Pritišće li Švedska Liberiju oko usvajanja zakona o pobačaju? Oni niječu, no izvori tvrde drugačije
6. prosinca 2023.

Švedsko veleposlanstvo u Liberiji zanijekalo je umiješanost u skandal s podmićivanjem vezano uz napore da se legalizira pobačaj u toj zemlji. Pobačaj u Liberiji trenutno je dopušten samo u iznimnim slučajevima.

Pokušaj liberijske vlade da kroz Senat progura zakon kojim se pobačaj potpuno legalizirao obiluje korupcijom, uključujući podmićivanje zakonodavaca u zamjenu za glasove, tvrdi više visoko pozicioniranih izvora u Liberiji.

Pobačaj je trenutačno protuzakonit u Liberiji, osim u slučajevima silovanja, incesta, abnormalnosti fetusa ili rizika za fizičko ili mentalno zdravlje žene, uz potvrdu dvaju liječnika koja je potrebna za potvrdu iznimaka. Godine 2022. liberijski Zastupnički dom donio je Zakon o javnom zdravstvu, kojim bi se legalizirao pobačaj na zahtjev iz bilo kojeg razloga do 14 tjedana trudnoće. Taj je zakon sada pred liberijskim Senatom, a Ministarstvo zdravstva snažno se zalaže za njegovo usvajanje prije nego što novoizabrani predsjednik Joseph Nyumah Boakai preuzme vlast u siječnju 2024.

>Zapadni moćnici vrše pritisak na Liberiju kako bi legalizirala pobačaj do rođenja

Švedska niječe umiješanost

Kako se bliži ključno glasovanje, tvrdnje o stranom uplitanju su se pojačale. Neki tvrde da je “Švedsko veleposlanstvo dalo značajne financijske doprinose senatorima u zamjenu za njihovu potporu legalizaciji pobačaja pod krinkom financiranja raznih razvojnih projekata u Liberiji”, piše Daily Observer.

“Švedska vlada i druge nevladine organizacije stvaraju i financiraju organizacije u Liberiji (osobito Amplifying Rights Network) kako bi lobirale za legalizaciju pobačaja. Uplitanje strane vlade u demokratski proces Liberije potpuno je neprihvatljivo i oblik kolonijalizma koji morate odbaciti”, navodi stranica Stop Abortion Liberia koju vodi biskup Kortu K. Brown.

Biskup Brown je mislio na financijsku potporu švedskog veleposlanstva za Amplifying Rights Network, koaliciju deset organizacija civilnog društva, koja se agresivno zalaže za legalni pobačaj.

Američki kongresmen Chris Smith komentirao je pritiske na Liberijce da legaliziraju pobačaj u prošlotjednoj izjavi te poslao jasnu poruku.

>Godina dana od ukidanja Roe vs. Wade: Gase se klinike za pobačaje, države postaju pro life; broj rođenih raste

“Postoji moćna i dobro financirana globalna agenda koja agresivno negira, obezvrjeđuje i ne poštuje nerođene djevojčice i dječake i trivijalizira štetu koju su pretrpjele žene koje na zahtjev pribavljaju pobačaj. Znamo da druge zemlje vrše pritisak na Liberiju, a navodno čak i podmićuju vaše političare, da vide 40.000 ubijenih liberijske djece godišnje. Kao što su drugi rekli, vaša djeca vrijede više od 30 srebrnjaka”, kazao je Smith.

Kao odgovor na ranije tvrdnje o podmićivanju i stranom uplitanju, švedski veleposlanik Urban Sjöström rekao je za Daily Observer: “Da, Švedska podržava dekriminalizaciju pobačaja, kao što je preporučeno u Smjernicama WHO-a za 2022. o skrbi o pobačaju, koje preporučuju potpunu dekriminalizaciju pobačaja.”

>‘Transfobna’ Švedska donijela nove smjernice o davanju hormona djeci: Rizici u ovom trenutku nadmašuju korist

Međutim, kao odgovor na tvrdnje o izravnom podmićivanju liberijskih senatora, Sjöström je te optužbe nazvao “potpuno lažnima”. “Ne dajemo niti primamo mito”, rekao je.

Više svjedoka

Jedan izvor tvrdi da je osobno svjedočio dvama telefonskim razgovorima u kojima su aktualni zastupnici priznali da su primili “debele omotnice” novca kao mito. Kaže da je nazočio i trećem telefonskom pozivu u kojem je član višeg rukovodstva senata priznao, smijući se, da su senatori također dobili novac .

“Pouzdani izvori u Ministarstvu zdravstva kao i u Senatu potvrđuju da je više od 400.000 dolara dano glavnom konzultantu za lobiranje za usvajanje [zakona o pobačaju],” rekao je drugi izvor koji je blisko upoznat s postupkom.

“Dr. Peter Sonpon Coleman, bivši ministar zdravstva u vladi Charlesa Taylora i bivši senator u vladi Georgea Weaha primio je taj iznos”, dodao je.

Drugi ključni izvor, koji je želio ostati anoniman iz sigurnosnih razloga, također je tvrdi da je proces uprljan korupcijom.

>Ljevičarska provokacija: Kroz pro-life države postavljeni plakati s natpisima poput ‘Božji plan uključuje pobačaj’…

“Naši izvori u Ministarstvu zdravstva i zakonodavnom tijelu potvrđuju da je 28 od 30 senatora primilo mito u iznosu od 10.000 dolara, svaki, kako bi usvojili zakon o pobačaju i seksualnim pravima u Senatu”, naveo je izvor. “Podmićivanje je proveo bivši senator dr. Peter Coleman uz pomoć ministra zdravstva.”

Senator koji je želio ostati anoniman također je potvrdio svoja saznanje o podmićivanju koje se događalo tijekom zakonodavnog procesa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža