‘Promjena spola’ u Hrvatskoj obavlja se na teret HZZO-a, no ne žele otkriti koliko je na to potrošeno
31. kolovoza 2022.

I dok se u zapadnim zemljama sve više javljaju zdravorazumski glasovi protiv onoga što lgbt aktivisti nazivaju ‘promjena spola’, te ljudi koji su prošli takve operacije javno svjedoče koliko su pogriješili i upozoravaju druge na opasnosti, u Hrvatskoj je ova pogubna praksa tek u zamahu. Novi prodor lgbt agende u Hrvatsku omogućen je od 2016. godine kada su u Narodnim novinama objavljene Stručne smjernice za izradu mišljenja zdravstvenih radnika i psihologa o utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i životu u drugom rodnom identitetu. Njima je opisan cijeli postupak kako na račun HZZO-a ‘promijeniti spol’, a zastrašujuće je kako u ovim smjernicama piše da je ‘hodogram dijagnostike te izrade mišljenja za Nacionalno zdravstveno vijeće jednak bez obzira radi li se o odrasloj osobi ili djetetu…’

Trajne posljedice

Prema napisima hrvatskih mainstream medija (koji podržavaju ovakve operacije i afirmativno ih opisuju mada se radi o trovanju i sakaćenju ljudi), od 2015. do 2017. spol u dokumentima u Hrvatskoj je promijenilo 50 osoba. U posljednjih sedam godina kroz kliniku KBC-a Zagreb je, također prema tim podacima, prošlo 80 djece koja su osjećala da ne pripadaju spolu u kojem su rođena. Navodno je više od 70 tinejdžera u Hrvatskoj u procesu promjene spola. Umjesto da se takvim ljudima i mladima pomogne stručnim razgovorima i liječenjem psihe, sada je Stručnim smjernicama omogućeno da ih se gura u zastrašujuće uzimanje hormona i blokatora puberteta koji ostavljaju trajne posljedice, zbog kojeg će jednog dana gorko zažaliti.

> Švicarska poput Hrvatske ozakonila promjenu spola izjavom osobe da ‘živi u drugom rodnom identitetu’

> Vrtoglavo rastu brojke ‘transrodne djece i tinejdžera’, zažale kad je kasno: ‘Odrezali su mi dojke, društvo me napustilo’

> Dr. sc. Pleić, dr. Vukušić i Periš o rodnoj ideologiji: Ima li zahtjeva za promjenu spola u našim školama?

Cijene

Na internetu, nažalost, na jedan klik su dostupne razne stranice koje govore o operacijama, te navode cijene u Europi: cijena ‘muško-ženske’ operacije je oko 27.000 €, a operacija ‘od žene do muškarca’ može koštati preko 75.000 eura.

U neeuropskim klinikama cijene su znatno niže.

Podaci se ne vode zasebno

U vezi trenutačne situacije u Hrvatskoj poslali smo upite Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Iz HZZO-a su nam potvrdili da osigurane osobe u Hrvatskoj, koje pate od ‘rodne disforije’ i žele ‘promijeniti spol’, mogu to učiniti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, ali nije poznato koliko je dosad novca za takve zahvate isplaćeno jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje podatke o tome ne vodi posebno.

Naime, kako su nam odgovorili na naš upit: “HZZO svoje podatke izvlači iz računa tako da ne možemo reći da li je i koliko mastektomija bilo kod transrodnih osoba, jer ih ne možemo razlikovati među računima u ukupnom broju svih mastektomija.”

Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje postavili smo i pitanja: koliko košta jedna ‘promjena spola’ u Hrvatskoj, koliko je ukupno zahvata odobreno u Hrvatskoj, te što od ovih tretmana, koji se navode u Stručnim smjernicama, pokriva HZZO: psihodijagnostiku, hormonalnu terapiju, kirurški zahvat dojki, kirurški zahvat unutarnjih reproduktivnih organa, kirurški zahvat genitalija, koliko svaki od ovih zahvata košta, te koliko ih je dosad u Hrvatskoj odobreno.

‘Dijagnostičko terapijske skupine’

Iz HZZO-a su nam odgovorili:

“Osigurane osobe, koje su u procesu tranzicije spola, na teret obveznog zdravstvenog osiguranja mogu obaviti sve medicinski indicirane postupke sukladno stručnim smjernicama, a za čije donošenje je nadležna struka.

Operativni zahvati dojki i spolnih organa spadaju u skupinu DTS-ova (dijagnostičko terapijske skupine) koji se, prema važećem Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, provode na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja ukoliko su medicinski indicirani.

HZZO svoje podatke izvlači iz računa tako da ne možemo reći da li je i koliko mastektomija bilo kod transrodnih osoba, jer ih ne možemo razlikovati među računima u ukupnom broju svih mastektomija. Naime, iz računa se ne može vidjeti da li je netko transrodna osoba, niti koja je bila medicinska indikacija za obavljeni zahvat.

Nacionalno zdravstveno vijeće o životu u drugom rodnom identitetu, sukladno Pravilniku o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, daje svoje mišljenje o životu u drugom rodnom identitetu.

Utvrđivanje postojanja medicinske indikacije, odnosno opravdanosti zahvata kod pojedine osobe, verificirano kliničkim statusom i dijagnostičkim nalazima, u nadležnosti je struke, odnosno doktora specijalista ugovorne zdravstvene ustanove.

Sama procedura je utvrđena podzakonskim propisima Ministarstva zdravstva”, objašnjavaju iz HZZO-a.

Iz Ministarstva zdravstva nisu odgovorili

Upite smo poslali i Ministarstvu zdravstva, ali njihov odgovor nismo dobili.

Ministarstvo zdravstva pitali smo:

Kako trenutačno izgleda hodogram, tko odobrava ‘promjenu spola’, mogu li sada maloljetnici ‘promjeniti spol’, od koje godine života, te čije su im suglasnosti za to potrebne? Koliko je postupaka ukupno odobreno u zadnjih pet godina, za odrasle i maloljetnike?

– Koliko je osoba u Hrvatskoj ušlo u postupak psihodijagnostike? Koliko djece i tinejdžera? Od koje godine se psihodijagnostika provodi, te povećava li se broj osoba koje žele ovaj oblik skrbi?

– Koliko se osoba odlučilo za hormonalnu terapiju? Koliko djece i tinejdžera (koje dobi)? – o kakvoj se vrsti terapije radi – ono što se u javnosti naziva blokatori puberteta ili nešto drugo?

Upućivanje u druge zemlje?

– Koliko je osoba zatražilo pravno priznanje roda temeljem ‘promjene spola’ i ‘života u drugom rodnom identitetu’, te je li im to odobreno?

– Koliko je osoba tražilo, te im je odobrena promjena imena u dokumentima; promjena upisa spola u dokumentima; terapiju glasa; uklanjanje dlaka; medicinska pomagala? Je li ovo dostupno djeci i tinejdžerima?

– Koliko se osoba odlučilo i odobreno im je: kirurški zahvati dojki, kirurški zahvati unutarnjih reproduktivnih organa, te kirurški zahvati genitalija i ostali kirurški zahvati? Mogu li tome pristupiti maloljetnici?

– Obzirom da u stručnim smjernicama objavljenim 2016. stoji da su u Hrvatskoj nedostupni kirurški zahvati na genitalijama, je li u međuvremenu ta usluga omogućena, te koliko je zahvata obavljeno? Ukoliko ne, da li se pacijenti upućuju u neku drugu zemlju i koju, te da li taj trošak nadoknađuje zdravstveno osiguranje?

Odgovore ćemo objaviti, kad ih dobijemo.

Važnost teme

Zbog izuzetne važnosti utjecaja rodne ideologije na odgoj djece, o njoj se raspravljalo i u emisiji Argumenti HKR-a, 15. lipnja ove godine.

Herman Vukušić, dr. med., pritom je dao plastični primjer. „U SAD-u, u ekstremima, imate jednog pedesetogodišnjaka koji se rodno osjeća kao djevojčica od devet godina i daje se na usvajanje u obitelj koja ga usvoji kao dijete od devet godina i pošalju ga u vrtić kao takvog, a gdje se on kao pedesetogodišnjak koji se osjeća kao djevojčica od devet godina igra s djecom od pet, šest ili sedam godina.”

Dr. Vukušić: “Žalosno je da smo u Hrvatskoj na početku te opsade”

Istaknuo je kako svaki trend unazad sto ili dvjesto godina nosi i pozitivne i negativne stvari.

„Ovaj trend nosi vrlo negativne stvari. Zbunjuje mlade. U nekim zemljama, posebice u SAD-u gdje to traje 15 do 20 godina s kumulativnom rastom društvenog pritiska, imate na stotine slučajeva koji su pod pritiskom tog pomodarstva promijenili spol i to u vrlo ranoj životnoj dobi, mahom maloljetnici. Danas, na stotine tih osoba zbog toga žale. Postoje njihova svjedočanstva na društvenim mrežama. O tome se u mainstreamu malo priča. Žalosno je da smo u Hrvatskoj na početku te opsade iz čega svijet te neke europske zemlje sada izlaze”, naglasio je.

Govoreći o psihosocijalnom te spolnom razvoju djece, dr. Vukušić ističe kako je „svaka priča koja vodi prema hiperseksualizaciji djece opasna jer dijete u toj dobi nema razinu apstraktnog razmišljanja da prihvati te ideje i konstrukte, bez obzira s koje to strane dolazi, pa i heteroseksualne.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža