Europski parlament za ujednačenija prava na roditeljski dopust: pravo na četiri mjeseca bez obzira gdje i kako su zaposleni
13. svibnja 2016.

Zajednička pravila za roditeljski dopust trebaju se u Europskoj uniji bolje provoditi, poručili su zastupnici Europskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj u četvrtak.

Zemlje članice trebaju trebaju jamčiti zaposlenim roditeljima pravo na dopust od četiri mjeseca, bez nadoknade, bez obzira gdje i kako su zaposleni, a posebno treba poticati očeve da koriste to pravo, traži se u rezoluciji.

Rezolucija ukazuje da postoje velike razlike u pravilima za roditeljski dopust u EU-u, posebice glede pitanja tko na njega ima pravo.

U EU-u zaposlenici imaju pravo na roditeljski dopust kad im se rodi dijete ili ga posvoje, no uvjeti za dopust definiraju se po nacionalnom zakonima.

Zaposlenici u javnom sektoru često imaju bolju zaštitu od onih u privatnom, a u nekim zemljama članicama to, primjerice, ne obuhvaća radnike na određeno vrijeme.

Rezolucija, koju je pripremila belgijska zastupnica Maria Arena (S&D), usvojena je s 491 glasom za, 101 protiv, a 38 zastupnika bilo je suzdržano, priopćio je Europski parlament.

Photo:Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža