U ime obitelji

Prof. Tikvica s Muzičke akademije: ‘Upravo na moskovskom konzervatoriju razvio sam svoj hrvatski identitet’

Prof. Tikvica s Muzičke akademije: ‘Upravo na moskovskom konzervatoriju razvio sam svoj hrvatski identitet’

Đuro Tikvica, glazbenik, pijanist, pedagog, profesor na Muzičkoj akademiji gostovao je u emisiji “55 minuta kod Željke Markić”.

Đuro Tikvica rodio se u Dubrovniku, a školovao u Zagrebu i Moskvi. U Moskvi pohađa najprije Muzičko učilište pri Konzervatoriju „Čajkovski“, u klasi uglednoga profesora Borisa Romanova, a zatim studira na Konzervatoriju, u klasi znamenite pijanistice, profesorice Tatjane Nikolajeve. Studij na Konzervatoriju završava diplomskim koncertima, te diplomira s odličnim uspjehom, kao jedan od najboljih studenata 118. generacije moskovskog Konzervatorija. Surađuje dugi niz godina s brojnim hrvatskim institucijama – Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Dubrovačkim ljetnim igrama te održava redovite koncerte u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu te održava zapažene koncerte u Moskvi (Velika, Mala dvorana i Dvorana Rahmanjinova Moskovskog konzervatorija; Muzej Čajkovskoga u Klinu, kao i nizu drugih koncertnih prostora).

Tada nastaje i njegov prvi diskografski zapis za tvrtku “Melodija”, gdje snima Bachov Koncert za dva klavira i orkestar, kao jedan od solista. Danas je pročelnik je Odsjeka za klavir, čembalo i orgulje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Izdao je više nosača zvuka s djelima Čajkovskoga, Rahmanjinova i Papandopula, Schumanna, Griega, Šostakoviča i Schnittkea. Oženjen je i otac petero djece.

O otkrivanju talenta

“Pitaš me kad je “mali Đuro” otkrio da je glazba njegov životni poziv… pa to nije bio jedan trenutak… Naša mama je svirala klavir i nekako je poticala našu ljubav prema glazbi. Kad je vrijednost glazbe došla do mene, ja sam je preuzeo i nije mi bio nikakav problem uložiti vrijeme i trud, bez obzira donosilo to uspjeh ili neuspjeh”, ispričao je Tikvica.

O svojoj obitelji

“Od petero naše djece dvoje su danas profesionalni glazbenici, dvoje u prirodnim znanostima i jedna kći u društvenim znanostima. Supruga je profesorica klavira. Imali smo poseban obrazovni odnos koji smo uspostavili s djecom, potičući ih da sviraju klavir prenosili smo im i svjesno i nesvjesno neke vrijednosti. Neke stvari iz njihovog obrazovnog procesa nismo morali nadzirati – radne navike, promišljanje, sistematičnost, analitičnost svega čemu se pristupa. Svi su nevjerojatno bliski glazbi. Doduše, zanimljivo je da nismo odgojili pijanista…” ispričao je Tikvica.

O školovanju i studiju na Konzervatoriju u Moskvi gdje je diplomirao kao jedan od najboljih studenata

“To je nešto bez čega moje današnje kompetencije ne bi bile ovakve kave jesu. Trajno sam zahvalan za tu priliku. Obrazovni proces u tadašnjem Sovjetskom savezu, naravno, želim odvojiti od ideološkog ambijenta, iako je tada bila velika produkcija umjetnika. Drznuo bih se reći da su tada ljudi davali i više od sebe kao način odmicanja od komunizma.”

Glazbeno obrazovanje

“Rad sa studentima predstavlja mi izvor radosti i osigurava čovjekov rast. U Hrvatskoj Imamo sustav i kadar koji omogućuje glazbenu naobrazbu djece na vrlo dobar način, kroz glazbene škole. Treba biti svjestan mogućnosti i dobro ih koristiti. S djecom koja pokazuju otpor prema poduci sviranja, treba biti uporan. Danas je vrijeme brzog odustajanja, međutim nužno je uložiti trud i izvršiti primjereni pritisak na djecu da se ne odustane. Ako nešto otprve ne ide, proglašava se neprikladnim, bez uloženog truda. Naravno, ako dijete pokazuje nagnuće prema nečemu drugome, onda roditelji trebaju to podržati.”

O preobraćenju i vjeri

“Suprugu sam upoznao u prvom razredu srednje škole, prije nego sam otišao u Moskvu. Što je neobično, možda za današnje vrijeme. Kako se obitelj povećavala, spomenuo bih i obraćenje. Bio sam uvjeren kako je umjetnost mjera stvari pa što će nam onda duhovnost. Danas imamo problem kao civilizacija, jer učimo umijeće sviranja, a ne pozadinu, povijesni svijet i nasljeđe i uzročno-posljedičnu vezu.”

O nagradi Republike Poljske

“U vrijeme obilježavanja 200. obljetnice rođenja Frédérica Chopina osnovali smo društvo u Zagrebu s nizom aktivnosti i odlazaka naših umjetnika u Poljsku i dolazaka njihovih. Tadašnji veleposlanik Republike Poljske otvorio je jako puno kanala komunikacije i onda je nekoliko nas u Hrvatskoj dobilo nagradu.”

O nacionalnom identitetu

“Mi, Hrvati, imamo jako puno za dati, samo to moramo osvijestiti. Moju samosvijest su pojačali Rusi. Tek dolaskom tamo sam shvatio kako se suvereno živi nacionalna pripadnost. U Rusiju sam došao 1978. i bio sam do 1987. Došao sam iz male Hrvatske, odnosno Jugoslavije i ostao sam. Iz Hrvatske nas je bilo jako malo. Ovdje nacionalnu samosvijest ne izričeš u društvu, dok tamo pokazuju interes za hrvatski identitet i tada odjednom shvatiš i osvijestiš. Preko ogromne Rusije u potpuno nepovoljnom vremenu, imao sam priliku za razvitak hrvatskog identiteta. Ne znam put, ali siguran sam da nema puta bez te sastavnice.”

Želite se pretplatiti (besplatno) na kanal?

Ako želite pratiti podcast “55 minuta kod Željke Markić” i dobivati obavijesti o novim objavama možete se pretplatiti na kanal.

Koraci za aktiviranje (besplatne) pretplate:

  1. Prijavite se na YouTube na računalu.
  2. Otvorite videozapis na kanalu na koji se želite pretplatiti.
  3. Ispod playera videozapisa kliknite Pretplati me(Subscribe)

Kad se pretplatite na kanal, svi novi videozapisi koje taj kanal objavi prikazat će se u vašem feedu Pretplate i dobivat ćete obavijesti kad kanal na koji ste pretplaćeni objavi novi sadržaj.

Svaka pretplata na kanalu na Youtubeu je automatski besplatna.

>(VIDEO) Pogledajte premijeru podcasta Željke Markić i predbilježite se za nove emisije

Na feedu pretplata koji je dostupan na mobilnim uređajima i računalima prikazuju se svi videozapisi nedavno preneseni na kanale na koje ste pretplaćeni.

Ako želite dobivati sve obavijesti s kanala na koji ste pretplaćeni, dodirnite zvonce za obavijest

Zvonce će se tada promijeniti u zvonce koje zvonii tako pokazati da ste odabrali sve obavijesti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr