Pupovac brani Plenkovića: “Stao je uz HDZ i Hrvatsku kako je htio Tuđman”
23. rujna 2019.

“Stao je uz HDZ i Hrvatsku kako je htio Tuđman s mirnom reintegracijom istočne Slavonije i povratkom Srba. Stao je uz demokratsku Hrvatsku kakvu su htjeli i Sanader, s proeuropskom orijentacijom, i svi nakon njega, uključujući gospođu Kosor. Stao je u obranu politike HDZ-a kad je rekao: “Rat je završen, idemo graditi mir.” A to su bile Tuđmanove poruke kada je u Vukovar 1997. godine došao vlakom mira. Idemo graditi Hrvatsku koja će biti utemeljena na vladavini prava, ljudskih i manjinskih prava, demokratskih sloboda i prava, kojima nitko neće izvan zakona i Ustava nametati politiku i isključivati druge iz politike. Zato što je 2016. već stao uz takvu politiku, mi smo stali uz njega. Ma koliko to bilo teško njemu i nama i bez obzira na to koliko to razumiju ljudi oko nas. Mi smo to dužni braniti. Zato poštujemo što je predsjednik Vlade i u ovim momentima ponovio svoje opredjeljenje, a to je opredjeljenje i njegovih prethodnika, uključujući one koji nisu pripadali HDZ-u, kao što je bio predsjednik Mesić i premijer Račan”, rekao je u intervjuu za Večernji list predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Djelomično ga prenosimo.

Kakav je odnos, onako ljudski, vas i Plenkovića nakon posljednje političke krize koja je eskalirala zbog napada na Srbe u Hrvatskoj?

Plenković nije čovjek koji stvara loše odnose s ljudima. On je čovjek dijaloga i gleda kako da sve nesporazume rješava dijalogom. Mogu reći da, bez obzira na političke razlike i bez obzira na velike razlike u stupnju odgovornosti za nacionalnu politiku, dijelimo istu brigu, a to je kako očuvati stabilnu demokratsku Hrvatsku koja može i treba biti ravnopravna, ali i pouzdana članica Unije. Pouzdana u zaštiti europskih vrijednosti, u stvaranju dobrih odnosa u Hrvatskoj i dobrih odnosa sa susjedima.

Svaki put kada se stiša situacija, pojavi se netko sa strane. Evo opet gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na neki način diže tenzije. Kome koriste stalno te napetosti između Srba u Hrvatskoj i desnice?

Ja ću dati priliku predsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a da razgovara s gradonačelnikom i istaknutim članom HDZ-a. Suzdržat ću se od komentara koji bih mogao izreći, posebno koji se tiču Srba, njihovih prava i pravne sigurnosti u Vukovaru. Ono što ću samo reći jest da smo previše uložili u mir u Vukovaru i u Hrvatskoj od 1996., previše u mirnu reintegraciju vođenu UN-om i njegovim članicama prisutnima na terenu te drugim međunarodnim organizacijama, da bismo samo promatrali što se događa s narušavanjem vrijednosti mira, suživota i povjerenja, da bismo samo sa strane gledali kako neki danas te rezultate mirne reintegracije žele dovesti u pitanje. Sve ostalo pustit ćemo predsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a i samom HDZ-u.

Što će biti s dvojezičnim pločama? Ustavni je sud svoje rekao, da moraju Opet biti postavljene na državnim institucijama.

Ako je riječ o Vukovaru, reći ću samo sljedeće – mi smo na stajalištu da ćirilica ne smije biti povod za produbljivanje nesporazuma, da razlike unutar našeg jezika, hrvatskog i srpskog, ne smiju biti povod za obnavljanje sukoba, već samo povod za razgovor i dijalog. Kada je posrijedi odluka Ustavnog suda koja je vrlo jasna u pogledu obveza Gradskog vijeća i gradske vlasti grada Vukovara, kao predsjednik SDSS-a, čiji vijećnici sjede u Gradskom vijeću, pozvat ću na prvi i minimalni korak, najmanji ali najnužniji, da razgovaramo. Da kroz razgovor vidimo koliki korak možemo napraviti i možemo li ga napraviti. Najvažnije je da razgovaramo jer to je normalno među ljudima koji imaju neki zajednički problem. Drugačije nije normalno jer problem time postaje samo još veći. Kada jedan domaći problem postane nacionalni, on lako može postati i internacionalni. Nama to ne treba. Mi smo pokazali 1997. i 1998. pa i poslije, da možemo to riješiti i sami. Pa pozivam da to učinimo i sada. Samo da sjednemo i razgovaramo. Kada možemo sjediti i razgovarati o proračunu, o investicijama, možemo razgovarati i o onome što može biti ne samo numerički već i emocionalni problem, za predstavnike Hrvata na jedan način, a za predstavnike Srba na drugi način. Kada je o tom problemu riječ, dužni smo još opreznije i još odgovornije razgovarati. Do sada, od 2014. naovamo, nije bila dana prilika za razgovor, iz ovog ili onog razloga. Mi sada predlažemo: sjednimo i razgovarajmo! Građani Vukovara i građani Hrvatske to će u najvećoj mjeri podržati.

Moram se vratiti malo natrag. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović šutjela je nakon napada na Srbe u Uzdolju kod Knina i onda vam je nakon vašeg intervjua za medije BiH poslala otvoreno pismo u kojem se obrušila na vas kazavši da vas pozorno prati. Kako to komentirate?

Izbori su, i uloge predsjednika i kandidata vrlo lako se miješaju. Meni je to razumljivo. Ali, nije mi razumljivo kada se miješaju izvan onoga što su temeljne vrijednosti našeg Ustava, kada se miješaju izvan onoga što su uobičajene komunikacije između državnih institucija, između Sabora, u kojem ja sjedim i u kojem sam predsjednik Odbora za ljudska prava i prava manjina, i institucije predsjednika ili Vlade. To nije uobičajen način komunikacije, a ni normalan i samo radi štetu. Ne samo meni. To može napraviti ozbiljnu štetu i samoj predsjednici jer postoje i neka ranija iskustva iz kojih se to moglo i može vidjeti.

Izvor: narod.hr/Večernji list

Foto: Fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža