Pročitajte zaključak svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj o početku ljudskog života (2009.)
13. ožujka 2017.

Kao prvi u nizu, objavljujemo dokument koji pokazuje stručno mišljenje svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj i jednog KBC-a (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek), koji su se 2009. na zahtjev Ustavnog suda Republike Hrvatske, formiravši zajedničko Povjerenstvo, očitovali o početku ljudskog života i njegovu prekidu, javlja prolife.hr.

Dokument čini dopis sa zajedničkim Stručnim mišljenjem koje je na temelju pojedinačnih odgovora članova „Povjerenstva za davanje stručno-znanstvenog mišljenja medicinske znanosti o pitanjima vezanim za početak ljudskoga života i dozvole prekida trudnoće” sastavio koordinator Povjerenstva prof. dr. Niko Zurak sa zagrebačkoga Medicinskog fakulteta.

Osnivanje tog Povjerenstva 2009. godine predložio je Ustavni sud, a svoje su predstavnike u Povjerenstvu imenovali medicinski fakulteti iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke te Klinički bolnički centar iz Zagreba.

U Stručnom mišljenju ističe se da u odgovorima na pitanja koja je Ustavni sud RH postavio, nije bilo većih razmimoilaženja.

U Mišljenju se podsjeća da se, „prema embriološkoj znanosti, već 21 dan nakon začeća javljaju prvi otkucaji srca, a nakon četiri tjedna uspostavljen je cijeli embrionalni optok krvi. U petom tjednu trudnoće mozak počinje ubrzano rasti, a u sedmom tjednu započinju prvi spontani pokreti.

A s navršenih osam tjedana od začeća embrij ima sljedeće značajke:

* prepoznatljivo ljudsko vanjsko obličje
* razvijene udove i osnove unutarnjih organa
* izražena unutarnja i vanjska spolna obilježja
* započeto okoštavanje
* početak višeg stupnja ustroja i funkcije središnjeg živčanog sustava (prvi refleksi i spontana motorika, prve sinapse)“

Ističe se da je svim članovima Povjerenstva zajedničko da su liječnici, od kojih se tražilo mišljenje o stručnom, znanstvenom i etičkom aspektu pobačaja.

Uz jedno izdvojeno mišljenje, Povjerenstvo smatra da je neosporiva znanstvena činjenica da je tijekom trudnoće riječ o ljudskom životu u fazama zametka (embrija) i ploda (fetusa). Naime, prof. humane genetike dr. Anđelke Radojčić Badovinac s Medicinskog fakulteta u Rijeci u svojem prilogu, među ostalim, tvrdi da se „početak ljudskoga života ne može odrediti ni porodom ni začećem.“ (?!), što predstavlja očiti potop razuma.

U Mišljenju se još navodi: „Stručni i etički aspekti pobačaja izrijekom su navedeni u liječničkom Etičkom kodeksu i citiranoj Deklaraciji Svjetske liječničke udruge o terapijskom pobačaju. Sažeto ih se može definirati kao stav da je stručno i etički opravdano pribjeći pobačaju u striktnoj medicinskoj indikaciji.“

Drugim riječima, samo u slučajevima kada trudnoća ugrožava život trudnice (primjerice u izvanmaterničnoj trudnoći) ili kada život trudnice ovisi o nužnim terapijskim zahvatima koje teško oštećuju plod u malformacijskom smislu (primjerice, liječenje raka maternice zračenjem i kemoterapijom), etičko opravdanje može se naći u primjeni doktrine čina s dvostrukim učinkom, pri čemu se primarno spašava život žene, a što može nenamjerno dovesti do smrti djeteta.

S medicinskog stajališta, u etičkom i stručnom aspektu, nema nikakvog opravdanja za pobačaj zdravog ploda na zahtjev zdrave trudnice, kako to regulira članak 15. postojećeg zakona. Medicinska se struka definira svojim profesijskim zadaćama, a to su prevencija, dijagnostika i liječenje. U pobačaju zdravog ploda zdrave trudnice na njen zahtjev nema ovih kvalifikativa, te je problem u potpunosti u prostoru zakonodavstva.

Najveći medicinski stručnjaci u Hrvatskoj dali su svoja stručna mišljenja o početku i prvim fazama ljudskoga života, složivši se da je ubojstvo zdravog nerođenog djeteta, koje nosi zdrava trudnica, a isključivo na njezin zahtjev, medicinski neopravdano i neetično.

Koliko je još dokaza potrebno?

[pdf-embedder url=”http://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2017/03/Strucno-misljenje-Povjerenstva-2009.pdf”]

Izvor: narod.hr/prolife.hr

Foto: thinstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža