Preporuka u Kanadi zabrinula dječje psihologe: Predlažu izolaciju djece od 4-14 godina od obitelji na 14 dana
7. ožujka 2021.

Stručnjaci su smjernice kanadske regije Ontario za smještanje djece u osamljenu karantenu nazvali “okrutnom kaznom”.

Naime, Peel Health je izdao smjernice roditeljima u kojima im nalaže da drže djecu koja su bila u kontaktu sa zaraženim učiteljima ili učenicima, u odvojenoj sobi od svih ostalih članova obitelji tijekom 14 dana.

Stroge smjernice, koje se primjenjuju čak i na djecu vrtićke dobi, stručnjaci kritiziraju kao štetne.

“Ovo je okrutna kazna za dijete, posebno za mlađu djecu, staru od 4 do 10 godina”, rekla je dr. Susan Richardson, mikrobiologinja i liječnica zaraznih bolesti koja je ujedno i profesor emeritus na Sveučilištu u Torontu, prenosi The Telegram.

“Izoliranje djeteta od roditelja i braće i sestara na period od 14 dana, može proizvesti značajne i dugotrajne štetne emocionalne i psihološke učinke.”

Djeca po uputama, ne samo da moraju biti odvojena od svoje braće i sestara i obitelji, već i ostati kod kuće 14 dana. Materijal koji se dijeli u školama navodi:

„Ako vaše dijete nema nikakvih simptoma: dijete se mora samoizolirati, što znači ostati u zasebnoj sobi, jesti u odvojenoj sobi odvojeno od drugih, ako je moguće koristiti zasebnu kupaonicu. Ako dijete mora napustiti svoju sobu, treba nositi masku i držati se na udaljenosti od dva metra od ostalih.”

“Ovo se ne čini praktički mogućim i velika je vjerojatnost da će naštetiti djeci koja su proživjela traumu zbog toga što moraju ostati kod kuće”, rekla je dr. Tess Clifford, ravnateljica Klinike za psihologiju.

Clifford je rekla kako oni koji donose odluke o mjerama ublažavanja pandemije trebaju uzeti u obzir dobrobit djece u više domena.

“Ne razumijem kako bilo koji zdravstveni radnik nije razmislio je li u osnovi zatvaranje djeteta u sobu na 14 dana opravdano?” izjavila je dr. Martha Fulford, liječnica za zarazne bolesti.

“Ovo je šokantno”, dodaje Fulford, “pogotovo ako smatrate da se ovo predlaže za djecu koja ni na koji način nisu bolesna.”

Materijal se počeo pojavljivati ​​na društvenim mrežama posljednjih dan. The Sun je potvrdio vjerodostojnost dokumenta.

“Moju 10-godišnju unuku danas su poslali kući iz škole jer je jedno dijete u njezinu razredu imalo pozitivne rezultate. Javno zdravstvo naložilo je njenoj mami da je drži u svojoj sobi bez kontakta s ostatkom obitelji 14 dana ”, napisala je korisnica društvenih mreža Judy Martin na Twitteru.

“Zvuči mi kao zlostavljanje djece. Novčana kazna iznosi 5 tisuća dolara zbog nepoštivanja propisa.”

Dr. Richardson navodi kako, osim što je politika štetna, nema potporu ni u znanosti.

“Asimptomatsko dijete u učionici s jednim zaraženim djetetom, ima vrlo nizak rizik od pojave zaraze”, kaže. Pedijatri diljem Kanade ranije su primijetili da, iako je COVID-19 vrlo ozbiljan kod starijih i osoba s pratećim bolestima, ne predstavlja rizik kod djece.

*O ovoj temi ne postoji jedinstveno mišljenje u znanstvenoj zajednici, stoga Narod.hr prenosi i stručnjake koji iznose drugačije mišljenje i stajališta koja možda odudaraju od glavne struje.

 Izvor: narod.hr/The Telegram

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža