Prvi slučaj: Kako je Narod.hr prisilo GONG-ov portal da povuče negativnu ocjenu našeg članka na Facebooku
9. kolovoza 2019.

GONG-ov portal Faktograf.hr je od travnja 2019. neopravdano označio četiri članaka portala Narod.hr kao da šire neistinite vijesti (fake news), zbog čega je Facebook bio smanjio doseg naših članaka na toj društvenoj mreži. S ovim člankom započinjemo niz tekstova u kojima ćemo čitateljima prenijeti pokušaje GONG-ovog portala, kojeg je FB ovlastio za provjeru istinitosti vijesti, da cenzurira tekstove Narod.hr-a s čijim sadržajem se ne slaže.

Naime, portal koji su u 2015. pokrenuli GONG i HND i koji je u 2016. za svoj rad dobio 300 tisuća eura od Googlea, od travnja 2019. je kao član International Fact checking Network dobio ovlasti ocjenjivati istinitost vijesti na Facebooku. Zanimljivo, ako je usporediti sadašnje podatke i one s Internet Archives, HND je otprilike u isto vrijeme prestao biti nakladnik Faktografa – možda upravo iz razloga jer bi ocjenjivanje točnosti vijesti kolega novinara ipak bilo previše za udrugu koja okuplja novinare?

Međutim, time se pozabavio GONG. No, umjesto da provjerava prenose li pojedine vijesti činjenice, GONG-ov portal se u slučaju Narod.hr upustio u ideološku ocjenu njihova sadržaja, pa su vijesti koje se ne slažu s tumačenjem GONG-ova portala dobile negativnu ocjenu. Riječ je o člancima na temu komunističkih zločina, pobačaja, partizanskih mirovina, Greeanpeacea i napada na Hrvate u Münchenu na Uskrs 2019. Dodjeljivanjem negativnih oznaka GONG-ov portal je zapravo cenzurirao Narod.hr na Facebooku kako bi sadržaj s kojim se ne slaže došao do što manje čitatelja. Slučajno ili ne, dodjeljivanje većine negativnih ocjena i smanjenje dosega na Facebooku dogodilo se upravo u vremenu prije izbora za Europski parlament.

Svakog čovjeka zainteresiranog za slobodu govora i mišljenja u Hrvatskoj trebala bi zbrinuti činjenica da udruga koja se bavi slobodama govora i medija te građanskim slobodama – GONG, nastoji smanjiti doseg vijesti pojedinih portala, odnosno cenzurirati ih, jer im se ne sviđaju njihove potkrijepljene tvrdnje i stavovi.

O kakvim je pokušajima cenzure i proizvoljnoj metodologiji provjere riječ svjedoči činjenica da se GONG-ov portal u svibnju 2019. upustio u ocjenjivanje članka Guido Hornik: Prinove na državnim jaslama – od 1997. do 2001. uskrsnulo novih 11 973 partizana”, objavljenog dvije godine prije, 22. veljače 2017., i dodijelio mu ocjenu “netočnog naslova”. “Prinove na državnim jaslama – od 1997. do 2001. uskrsnulo novih 11.973 partizana”, stoji u naslovu portala Narod.hr, koji je do zaključka o skoro 12 tisuća “uskrslih” partizanskih boraca došao iskrivljujući službenu statistiku Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje”, zaključio je autor GONG-ova portala Petar Vidov.

Narod.hr je objavio da je prema podacima HZMO-a od 1997. do 2001. novih 11.973 osoba postalo korisnicima partizanskih mirovina. Taj se broj dobiva tako da se zbroje osobe koje su u tom razdoblju aktivirale partizanske mirovine – od 31. prosinca 1996. do 31. prosinca 1997. 6207 osoba i od 31. prosinca 2000. do 31. prosinca 2001. 5766 osoba, dakle ukupno 11.973 ljudi.

Međutim, GONG-ov portal je protumačio da Narod.hr tvrdi da se broj ukupni broj partizanskih mirovina od 1997. do 2001. povećao za 11.973, odnosno da je brojka mirovina 1997. iznosila X, a 2001. X+11.973što Narod.hr nije ni tvrdio jer se u međuvremenu, kao što je vidljivo iz prikaza, taj broj i smanjivao. Međutim, činjenica je da je u navedenom razdoblju partizanske mirovine aktiviralo novih 11.973 ljudi.

Narod.hr se žalio GONG-ovom portalu na neopravdanu negativnu ocjenu i u ovom slučaju je žalba uvažena, a negativna ocjena povučena. U druga tri slučaja podnošenja žalbi to se nije dogodilo, već je GONG-ov portal zatražio da Narod.hr promijeni svoje navode o lažnoj vijesti o pobačaju u Slovenijibroju žrtava jugoslavenskog komunizmai tome tko je osnovao Greenpeace u skladu sa shvaćanjima GONG-ova uredništva. Narod.hr je odbacio ove pokušaje miješaja u svoju uredničku politiku i kršenja prava na slobodu medija i izražavanja te se žalio International Fact Checking Network da GONG-ov portal vrši ideološku cenzuru i ne poštuje kriterije po kojemu je dodijeljena licenca za ocjenjivanje točnosti vijesti. O ova tri slučaja ideološke cenzure od strane GONG-ova portala izvijestit ćemo u daljnjim člancima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža