U ime obitelji

Promatranje izbora – izlaznost do 15.30 sati

Udruga “U ime obitelji” primila je do 15.30 sati izvještaj od svojih promatrača s 230 biračkih mjesta.

Do 15.30 sati na birališta je, prema procjenama Udruge “U ime obitelji”, izašlo oko 31 % birača, što je više nego na prošlim izborima, unatoč vremenskim neprilikama.

Naši promatrači primijetili su da glasačke kutije nisu zatvorene, kao dosad, pečaćenjem, već je vrpca uz stijenku kutije zalijepljena naljepnicom.

Primjerice, jedan građanin dojavio je kako je “u općini Nuštar na biračkom mjestu u općinskoj zgradi oko 7.30 sati uočio da izborna kutija nije zatvorena pečaćenjem, kako je to bilo na prethodnim izborima, već je trobojna vrpca uz stijenku kutije zalijepljena naljepnicom kvadratnog oblika bez jasno vidljivih oznaka.

Članica biračkog odbora mu je pojasnila da je taj novitet propisalo Državno izborno povjerenstvo. Ovakav način zatvaranja izbornih kutija, kao i manipulativni brojevi birača u Hrvatskoj bude opravdanu sumnju u nepristran, kvalitetan i transparentan rad Državnog izbornog povjerenstva”, smatra građanin.

Nekoliko promatrača “U ime obitelji” doživjelo je vrijeđanja na nekoliko mjesta u RH.

U gradu Zagrebu članica biračkog odbora bila je pod utjecajem alkohola, te je nakon primjedbe promatrača udaljena s biračkog mjesta.
Udruga “U ime obitelji” DIP-u je prijavila 682 promatračakoji su raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj, najviše u gradu Zagrebu.