Dr. Markić: Danas Plenkovićev HDZ ne bi podržao referendum o braku, to dokazuje njegovih 8 godina mandata
6. prosinca 2023.

Deseta godišnjica referenduma o braku prilika je da iz današnjeg kuta sagledamo ovu temu. Upravo je to bio predmet okruglog stola koji se u ponedjeljak održao u Hrvatskom saboru u organizaciji udruge U ime obitelji i saborskog zastupnika Mosta Nina Raspudića. Nakon izlaganja na temu ”10 godina od narodnog referenduma o braku. Osvrt na prošlost i poučci za budućnost”, sudionici su zapodjenuli zanimljivu raspravu iz koje vam donosimo najzanimljivije dijelove.

Markić o opstrukcijama, Podolnjak o utjecaju na vladajuće elite…

U uvodim govorima suorganizator okruglog stola Nino Raspudić kazao je da ovime obilježavamo “zlatnu obljetnicu hrvatske demokracije” te referendum nazvao “najvažnijim činom u hrvatskoj demokraciji”.

Izvršna direktorica udruge U ime obitelji, Željka Markić podsjetila je na mnoge napade i opstrukcije kojima su organizatori bili izloženi. Ipak bez obzira na to, naglasila je, velika je većina birača podržala referendum. Za je glasovalo preko 65% birača, dok su birači 112 od 120 gradova većinski podržali inicijativu….

Foto: Fah

Robert Podolnjak u svojem govoru naglasio je pravnu važnost referenduma iz 2013. koji je, po njemu, ostavio dubok utisak na sve vladajuće klase u Hrvatskoj. Politolog Žižić ustvrdio je da će vladajuće elite u buduće teško dopustiti održavanje budućih pučkih referenduma dodavši kako je “Ustavni sud ključan element za održavanje hegemonije političke i kulturne elite”.

Okrugli stol privukao je mnogo medijske pažnje, a uz novinare okupio je i mnoga zanimljiva lica iz političkog i društvenog svijeta.

Nakon uvodnih govora donosimo vam najzanimljivije dijelove rasprave koja je potom uslijedila.

Markić: Današnji HDZ ne bi podržao referendum 

Prvi se za riječ javio za saborski zastupnik Domovinskog pokreta (DP) Stijepo Bartulica.

Bi li današnji, Plenkovićev HDZ podržao referendum o braku ili bi bio na pozicijama SDP-a?

Podijelio Bartulica svoje iskustvo od dana nakon referenduma kad su ga iz New York Timesa nazvali za izjavu. Oni su tada manipulativno i pogrešno u naslovu istaknuli da se hrvatska Vlada odlučila na izglasavanje zakona o civilnom partnerstvu. Današnja situacija u medijima, smatra Bartulica, još je poraznija.

Markić je u odgovoru, na početku, naglasila da su tadašnju inicijativu podržale gotovo sve vjerske zajednice. Što se tiče tadašnjeg HDZ-a, Markić je naglasila da je HDZ tek u drugom tjednu inicijative dao potporu. Ta je potpora bila posebno bitna u kontekstu odluke Ustavnog suda vezano uz ovo pitanje..

“Ne, danas ne mislim da bi HDZ podržao ovu inicijativu i mislim upravo da je premijer Plenković u ovih 8 godina na vlasti pokazao da on obesnažuje referendum i stav da je brak zajednica žene i muškarce…”

Foto: Fah

Otklon od prirode i kontra antropološke inicijative

Psihijatar Herman Vukušić istaknuo je sljedeće: “Dvije su važnosti referenduma, referendum se prvi suprotstavio, kontra antropološkim inicijativama koje su počele stizati izvana u Hrvatsku, a druga stvar pokazao je da elite ne vole narod i da se sve više otuđuju od naroda…”

Vukušić je na također upozorio da se ovaj referendum i njegova tekovina braka kao zajednica žene i muškarca izigrava uz “blagoslov” hrvatskih institucija. Upozorio je na slučajeve “roditelj 1 i roditelj 2”, sumnjiva posvajanja iz Zambije…

Desetljeće od referenduma o braku: političke elite priječe nove narodne referendume!

Prvog dana prosinca obilježeno je točno deset godina od održavanja prvog narodnog referenduma od osamostaljenja Hrvatske

Hrabar: Odmak od prirode je uvijek na katastrofu čovjeka

Profesorica pravnog fakulteta Dubravka Hrabar, iz stručne je perspektive govorila o povijesnim definicijama braka kao zajednice žene i muškarce. One su uvijek išle za pravnom kodifikacijom prirodnog odnosa žene i muškarca.

Izvor: Narod.hr

“Po mom mišljenju odmak od prirode je uvijek na katastrofu čovjeka”, rekla je Hrabar.

Katu Josipović, volonterku inicijative zanimalo je što inicijativa U ime obitelji može napraviti po pitanju promjene zakona o pobačaju?

“Važno je nastaviti djelovati u tom području, a pravo na život je temeljno ljudsko pravo…” … “Svi trebamo moramo koristiti sve one alate koji su nam na raspolaganju da ljude educiramo i potaknemo na djelovanje što mi kao udruga organizacijom Hoda za život i činimo…”, odgovorila je Markić.

Podolnjak: Ustavni sud teoretski je moguće ukinuti 

Predsjednik Hrvatske protestantske konferencije, svećenik Evangeličke metodističke crkve, Vatroslav Župančić naglasio je da je pitanje braka i obitelji najvažnije etičko i moralno pitanje. To prepoznaju i vjerske zajednice jer je pitanje braka i obitelji pitanje svih pitanja za opstanak našeg naroda.

Izvor: Narod.hr

Za kraj je Župančić postavio pitanje strankama u opoziciji, hoće li obiteljsko pitanje biti jedno od pitanja bitnih za buduće koalicije, posebno ukoliko relativnu većinu osvoji stranka koja je sad na vlasti (HDZ)?

Raspudić mu je u ime oporbenog Mosta, aludirajući na HDZ-ove programske smjernice, ironično odgovorio kako je “HDZ očito na strani ljubavi, a mi smo na strani mržnje” te da je brak kao zajednica žene i muškarca dio programskih dokumenata Mosta.

Natalija Kanački iz udruge U ime obitelji kratko se nadovezala i naglasila da je važno ponekad premostiti razlike te je pozvala političke opcije da surađuju za dobrobit hrvatskog naroda.

Odvjetnika Karlo Novosel zanimao je odgovor profesora Podolnjaka na pitanje “postoji li ustavnopravni okvir o preformuliranju funkcije i opstojnosti Ustavnog suda i da li bi takvo preformuliranje moglo vršiti kroz narodnu inicijativu te tko bi takav eventualan proces nadzirao?”

Izvor: Narod.hr

Profesor Podolnjak imao je riječ na kraju ovog okruglog stola. Rekao je da suprotno prevladavajućoj medijskoj percepciji neke od najučinkovitijih demokracija Europe uopće nemaju Ustavni sud, a na pitanje Novosela odgovorio je da je teoretski moguće ukinuti Ustavni sud, no tada bi trebalo imati jasnu alternativu tko bi u tom slučaju odlučivao o pitanjima iz djelokruga Ustavnog suda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža