Pupovčev zamjenik Saša Milošević – kao član Vijeća napao Dujmovića jer je ugostio dr. Željku Markić
1. ožujka 2017.

Programsko vijeće HRT-a u utorak je na temelju apela Nadzornog odbora više od pet sati raspravljalo o programu javnog servisa, a naročito o istupu Hrvoja Hribara u ‘Nedjeljom u 2’, profesora Dejana Jovića u ‘Prizmi’ i prijenosu Zagreb Boxing Explosiona te je donijelo zaključak da ‘ novinari i urednici moraju obratiti više pozornosti na etiku i profesionalne standarde, posebno u emisijama uživo’.

Napad na emisiju Tihomira Dujmovića ‘Iza zavjese’ poveo je Saša Milošević, član Programskog vijeća HRT-a, inače zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca.

Milošević, očito u sukobu interesa, napao je Tihomira Dujmovića jer je dao priliku dr. Željki Markić da tumači probleme vezane uz tjednik Novosti koje izdaje Srpsko narodno vijeće, a toj nevladinoj udruzi na čelu je potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

> (VIDEO) Željka Markić u emisiji ‘Iza zavjese’: ‘Većina Srba ne dijeli mišljenje Pupovčevih ‘Novosti’ o Hrvatskoj i Hrvatima’

Pri tome nitko nije doveo u pitanje da se Milošević nalazi u sukobu interesa i da kao tajnik SNV-a napada Dujmovića jer je u emisiji ugostio dr. Markić da govori o problemima udruge s kojom je Milošević usko povezan. Jedino je nakon niza uvreda na račun Tihomira Dujmovića, predsjednik Programskog vijeća Zdravko Kedžo upozorio Miloševića da se ne smije neprofesionalno izražavati. No, i nakon upozorenja Milošević je nastavio blatiti emisiju i voditelja.

> Pupovčeve ‘Novosti’ nastavljaju proračunski novac koristiti za širenje netolerancije

U burnoj petosatnoj raspravi, a na temelju dopisa Nadzornog odbora, raspravljalo se o pojedinim emisijama i jesu li one kršile temeljna ljudska prava, odnosno raspravljalo se o neprimjerenim tvrdnjama gostiju u programima HRT-a.
Konkretno, bilo je riječ o gostovanju bivšeg ravnatelja Hrvatskog audiovizaulnog centra (HAVC) Hrvoja Hribara koji je gostojući u ‘Nedjeljom u 2’ kod Aleksandra Stankovića iznio neprimjerene tvrdnje o zdravstvenom stanju svoje kolegice, filmske redateljice Ivone Juke.

> Zbog Hribarovog iznošenja neprimjerenih tvrdnji u ‘Nedjeljom u 2’ NO HRT-a zatražio poštivanje ljudskih prava u programu

Članovi Programskog vijeća raspravljali su je li se voditelj HRT-ove emisije koja ide uživo, Aleksandar Stanković, adekvantno snašao i uime HRT-a ogradio. Osim toga, kako je istaknuto, Hribar je u istoj emisiji imao i drugih kontroverznih primjedaba o kojima su raspravljali članovi Vijeća poput korištenja metafora ‘ o konjskoj glavi u svojem krevetu’ kao jednoj od prijetnji zbog koje je odstupio sa čelnog mjesta HAVC-a.

Predsjednik Programskog vijeća Zdravko Kedžo smatrao je i prijenošenje takvih Hribarovih izjava neprimjerenim, ističući da je time HRT prikazan ‘kao medijska kuća koja podržava stav da je država izgubila kontrolu nad procesima’ te da se od o toga HRT nije dovoljno ogradio.

Novoimenovani član Vijeća Ivo Lučić rekao je kako mu je bilo iritantno da se čovjek kojeg dovode u vezu s kršenjem zakona, dolazi u udarnu emisiju HRT-a gdje mu se, kako je rekao, daje priliku da optužuje državu te da voditelj pritom ‘ima prijateljski stav’.

Na to je replicirao član Vijeća Saša Milošević koji je rekao kako je pozivanje Hribara ‘novinarski bilo sasvim opravdano’ te kako ne misli da se voditelj Stanković postavio ‘prijateljski’ već je koristio i brojne argumente koje su navodili i žestoki Hribarovi kritičari.

> Hribar optužio Hasanbegovića i Juku, a nalaz revizije nazvao “tendenzicioznim, neprincipijelnim, cenzorskim i zastrašujućim”

“Što se tiče ‘Prizme’, njoj smo svojedobno zamjerali da se ne bavi problemima manjina i da zanemaruje društvenu sadašnjost. Zadnjih godinu dana ‘Prizma’ je to nadoknadila. Pismo koje poslala braniteljska udruga HRT-u nije pismo nego potjernica. Jović nije usporedio Tuđmana, Šešelja i Miloševića, nego je rekao da će njihova politička djeca teško unaprijediti stvari na bolje”, naveo je Milošević.

> Ivona Juka: Demanti na optužbe Hrvoja Hribara iznesenih u Nedjeljom u 2

Saša Milošević koji od 2006. radi kao glavni tajnik Srpskog narodnog vijeća (SNV), te zamjenik predsjednika Milorada Pupovca obrušio se na emisiju Tihomira Dujmovića ‘Iza zavjese’ i drugi nastup Željke Markić u istoj u kratkom periodu, ali i onu u kojoj je gostovala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, za koju je rekao da je bila ‘nabacivanje zicera’ i dogovoreni intervju.

> U ime obitelji prijavila privatni i javni sukob interesa kod dužnosnika prof. dr. sc. Milorada Pupovca u obnašanju dužnosti

“Kako se radi intervju, vidjeli smo na Novoj TV kad je to napravio Mislav Bago”, kazao je Milošević, dodavši da je ‘Iza zavjese’ postao servis udruge U ime obitelji, pa da je samim tim to postao i HRT, prenosi Tportal.

> Pogledajte koji su kandidati za članove Programskog vijeća HRT-a dobili najviše glasova!

Trenutačni članovi Programskog vijeća su: Neda Ritz, Ivica Maštruko, Aleksandar Milošević, Zdravko Kedžo, Nikola Baketa, Vlaho Bogišić, Ivica Lučić, Robert Markt, Zorislav Lukić, Jozo Barišić i Maja Sever.
Predsjednik Programskoga vijeća HRT-a je Zdravko Kedžo.

> (VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

Podsjetimo, sredinom veljače udruga U ime obitelji na konferenciji za tisak upozorila je na zloporabu 3,2 milijuna proračunskog novca koji je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda.

Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Pročitajte izvješće u cijelosti:

[pdf-embedder url=”http://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2017/02/IZVJEŠTAJ-O-ZLOUPOTREBI-PRORAČUNSKOG-NOVCA-NAMIJENJENOG-SRPSKOJ-NACIONALNOJ-MANJINI.pdf” title=”IZVJEŠTAJ O ZLOUPOTREBI PRORAČUNSKOG NOVCA NAMIJENJENOG SRPSKOJ NACIONALNOJ MANJINI”]

> Pupovčeve ‘Novosti’ – umjesto da rade na suživotu, pozivaju na klanje, iskrivljuju povijesne činjenice i omalovažavaju hrvatski narod

Izvor: narod.hr/Hina

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža