Protuofenziva u Italiji nakon usvajanja zakona o civilnom partnerstvu osoba istog spola: ‘Vrijeme je da ulica i narod dobiju riječ’
12. svibnja 2016.

Zastupnici nekoliko stranaka desnog centra i centra u četvrtak su, dan nakon što je parlament izglasao zakon o civilnom partnerstvu osoba istog spola u Italiji, počeli protuofenzivu kojom se nadaju ukinuti zakon referendumom.

“Nismo se mogli izjasniti u parlamentu, ni izglasati jedan jedini amandman. Vrijeme je da ulica i narod dobiju riječ”, objasnila je zastupnica desnog centra Idea Eugenia Rocella.

Bijes zastupnika usmjeren je i na sadržaj teksta kao i na vladu lijevog centra Mattea Renzija koja želi ubrzati raspravu. Za plan da se raspiše referendum kojim bi se poništio sporni zakon treba okupiti pet regionalnih vijeća ili 500.000 potpisa za dobivanje pristanka vrhovnog i ustavnog suda i na kraju osigurati kvotu od više od 50 posto sudionika na dan glasanja.

“Nadam se da će referendum biti održan, jer ćemo pobijediti i utrti put za punu jednakost”, rekla je Monica Cirinna, demokratska senatorica.

Cirinna se nada da bi referendum mogao kao bumerang pogoditi njegove pokretače i omogućiti da paralment u konačnici prihati prošireni zakon koji bi istospolnim zajednicama omogućio posvojenje djece, što zakon prihvaćen u srijedu ne dopušta.

Podsjetimo, u Rimu se krajem siječnja, na Circo Massimo, prostoru nekad najvećeg trkališta na svijetu, okupilo više od dva milijuna ljudi na “Danu obitelji” u organizaciji odbora “Zaštitimo našu djecu”. Okupljeni su željeli, prema riječima govornika, stati u obranu obitelji te proslaviti ljubav i zajedništvo, jer zajednica žene i muškarca vezanih ljubavlju i vjernošću predstavlja najbolje mjesto za podizanje djece.Na poziv organizacijskog odbora na skupu se obratila i dr. Željka Markić ispred Udruge U ime obitelji. Dr. Markić je u svojem obraćanju naglasila da je upravo Rimsko, predkršćansko pravo definiralo brak kao zajednicu žene i muškarca koji se ujedinjuju da bi imali djecu. Kršćanstvo je definiciji braka kasnije dodalo kao uvjet ljubav.

Dr. Markić podsjetila je: „Brak je temelj obitelji, osnovne stanice društva. Brak je kroz povijest imao posebnu pravnu zaštitu upravo zbog te svoje objektivne vrijednosti – jer je najbolje mjesto za dobivanje i odgajanje djece. Sva znanstvena istraživanja potvrđuju da je vjerna zajednica muškarca i žene puna ljubavi, javno objavljena pred zajednicom i društvom – najstabilnija zajednica najbolja za odgoj djece – budućih naraštaja društva. Zbog toga država štiti bračnu zajednicu.“

Photo: thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža