U ime obitelji

Europski parlament za ujednačenija prava na roditeljski dopust: pravo na četiri mjeseca bez obzira gdje i kako su zaposleni

Europski parlament za ujednačenija prava na roditeljski dopust: pravo na četiri mjeseca bez obzira gdje i kako su zaposleni

Zajednička pravila za roditeljski dopust trebaju se u Europskoj uniji bolje provoditi, poručili su zastupnici Europskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj u četvrtak.

Zemlje članice trebaju trebaju jamčiti zaposlenim roditeljima pravo na dopust od četiri mjeseca, bez nadoknade, bez obzira gdje i kako su zaposleni, a posebno treba poticati očeve da koriste to pravo, traži se u rezoluciji.

Rezolucija ukazuje da postoje velike razlike u pravilima za roditeljski dopust u EU-u, posebice glede pitanja tko na njega ima pravo.

U EU-u zaposlenici imaju pravo na roditeljski dopust kad im se rodi dijete ili ga posvoje, no uvjeti za dopust definiraju se po nacionalnom zakonima.

Zaposlenici u javnom sektoru često imaju bolju zaštitu od onih u privatnom, a u nekim zemljama članicama to, primjerice, ne obuhvaća radnike na određeno vrijeme.

Rezolucija, koju je pripremila belgijska zastupnica Maria Arena (S&D), usvojena je s 491 glasom za, 101 protiv, a 38 zastupnika bilo je suzdržano, priopćio je Europski parlament.

Photo:Thinkstock