U ime obitelji

(FOTO, VIDEO) Pogledajte konferenciju UIO povodom novog zakona kojim Plenković želi onemogućiti narodne referendume

(FOTO, VIDEO) Pogledajte konferenciju UIO povodom novog zakona kojim Plenković želi onemogućiti narodne referendume

Udruga U ime obitelji održala je konferenciju za medije.

Možete je pogledati na Narod.hr.

“Današnje čitanje Prijedloga Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma je prvi “čavao” koji Vlada Andreja Plenkovića pokušava “zabiti u lijes” narodnih, građanskih referenduma, i to nakon opstruiranja referenduma GI Narod odlučuje”, rekao je Ivan Munjin, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

“Ovaj prijedlog koji nam donosi predsjednik HDZ-a, Vlada Andreja Plenkovića, kao veliki pomak i kao nešto kvalitetno, zapravo je prepisani prijedlog SDP-a od prije 3 godine koji je tada HDZ napadao kao način ograničavanja građanskog referenduma i protiv kojeg je glasovao kad je bio u oporbi. Tada je HDZ u Saboru poručio SDP-u, citiram: “Postavljanjem prevelikih ograda i prepreka referendumu onemogućavate neposredno izjašnjavanje građana, a uspoređujete referendum sa političkom utakmicom što niti je korektno niti je dobro za razvitak neposredne demokracije i zbog toga nećemo podržati zakon”, zaključio je.

Beata Halassy, članica Upravnog odbora U ime obitelji, istaknula je najproblematičnije dijelove HDZ-ovog Zakona.

“Referendumske inicijative većinom se financiranju da veći broj ljudi daju male donacije. Tako imate ljude koji uplate 10 kuna, 50 kuna, 100 kuna… U HDZ- ovom prijedlog Zakona stoji da svatko tko želi dati novac za referendum mora proći kompliciranu proceduru slanja izjave da nema nikakvih dugovanja prema državi. To znači da ako neki građanin želi donirati 10, 50 ili 100 kuna, najprije mora izdvojiti i vrijeme i novac otprilike istog iznosa da bi uopće mogao donirati – mora sastaviti izjavu da nema dugovanja prema državi, potpisati je, vjerojatno otići kod javnog bilježnika da je ovjeri i naposljetku poslati izjavu Organizacijskom odboru”, dodala je.

“Smatramo da bi bilo odgovorno da zastupnici odbace ovaj zajednički HDZ-SDP-ov Zakon kojim se želi spriječiti nas građane da financiramo narodne, građanske referendume pomoću kojih predstavljamo korektiv onih koji su na vlasti”, istaknula je Mažda Hdagha, volonterka udruge U ime obitelji.

Kuščevićevo Ministarstvo uprave ustraje u namjeri da se ubuduće onemogući građanski referendum

Podsjetimo, u srijedu će se pred saborskim zastupnicima naći novi Prijedlog zakona o financiraju političkih aktivnosti i promidžbe, a koji je već sad naišao na niz kritika. Jedna od njih jest ta da se novim zakonom izjednačavaju političke stranke i građanske inicijative.

Ministarstvo uprave odbilo očitovati se o prijedlogu UIO da se ukine financiranje političkih stranaka iz državnog i lokalnih proračuna

 

Izvor: narod.hr

Foto: Snimka zaslona