Odvjetnik Planinić o Obiteljskom zakonu: ‘Ako vam se odvjetnici, suci, predstavnici CZSS-a, udruga… usuglase, onda ih trebate poslušati’
11. travnja 2016.

“Zaključak je jedinstven, donijeli smo preporuku koju je ministrica zadala. Nakon uvida u opsežne materijale svih sudionika, ali i onih koji nisu sudjelovali, jednoglasno smo donijeli zaključak, a taj je da je obiteljski zakon teško primjenjiv, a instituti koji su primjenjivi ili nedostaju materijalni resursi ili kapaciteti koji bi to proveli…”, rekao je za narod.hr odvjetnik Krešimir Planinić, član upravnog odbora U ime obitelji, o zaključku Radne skupine čiji je sudionik bio.

Radna skupina za analizu i ocjenu dosadašnjih učinaka i iskustava u primjeni Obiteljskog zakona u ponedjeljak je jednoglasno zaključila da treba donijeti novi Obiteljski zakon budući je sadašnji, kako se navodi, napisan teško, nečitko i nerazumljivo.

“Iz svega toga zaključak je da je potrebno pristupiti izradi novog Obiteljskog zakona koji bi se temeljio na postojećim oblicima, obiteljskoj praksi do 2014. godine, prije donošenja novog Obiteljskog zakona. Mi u ‘U ime obitelji’ smo napravili jedan sažetak svih prigovora i dostavili svim članovima radne skupine da bude lakše za snalaženje, pa je olakšano čitanje u bitnome dijelu. Što i kako će ministrica ići dalje prema Vladi to sad nije na nama”, istaknuo je.

“Odluka je realna. Bez obzira tko i kako razmišlja o nekom zakonu, ako vam se odvjetnici, suci, predstavnici centara za socijalnu skrbi, pa sve do drugih udruga… usuglase, onda ih trebate poslušati”, jasno je rekao.

“Najviše prigovora je možda bilo kod skrbištva. Sve skupa sam zadovoljan kako je bila konstruktivna rasprava. Vremena smo imali malo, ali su svi dostavili materijale na vrijeme, pa smo imali dva do tri tjedna da sve proučimo i danas donesemo zaključak”, zaključio je odvjetnik Planinić.

Nakon temeljite analize, radna skupina je mišljenja da su u sadašnjem Obiteljskom zakonu mnogi pravni instituti nedorađeni radi čega postoje velike teškoće i problemi u njegovoj primjeni, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Postojeće kontradiktornosti izazivaju velike poteškoće u njegovoj primjeni, a sve se to prelama preko leđa građana, mišljenja su stručnjaci iz radne skupine koji su zaključili da je navedene poteškoće nemoguće korigirati izmjenama i dopunama postojećeg zakona.

Stoga su jednoglasno preporučili da se krene u izradu novog zakona koji će uzimati u obzir postojeći pravni kontinuitet, europsku pravnu stečevinu i međunarodne obveze Republike Hrvatske te bolje odgovoriti na potrebe suvremene obitelji. Zaključci radne skupine bit će i stručni temelj za odgovor Vlade RH na pitanja Ustavnog suda o budućim namjerama Vlade vezano za taj zakon.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža