U ime obitelji

Pridružite se promatračima U ime obitelji

Pridružite se promatračima U ime obitelji

Promatranje izbora važna je aktivnost unutar država članica Europske unije s ciljem promicanja demokracije, ljudskih prava te poštivanja zakona.

Na referendumu o Ustavnoj definiciji braka te na posljednjim izborima za Predsjednika Republike udruga U ime obitelji imala je ukupno više od 7000 promatrača na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, u BiH te u dijelu diplomatskih predstavništava RH u inozemstvu.

Udruga „U ime obitelji“ želi osigurati što veću transparentnost izbornog procesa te veće povjerenje građana u demokratske procese i institucije.

Udruga „U ime obitelji“ velik napor ulaže u edukacije promatrača kako bi na izborni dan bili što bolje upućeni u različite faze izbornog postupka, znali svoja prava, ali i obveze te kako bi bili spremni što bolje postupiti u slučaju eventualnih nepravilnosti ili kršenja izbornih procesa.

Za razliku od drugih sličnih udruga koje su obilato financirane iz državnog proračuna za „nepristrano“ praćenje izbora, rad promatrača U ime obitelji temelji se na entuzijazmu i volonterstvu kako bi na taj način pospješili vraćanje povjerenja građana u transparentnost izbora te doprinijeli većoj participaciji građana u političkim procesima i sferi civilnog društva.

Promatranje izbora nastavak je borbe za pravedniji izborni sustav koji bi uključivao preferencijalno glasovanje, zabranu predizbornih koalicija, smanjenje izbornog praga te mogućnost elektronskog i/ili dopisnog glasvanja za Hrvate koji nemaju prebivalište u RH.

Ovim putem posebno pozivamo Hrvate koji nemaju prebivalište u RH da iskoriste svoje biračko prvo te se na vrijeme registriraju za predstojeće parlamentarne izbore. KRATKI VODIČ ZA JEDNOSTAVNIJE GLASOVANJE U INOZEMSTVU možete pročitati ovdje: KRATKI VODIČ ZA JEDNOSTAVNIJE GLASOVANJE U INOZEMSTVU.

Također, pozivamo vas da budete naši promatrači u Hrvatskoj i u inozemstvu te vas molimo da se putem slijedeće poveznice, do 28. listopada 2015. prijavite za promatranje izbora i tako doprinesete  transparentnosti izbornog procesa.