Pratite uživo na Narod.hr od 9 i 15 konferenciju UIO povodom novog zakona koji će onemogućiti građanske referendume
30. siječnja 2019.

Udruga U ime obitelji održat će konferenciju za medije u srijedu, 30. siječnja 2019. s početkom u 9 i 15 sati, ispred Hrvatskog sabora (Trg Sv. Marka 6, Zagreb).

Moći ćete je pratiti uživo na Narod.hr.

Na konferenciji će U ime obitelji pokazati da se novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koristi kao oružje za onemogućavanje građanskih, narodnih referenduma.

Kuščevićevo Ministarstvo uprave ustraje u namjeri da se ubuduće onemogući građanski referendum

Podsjetimo, u srijedu će se pred saborskim zastupnicima naći novi Prijedlog zakona o financiraju političkih aktivnosti i promidžbe, a koji je već sad naišao na niz kritika. Jedna od njih jest ta da se novim zakonom izjednačavaju političke stranke i građanske inicijative.

“Udruga U ime obitelji smatra kako bi se prihvaćanjem predmetnog Nacrta Prijedloga Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma (dalje: Nacrt Prijedloga) građanima uvelike otežalo organiziranje i provedba referendumske inicijative kao njihova ustavom zajamčenog prava iz članka 87. st. 3. Ustava.

Prvenstveno, smatramo kako bi materija vezana uz referendum, a tako i financiranje pokretača referendumske inicijative građana, odnosno Organizacijskog odbora, trebala biti uređena isključivo Zakonom o referendumu, koji kao lex specialis uređuje institut referenduma.

Naime, samim reguliranjem materije vezane uz referendum istim aktom kojim se regulira materija vezana uz političke stranke i izbornu kampanju, izjednačava se referendumsku inicijativu ad hoc okupljenih građana s političkim strankama i njihovim djelovanjem uvelike financiranim iz državnog proračuna i proračuna lokalne i regionalne samouprave, a koje imaju i čvrstu organizacijsku strukturu i resurse.

Nadalje, Nacrtom Prijedloga se postavljaju znatna ograničenja glede financiranja i djelovanja referendumske inicijative građana koja bi se u praksi pokazala prestriktnima i teško provedivima od strane interesno i volonterski okupljenih građana koji nemaju sredstava i resurse za djelovanje na način kako to predlaže ovaj Nacrt Prijedloga.

Između ostalog, nedopustivim smatramo sljedeća ograničenja i otegotne okolnosti koje se ovim Nacrtom Prijedloga propisuju u vezi financiranja referendumskih aktivnosti:
– da fizičke i pravne osobe koje žele donirati referendumsku inicijativu moraju dostaviti izjavu Organizacijskom odboru da se protiv njih ne vodi postupak naplate nepodmirenih obveza;
– za donaciju u visini većoj od 5 000 HRK potrebno je sklopiti ugovor između Organizacijskog odbora i donatora;
– ukupan iznos donacije je ograničen te iznosi 30 000 HRK za fizičke i 200 000 HRK za pravne osobe;
– ograničeno je i vrijeme prikupljanja donacija.

Smatramo kako bi propisivanje obveze sklapanja ugovora između donatora i Organizacijskog odbora uvelike otežalo proceduru doniranja te obeshrabrilo pojedince da doniraju. Nadalje, ograničenje iznosa donacije direktan je udar na slobodu i pravo građana da slobodno raspolažu vlastitim financijskim sredstvima te da potiču određene ciljeve koji su od njihovog interesa. Ukoliko se uzme u obzir kako je prikupljanje donacija uglavnom isključivi način financiranja referendumske inicijative građana koja zahtijeva znatne financijske izdatke, predložena ograničenja i striktne procedure glede doniranja u velikoj mjeri bi otežali Organizacijskom odboru prikupljanje potrebnih sredstava, a time i onemogućilo ostvarivanje ustavnog prava građana na referendum.

Također, uz konačno financijsko izvješće, Organizacijski odbor dužan je u prekratkom roku od osam dana nakon završetka prikupljanja potpisa, uz sve druge operativne poslove koje mora obaviti, podnijeti čak tri različita izvješća:

– izvješće o primljenim donacijama,
– izvješće o troškovima
– izvješće o iznosu cijene i iznosu ostvarenog popusta u cijeni za medijsko oglašavanje

Smatramo kako bi, pogotovo uzimajući u obzir privremenu i neformalnu narav Organizacijskog odbora, trebalo propisati isključivo obvezu objave konačnog financijskog izvješća referendumske inicijative u kojoj bi na transparentan način bili istaknuti prihodi i njihovi izvori te rashodi, a što je preporučio i DIP u svom mišljenju o SDP-ovom Prijedlogu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma iz 2015. godine.

Sve navedene procedure doniranja, ograničenja i zabrane koje propisuje Nacrt Prijedloga zakona će, ukoliko bi Zakon bio usvojen, uvelike otežati organiziranje i provođenje referendumske inicijative, čime se građane želi obeshrabriti u korištenju njihovih ustavom zajamčenih prava na organizaciju referenduma, a moguće donatore u pružanju financijske podrške”, upozorili su iz UIO tijekom javne rasprave o Nacrtu ovog prijedloga zakona.

Ministarstvo uprave odbilo očitovati se o prijedlogu UIO da se ukine financiranje političkih stranaka iz državnog i lokalnih proračuna

 

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža