće korigirati izmjenama i dopunama postojećeg zakona.
Stoga su jednoglasno preporučili da se krene u izradu novog zakona koji će uzimati u obzir postojeći pravni kontinuitet, europsku pravnu stečevinu i međunarodne obveze Republike Hrvatske te bolje odgovoriti na potrebe suvremene obitelji. Zaključci radne skupine bit će i stručni temelj za odgovor Vlade RH na pitanja Ustavnog suda o budućim namjerama Vlade vezano za taj zakon.

U radnoj skupini koja je prije 20-ak dana osnovana na inicijativu ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić bili su predstavnici centara za socijalnu skrb, profesionalnih udruženja socijalnih radnika, suci, odvjetnici, predstavnici različitih udruga, predstavnici akademske zajednice i nezavisni stručnjaci iz područja obiteljsko pravne zaštite i prava djece.  Među pozvanima da iznesu svoje mišljenje bila je i udruga ‘U ime obitelji’ čiji je predstavnik bio odvjetnik Krešimir Planinić član upravnog odbora U ime obitelji.

SDP-ovo uvođenje kaosa nametanjem lošeg Obiteljskog zakona

Podsjetimo, o Obiteljskom zakonu iz 2014., najavljivanom dvije godine ranije, javna rasprava provedena je u rujnu 2013., kada su profesori obiteljskoga prava s četiriju hrvatskih sveučilišta upozoravali kako do nacrta prijedloga Obiteljskoga zakona nije trebalo ni doći, već je postojeći Obiteljski zakon trebalo poboljšati (u 10 posto sadržaja).

Zakon je SDP-ova saborska većina donijela 6. lipnja 2014., a stupio je na snagu 28. lipnja 2014. Prvi put u hrvatskoj povijesti Ustavni je sud, u rekordnom roku, neustavnim i nezakonitim proglasio odredbe netom donesenog zakona zbog moguće velike štete koje bi primjena Zakona mogla izazvati.

Bez čekanja konačne odluke Ustavnog suda, radna skupina Ministarstva socijalne politike i mladih, koja se sastoji samo od djelatnika Ministarstva (članovi nisu poznati javnosti), u samo 13 dana nakon odluke o suspenziji preuredila je zakon koji ima 306 stranica i 563 članka za novo izglasavanje u Saboru.

Novi Obiteljski zakon donesen je 18. rujna 2015. s 84 glasova “za”, 22 “protiv”, 8 suzdržanih zastupnika, te je stupio na snagu 1. studenog 2015. Novi Zakon pokazao se kao kozmetička promjena Obiteljskog zakona iz 2014.

Prof. dr. sc. Dubravka Hrabar prilikom donošenja zakona koji je stupio na snagu 1. studenoga rekla da je politički nekorektno slati Obiteljski zakon u proceduru tada i da se tim postupokom ministrica Opačić ruga Ustavnom sudu.

Ustavni sud rekao je svoje

U ime obitelji podnijela je Ustavnu tužbu koja je dovela do toga da je Ustavni sud proglasio da je zakon loš i neusklađen s Ustavom RH. Dali su primjedbe i prijedloge da se briše više od 50 članaka.

Radna skupina, koja se sastoji samo od djelatnika Ministarstva (članovi nisu poznati javnosti), u samo 13 dana nakon odluke Ustavnog suda preuredila je zakon koji ima 306 stranica i 563 članka.

Zanimljivo je i da je u četvrtoj po redu “javnoj” raspravi tadašnja ministrica Opačić odbila 90 posto primjedbi stručne i zainteresirane javnosti. Nisu uvaženi prigovori 76 socijalna radnika.

Photo: sathyatripodi