Prof. Matasović s Filozofskog o Rodnim studijima: Ti će stručnjaci biti egzistencijalno zainteresirani za širenje ideologije
6. srpnja 2024.

Prof. dr. sc. Ranko Matasović, redoviti profesor u trajnom zvanju i predstojnik Katedre za poredbenu indoeuropsku lingvistiku na Odsjeku za lingvistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, osvrnuo se na činjenicu da se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pokreće Rodni studij. U objavi na svom Facebook profilu napisao je kako je o uvođenju rodnih studija na svom fakultetu saznao iz novina. Dok je za one koji se budu obrazovali (budući „stručnjaci“ za rodne studije) na tom studiju procijenio da će biti egzistencijalno zainteresirani za širenje ideologije po kojoj su takvi stručnjaci „potrebni“ u društvu.

Prof. dr. sc. Ranko Matasović je inače dobitnik nagrade Hrvatske akademije za 2002. za trajan doprinos znanosti na području filologije. 2006. godine izabran je za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 2012. izabran je za redovitog člana HAZU.

Objavu prof. dr. sc. Ranka Matasovića prenosimo u cijelosti:

– Filozofski fakultet u Zagrebu, piše „Večernji list“, otvorit će diplomski studij rodnih studija koji će trajati dvije godine. Ne mislim da je problem u tome što će se na mojem fakultetu predavati kolegiji o „queer lingvistici“, Lacanovoj koncepciji penisa kao transcendentnog označitelja, feminističkoj misli Rose Luxemburg i slično – iako me te teme intelektualno ne uzbuđuju, to što se netko njima bavi može doprinijeti intelektualnoj raznolikosti i živosti sveučilišne sredine.

>Fuchs o Rodnim studijima: Nije to nikakvo uvođenje rodne ideologije

Ne mislim ni da je problem u tome što se diplomirani stručnjaci rodnih studija ne će imati gdje zaposliti – naprotiv, mislim da će se zapošljavati jer, kako znamo iz ekonomije, ponuda potaknuta ideologijom stvara potražnju: nitko ne želi voziti električne automobile zbog kojih gubite vrijeme u punionicama svakih 300-400 kilometara.

Međutim, ako država subvencionira tvornice električnih auta i širi ideologiju da ćete vozeći ih spasiti planet (ne ćete, radije kupujte lokalno uzgojeno meso, voće i povrće), tada sve više ljudi kupuje električne automobile. Štoviše, nastaje i moćan industrijski lobi koji marketingom još više širi istu ideologiju i stvara prvo pritisak, a zatim i potrebu za električnim automobilima.

>Rodni studiji još nisu prošli najvažnije stepenice: Hoće li ih AZVO i Ministarstvo odobriti?

Stručnjaci za rodne studije biti će egzistencijalno zainteresirani za širenje ideologije

Sličnost je s diplomama iz rodnih studija u ovome: po sebi nema ništa loše u tome da dvadesetak diplomanata godišnje dobije papir na kojem piše da su „stručnjaci“ za rodne studije.

Državno financiranje takvih studija nije osobito korisno, ali nije ni jako skupo. Međutim, radi se o ljudima koji će biti egzistencijalno zainteresirani za širenje ideologije po kojoj su takvi stručnjaci „potrebni“ u društvu.

Hrvatska je do sada na sreću bila pošteđena woke budalaština, javnih rasprava o potrebi izgradnje zahoda za treći (četvrti, peti…) spol, sudskih tužbi zbog pretrpljenih duševnih boli jer je netko oslovljen „pogrešnom“ zamjenicom… ali sve bi se to moglo promijeniti dobijemo li novu profesiju koja je egzistencijalno zainteresirana za nametanje takvih tema u javnosti.

Odjednom će nastati „potreba“ za još većim brojem povjerenstava za ravnopravnost spolova, tvrtke će morati organizirati radionice protiv rodne diskriminacije, a fakulteti uvoditi obvezne kolegije o tome, jer dobit ćemo „stručnjake“ kvalificirane da se time bave (i to upravo oni, a ne recimo pravnici ili sociolozi). Pričekajte pa ćete vidjeti…

>Pavliček: Pozivam ministra Fuchsa da ne odobri pokretanje Rodnih studija

Loše posljedice osnivanja tih studija mogu nastati zbog uobičajene sprege interesa i ideologije u društvu

Ne želim implicirati da postoji ikakva zavjera, ili zla namjera kod inicijatora rodnih studija – neke od njih poznajem kao vrlo pristojne ljude. Loše posljedice osnivanja tih studija mogu nastati zbog uobičajene sprege interesa i ideologije u društvu. Profesori koji su meni i mojoj generaciji predavali „Teoriju i praksu samoupravnog socijalizma“ na fakultetu nisu bili zli, često čak ni jako ideološki zadrti ljudi. Samo obični oportunisti.

Usput, napisao sam knjigu o rodu u indoeuropskome („Gender in Indo-European“, Heidelberg 2004) koju citiraju svi relevantni lingvistički priručnici u svijetu koji se bave tom kategorijom. Za osnivanje „rodnih studija“ na svojem fakultetu doznao sam iz novina, napisao je Matasović.

Filozofski fakultet u Zgrebu pokreće Rodne studije

Podsjetimo, na redovitoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 11. lipnja 2024. donesena je Odluka o ustroju i izvedbi novoga sveučilišnoga diplomskoga studijskoga programa Rodni studiji. Rodni studij će upisivati po 20 studenata.

Na studiju će se proučavati: od književnosti, kulturalnih studija, mediologije i muzeologije, preko filozofije, antropologije, povijesti, psihologije, pedagogije i sociologije, do queer lingvistike i psihoanalize. Tri obvezna kolegija bit će Feministička teorija, Rodna povijest i Feministička metodologija. Nadaju se da će studiji krenuti u akademskoj godini 2025./2026.

Voditeljica studija je Ankica Čakardić. Čakardić je inače izvanredna profesorica i predstojnica Katedre za socijalnu filozofiju na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

>Što promovira voditeljica Rodnih studija: LGBT partizanke s puškama, marksizam…

Čakardić je članica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Predmeti njenog interesa su marksizam, feminizam i filozofija roda. Članica je međunarodnog uredništva izdanja „The Collective Works of Rosa Luxemburg” pri izdavačkoj kući Verso kao i feminističkog kolektiva fAKTIV koji svake godine organizira Noćni marš povodom Dana žena. Predavačica je u Centru za ženske studije kao i Centru za mirovne studije.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža