U ime obitelji

Leinert Novosel o Hodu za život: Moramo se naviknuti na ovakav tip aktivnosti

Leinert Novosel o Hodu za život: Moramo se naviknuti na ovakav tip aktivnosti

Prof. dr. sc. Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu bila je u HRT-ovom studiju među onima koji su pratili i analizirali izbore.

> Bili ste na Hodu za život u Zagrebu? Pronađite svoju fotku!

> Zagreb šestu godinu za redom miroljubivim hodom dao podršku nerođenima

Voditeljica je između ostaloga pitala: “Jučer, Hod za život, na dan izborne šutnje, svirale su se pjesme Miroslava Škore, je li to svrstavamo u provokaciju, u prigodnu glazbenu podlogu ili kršenje izborne šutnje?”

> Pogledajte kako je izgledao prvi Hod za život u Imotskom

Prof. dr. sc. Leinert Novosel odgovorila je: Da, zbivalo se to u trenutku kad je bila na snazi izborna šutnja i moglo bi se to tako interpretirati, da je jedan ovakav Hod zapravo bio naravno, jasnog ideološkog predznaka i na neki način preporuka za glasanje za Miroslava Škoru. Ono što bih međutim rekla da ovakvi tipovi aktivnosti, to je nešto na što se mi moramo naviknuti.

Iznošenje stavova u smislu želje da se štiti život od rođenja pa do smrti – zbog čega to dio populacije ne bi iznosio na jedan relativno miran i artikuliran način, ističe Leinert Novosel.

Voditeljica: Je li sporno tempiranje?

Leinert Novosel: Tempiranje da, ali inače sama aktivnost ne. Pa imate isto i s druge strane one koji se bore za druge stvari. Mi ćemo tek zapravo vidjeti kroz vrijeme je li točno da se kod izbora za Zagreb bili bitni samo komunalni problemi ili će se s vremenom početi pokazivati razlika u ideologiji, u svjetonazoru, u vrijednostima u temama za koje će se zalagati oni koji podupiru Možemo i oni koji će im biti oporba. To bi mogla biti jedna od jakih linija sukoba, koju su vješto izbjegavali oni koji su u ime Možemo istupali u javnost. Oni su se izbjegavali na ovakvo nešto referirati.

> Dolenec (Možemo) najavila da će Zagrepčani financirati pobačaje?

> Prosperov Novak: ‘Dolenec iz Možemo bavi se rušenjem socijaldemokracije u rubnim zemljama Europe’

Na primjer, na pitanje što misle o prizivu savjesti kod ginekologa zapravo je bila blokada, išlo se s pozitivnim izjavama – kao, “mi smo za reproduktivna prava”. Drugim riječima, nemojte previše o tome, mogli bismo izazvati neke kontraefekte vezano uz svoju popularnost. To je uvijek kamen oko kojeg se mnogi spotiču. Vidjet ćemo hoće li nešto od toga doći na dnevni red ili ne.

Izvor: narod.hr/HRT